用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中的憂慮
樓主: helenting
go

升中的憂慮 [複製鏈接]

升中面試班

小女平時不愛說話,有冇面試班在荃灣葵青區或其它區好推介?

固執都係自信心既表現。閱讀理解好多時都係從錯誤中學習。錯,就係比佢知道可以從另一角度去看事物。你試下叫佢再做多次錯的題目,雖然佢知道答案,但佢起碼知道怎樣從另一角度去處理問題,點解佢今次會揀另外一個答案。人生都係一樣,我地每一日都係學習緊,錯左,大不了從另外一面來過。試想想,跟住還有很多類似的考問,例如:英文閱讀理解,聆聽考試等等,你跟本沒可能整天陪著他吧!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-7 12:38 發表
固執都係自信心既表現。閱讀理解好多時都係從錯誤中學習。錯,就係比佢知道可以從另一角度去看事物。你試下叫佢再做多次錯的題目,雖然佢知道答案,但佢起碼知道怎樣從另一角度去處理問題,點解佢今次會揀另外一個答案。人生 ...

記得中文閱讀理解, 在文章中找最合適的詞語. 有1題目大致是國旗_____升起, 各人靜待肅目.
MODEL ANSWER :    冉冉
囝囝答:                   緩緩  
囝囝END UP都應同MODEL ANSWER, 但佢覺得"緩緩"都可以, 佢就因為太多角度思考, 去唸埋出題果個人,仲咩題目要出到咁???  
我就俾佢激死!!:;pppp:

原帖由 黃巴士 於 11-9-8 10:46 發表

記得中文閱讀理解, 在文章中找最合適的詞語. 有1題目大致是國旗_____升起, 各人靜待肅目.
MODEL ANSWER :    冉冉
囝囝答:                   緩緩  
囝囝END UP都應同MODEL ANSWER, 但佢覺得"緩緩"都可以, 佢就因 ...

而家好多題目都會出到這樣子,答完你會問點解這個唔得。當你翻查字典,你會發覺冉冉(緩慢加上垂下)原來比緩(緩慢)描述得更加細緻。做練習時錯總好過考試先來錯,你和囝囝都學到野啦,我覺得係好喎,點解要激死!希望你能做過好榜樣比小朋友。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-8 11:18 發表

而家好多題目都會出到這樣子,答完你會問點解這個唔得。當你翻查字典,你會發覺冉冉(緩慢加上垂下)原來比緩(緩慢)描述得更加細緻。做練習時錯總好過考試先來錯,你和囝囝都學到野啦,我覺得係好喎,點解要激死!希望你能做過好 ...

我醒起上年小朋友的呈分試中有一題是:一__新月。
本來係好淺易的問題,但佢知d唔知d竟然答一輪新月,其實應該係一彎新月,一輪應該用在明月,但小朋友往往就錯在練習得少,或好似有印像就不求甚解之中。好在佢冇challenge過我,但我相信自此之後佢會好清楚一輪和一彎的分別。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-8 11:18 發表

而家好多題目都會出到這樣子,答完你會問點解這個唔得。當你翻查字典,你會發覺冉冉(緩慢加上垂下)原來比緩(緩慢)描述得更加細緻。做練習時錯總好過考試先來錯,你和囝囝都學到野啦,我覺得係好喎,點解要激死!希望你能做過好 ...

"激死"係因為小朋友每樣事情都要ARGUE.

原帖由 黃巴士 於 11-9-8 11:42 發表

"激死"係因為小朋友每樣事情都要ARGUE.

同意。因為我地話佢或者對完答案後佢知道自己做錯了。
此乃現今小朋友的心態。
正如你上面的例子,當查完字典後,的確有比緩緩更好的用詞。
問問小朋友若下次考試,遇到相同問題時,你會揀那一個答案。
Argue就係這件事情存在一些唔清晰或唔識解的地方,當清楚後,就唔會再存疑。好好讓佢明白這個遊戲的玩法,下次佢一定會小心好多。

回復 黃巴士 的帖子

黃巴士:我囡好硬頸,雖然中文最弱,但一向都唔多肯做額外既補充練習。我通常都係響考前先同佢一齊做,但因時間趕急,來不及做咁多,只好做d連我都中招既似是而非練習,如段義理解呀咁。今次,早咗少少響佢上完跳舞課之後同跳舞同學仔每個禮拜做一兩個閱讀理解,做咗大約兩三個星期,阿囡成績就進步得幾ok。

想再強調,做得多未必有用,最緊要係明個正確答案點搵出黎既。讀出聲,係學語文幾基礎既學習手段。我囡都試過質疑個答案點解係果個,呢個時候,最緊要解釋清楚,因為往往,佢地就係衰響果度。唔好直接講個答案出黎,先要提示佢響邊段搵到個答案,要佢再讀返一次,唔識,再讀,或者縮小範圍再讀,總之令到自己猜到個答案為止。假如佢質疑個答案,就即係佢仲唔明揀正確答案既方法,就要同佢地一齊去搵個方法。

希望而家講,都未致於太遲

黃巴士  AGREED & THANK YOU!!  發表於 12-3-29 08:44

回覆:helenting 的帖子

身同感受,今次3rd 呈分試又...我唸我點解咁努力谷佢,佢做每錯d佢識嘅題目?大抽獎如果輸咗,叩門都5知點算呢!!

891 發表於 12-3-28 22:49
身同感受,今次3rd 呈分試又...我唸我點解咁努力谷佢,佢做每錯d佢識嘅題目?大抽獎如果輸咗,叩門都5知點 ...

會唔會讀到腦實左而唔記得呢??  同意樓上LOVELY MUM講, 好多時小朋友是輸於壓力下, 不是能力不及.

helenting 發表於 11-9-2 16:56
我亞仔好有性格, 就算我點谷都無乜用, 雖然我教佢時佢係好聽話, 但到考試時, 佢可以有性格到話唔做就到,  ...

囝囝朋友仔都係咁, 我推算是他自己知道在這方面未能取高分/不甘輸/讓人知道自己唔識/唔熟, 而"逃避"了.  個人覺得好多男生都是好勝, 要面子, 偏偏這又是他們的學習主動推動力.  但面子&懶散卻又是他們的一種障礙.  

原來個個小朋友都咁有性格,
阿仔都係,我話搵個補習老師幫下佢,
佢話自己溫得架了,補習老師講的又係老師講果d ;
買d練習俾佢做,佢又話學校都有了,唔好嘥錢喎.

黃巴士 發表於 12-3-29 08:56
囝囝朋友仔都係咁, 我推算是他自己知道在這方面未能取高分/不甘輸/讓人知道自己唔識/唔熟, 而"逃避"了.   ...
你講呢個情況正正就係我仔依家既行為、態度

黃巴士  愈早糾正愈好.  因小朋友再踏上青春期, 會無咁聽家長說話, 鹽我地囉嗦.  發表於 12-3-29 13:27

Lovely媽咪 發表於 11-9-6 10:28
一開始唔好俾自己同小朋友太大壓力,係呢個遊戲,好多小朋友最後係輸俾壓力,因太緊張,攪到成績差咗
AGREED!!

helenting 發表於 11-9-2 16:56
我亞仔好有性格, 就算我點谷都無乜用, 雖然我教佢時佢係好聽話, 但到考試時, 佢可以有性格到話唔做就到,  ...

你個仔都算聴話, 只是有個性啫, 我個仔仲反叛, 叫佢温書, 他偏唔温, 叫佢做練習, 唔同你做或求其做,
樣樣同你唱反調, 玩電腦玩到唔識停, 對讀書毫無興趣, 我只能同佢留心有沒有校風好的BAND 3 中學呢

黃巴士 發表於 11-9-6 20:08
同意!!
我都係撰些有用的題目俾佢做.  但中文閱讀理解就真係有時連自己都唔SURE答案.  要有ANSWER至敢教 ...
我都有相同情況
‹ 上一主題|下一主題