用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 申請K1要填家庭全年總收入
go

申請K1要填家庭全年總收入

版主

沙田區某幼稚園申請表,有一項竟然係要填家庭全年總收入,真係古怪

大家係其他區o既幼稚園,有見過呢一個item嗎?

思前想後,個心好唔舒服,決定唔幫個仔報喇!

我家小朋友in幼稚園是沒有這項,只記得港島區真的有間幼稚園是有這項目囉,當然我沒有去交form喇.

係邊間呀? 申請入學啫, 又唔借錢

原帖由 babyislove 於 11-9-2 11:04 發表
沙田區某幼稚園申請表,有一項竟然係要填家庭全年總收入,真係古怪

大家係其他區o既幼稚園,有見過呢一個item嗎?

思前想後,個心好唔舒服,決定唔幫個仔報喇! ...

我2個仔加埋報了差不多10間,都冇咁樣哦

其實真係幾多餘!
就算我寫一億, 你都Verify唔到!!

佢想知道家庭既經濟狀況能唔能夠負擔,咁就實在太自負啦!
我讀唔起耀中, 我連Application Fee都唔會浪費! 我Apply得, 我自然計過數架啦!!

回復 1# MC-煎 的帖子

都唔係咁講架,比得起係唔夠架!寶X好多人都比到,但入到嘅都係非一般比得起嘅家庭呢

原帖由 sheffield 於 11-9-2 12:04 發表
都唔係咁講架,比得起係唔夠架!寶X好多人都比到,但入到嘅都係非一般比得起嘅家庭呢

咁就唔應該填收入, 要填“與名人關係”啦!!

版主

我唔想開名,係某社會福利機構開o既。

原帖由 4001cc 於 11-9-2 11:27 發表
係邊間呀? 申請入學啫, 又唔借錢

版主

如果有人寫一億,我估佢真係唔信

我覺得人哋報得,當然預o左負擔到學費先報,我唔明佢點解要知全年家庭收入...唔通佢想升呢做有錢人學校

P.S. 我姨甥女讀過耀中,加上佢活潑的性格,佢媽咪最後同佢轉o左校。  

原帖由 MC-煎 於 11-9-2 12:01 發表
其實真係幾多餘!
就算我寫一億, 你都Verify唔到!!

佢想知道家庭既經濟狀況能唔能夠負擔,咁就實在太自負啦!
我讀唔起耀中, 我連Application Fee都唔會浪費! 我Apply得, 我自然計過數架啦!! ...

版主

自從幾年前o個區多o左好多名小學遷入,係受歡迎D o架喇!

原帖由 sheffield 於 11-9-2 12:04 發表

版主

確實有一D申請表要寫介紹人名字

原帖由 MC-煎 於 11-9-2 12:18 發表

咁就唔應該填收入, 要填“與名人關係”啦!!

版主

我都係第一次見,有D反感:;pppp:

原帖由 marcuscyrus 於 11-9-2 11:58 發表

我2個仔加埋報了差不多10間,都冇咁樣哦

問佢點解要填囉!

原帖由 babyislove 於 11-9-2 12:29 發表

咁..會唔會係佢有D學額係under 社署g助之類?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 babyislove 於 11-9-2 12:29 發表

咁~會唔會填收入高嘅,就唔收呀
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-9-2 14:15 發表

咁~會唔會填收入高嘅,就唔收呀

有可能呢!

我見過一D政府資助嘅學校係會問架,佢地想留番D位比有需要嘅人.不過一D勁commercial嘅學校都有問囉

我又填過好幾間, 村校的pn, kg 都要填收入, 反而啲私校又唔駛填, 唔知同申請資助有冇關係呢

我都見過, 都係某社會福利機構d幼稚園, 就算細女讀育嬰園都要, 填漏咗重問番你ka