用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中的憂慮
go

升中的憂慮 [複製鏈接]

今年輪到我囝囝派中啦, 真係超級擔心, 因為囝囝成績唔好, 又無乜課外活動, 淨係學得游水同跆拳道, 可惜一個奬項都無, 都唔知點同佢揀中學好, 同上次小一派位完全唔同感受, 上次思路好清晰, 完全知道點幫囝囝揀, 但今次好亂, 唔知揀邊間好...
   0    0    0    0

睇餸食飲,順其自然。

回覆 1# helenting 的文章

上次係你去揀小學,今次係小朋友揀中學,當小朋友的成績和你的意願出現分岐時,思路就更係模糊。
試下從小朋友的角度出發,去找一間適合佢的學校。
況且自行唔得又唔係世界未日,都重有大抽獎,唔好諗咁多,一於考好呢兩次呈分試。

我都有憂累, 但目前要做既係睇下點谷好D成績, 我個仔都係百無架, 而家要學課外活動黎升中, 我諗太遲LA, 唯有放多D 時間在成績上, 咁會實際D! 我做到既就係陪佢讀書, 四圍問人點選中學, BAND 1 同BAND 2既學校都打探一番, KEEP 到BAND 1 既就選合適既BAND 1學校, 失手, 退步既就算BAND 2 OR 直資! 我地做家長既都好被動, 唯有做最好同充足既準備, 幫個仔擋埋呢一野LA!

原帖由 helenting 於 11-9-2 12:42 發表
今年輪到我囝囝派中啦, 真係超級擔心, 因為囝囝成績唔好, 又無乜課外活動, 淨係學得游水同跆拳道, 可惜一個奬項都無, 都唔知點同佢揀中學好, 同上次小一派位完全唔同感受, 上次思路好清晰, 完全知道點幫囝囝揀, 但今 ...

原帖由 nc2000 於 11-9-2 16:50 發表
我都有憂累, 但目前要做既係睇下點谷好D成績, 我個仔都係百無架, 而家要學課外活動黎升中, 我諗太遲LA, 唯有放多D 時間在成績上, 咁會實際D! 我做到既就係陪佢讀書, 四圍問人點選中學, BAND 1 同BAND 2既學校都打探 ...

我亞仔好有性格, 就算我點谷都無乜用, 雖然我教佢時佢係好聽話, 但到考試時, 佢可以有性格到話唔做就到, 又或者會求其做, 有時真係血都嘔埋出黎, 我咩符都無...
至於band幾, 我同佢都心中有數, 我e+已經度留意緊band 2校風好嘅學校, 我可以做嘅都盡咗力去做, 希望佢唔學壞, 我已經好安樂..

回覆 1# helenting 的文章

香港教育政策確實令各家長們擔憂無奈,唯有盡力而為,幫助小孩順利渡過這關 。長遠希望政府能夠訂立有效政策,利民紓困...功德無量

原帖由 mwldad 於 11-9-3 14:10 發表
香港教育政策確實令各家長們擔憂無奈,唯有盡力而為,幫助小孩順利渡過這關 。長遠希望政府能夠訂立有效政策,利民紓困...功德無量

I don't expect too much from those officials.

I just wish them do nothing and reduce the burdens for all stakeholders.......

whmama  Totally agree! Things they have done are not really making sense. The system is so complicated and annoying, however, it has lasted for a long time. Seems no official is going to do something that rea   發表於 12-3-29 14:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 7# ANChan59 的文章

呢個政府正式係一條軟皮蛇,只識抽水獻媚,教育這些大政策都進退失據,我們下一代可悲啊!

原帖由 mwldad 於 11-9-5 21:57 發表
呢個政府正式係一條軟皮蛇,只識抽水獻媚,教育這些大政策都進退失據,我們下一代可悲啊!

So sad.........

We must have independent thinking to counter those "educational reforms".......

They don't know what's happening, don't know our burden.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

升中的憂慮

我個小朋友今年都是升中學,不知從何入手好苦腦

版主

我上年剛經歷完,因我一開始已選定一間比教低小小但校風好既學校(佢廳力一定應付到),一方面再盡力幫助提升成績,跟住當成績好咗就再target多一間比之前好啲既學校,第2間繼續都係原先想那一間,那樣就算真係派咗第2都唔會失望.最後終於可以入到一間比原先選更好的學校.
一開始唔好俾自己同小朋友太大壓力,係呢個遊戲,好多小朋友最後係輸俾壓力,因太緊張,攪到成績差咗

版主

del (重覆咗)

回復 2# Lovely媽咪 的帖子

簡直係"壓力測試".  
綜觀大多數朋友結果, 過份操卷, 唔係個個小朋友"受"囉!!  有時更有反效果

原帖由 黃巴士 於 11-9-6 12:16 發表
簡直係"壓力測試".  
綜觀大多數朋友結果, 過份操卷, 唔係個個小朋友"受"囉!!  有時更有反效果

舊年我都有買這類練習比....我自已操。
因為小朋友沒有奈性,當佢覺得容易,就會覺得悶,浪費去玩的時間。我唯有逐條睇揀d難少少的出來。
我覺得過份又會失去樂趣,唔操又真係爭d,我地家長壓力都唔細。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-6 19:59 發表

舊年我都有買這類練習比....我自已操。
因為小朋友沒有奈性,當佢覺得容易,就會覺得悶,浪費去玩的時間。我唯有逐條睇揀d難少少的出來。
我覺得過份又會失去樂趣,唔操又真係爭d,我地家長壓力都唔細。 ...

同意!!
我都係撰些有用的題目俾佢做.  但中文閱讀理解就真係有時連自己都唔SURE答案.  要有ANSWER至敢教佢做.  好多時仲出現, 小朋友唔應同MODEL ANSWER, 激死!!!

原帖由 黃巴士 於 11-9-6 20:08 發表

同意!!
我都係撰些有用的題目俾佢做.  但中文閱讀理解就真係有時連自己都唔SURE答案.  要有ANSWER至敢教佢做.  好多時仲出現, 小朋友唔應同MODEL ANSWER, 激死!!! ...

唔好為一兩條呢d唔認同的答案勞氣,叫佢從多方面睇,多角度睇,睇多兩三次可能又另一番天地。

原帖由 Lovely媽咪 於 11-9-6 10:28 發表
我上年剛經歷完,因我一開始已選定一間比教低小小但校風好既學校(佢廳力一定應付到),一方面再盡力幫助提升成績,跟住當成績好咗就再target多一間比之前好啲既學校,第2間繼續都係原先想那一間,那樣就算真係派咗第2都唔會失望.最後終於可以入到一間比原先選更好的學校.
一開始唔好俾自己同小朋友太大壓力,係呢個遊戲,好多小朋友最後係輸俾壓力,因太緊張,攪到成績差咗
...

Lovely媽咪:

妳個方法好有參考價值 謝謝!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-6 20:34 發表

唔好為一兩條呢d唔認同的答案勞氣,叫佢從多方面睇,多角度睇,睇多兩三次可能又另一番天地。

做中文補充,多做也沒有用。最好同佢一齊做,玩比賽。當答案有異時,各自解釋咗點解咁揀先,再睇答案,睇吓邊個啱。

最緊要搞掂小朋友既思路,教佢用咩方法搵到個答案。至於閱讀理解,叫佢地讀原文一次,唔識讀同唔識解既圈住佢,做完卷先解釋,就會入腦少少。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-6 20:34 發表

最慘係我囝囝成日好FREELY咁寫答案.  固執到呢!!!!
‹ 上一主題|下一主題