用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 鉆石山靈糧堂的開學日
樓主: 美美小兔子
go

鉆石山靈糧堂的開學日 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 bearcat2003 於 11-9-2 22:14 發表
好Hardsell,好似新聞稿...

又真係幾似喎!
我放棄咗鑽石山靈糧, 不過係人聽到話交咗五千幾無得攞返, 都話呢間不是非牟利幼稚園....哈哈哈

建議遷移去校方官方網站

原帖由 Cindyjasper 於 11-9-2 23:01 發表

又真係幾似喎!
我放棄咗鑽石山靈糧, 不過係人聽到話交咗五千幾無得攞返, 都話呢間不是非牟利幼稚園....哈哈哈

想請教那間非牟利幼稚園可以攞番?

認同!

原帖由 hkka 於 11-9-3 01:13 發表

醒目開學勳章

原帖由 hkka 於 11-9-3 01:13 發表

我可以話你知有, 因真係收到學校電話, 我可以攞返一部份錢.

無錯, 當時我可以選擇唔讀靈糧, 因呢D係你請我願, 但依家嘅幼稚園收生方法, 同太大競爭, 稍為好少少嘅學校一話收就唯有交晒錢先, 呢D已經唔到我哋家長選擇, 做父母都係想小朋友好.

但靈糧, 所收嘅費用真係好貴, 我俾咗五千幾, 只係一個學期雜費, 同一個月學費, 入面唔包括書費同校服, 加埋係唔只呢條數, 以一間有學卷又標明非牟利嘅幼稚園黎講就真係貴囉.

佢連校車都貴過人, 我住順利去鑽石山, 佢收來回校車要九百幾, 依家讀九龍塘有學卷嘅幼稚園都係720, 我問過幾間九龍塘嘅幼稚園最貴都係八百左右.

如果無得選擇真係貴都要俾, 邊個唔想自己仔女好, 但連有學卷嘅幼稚園都收到咁貴,做家長真辛苦.

只是個人意見, 不喜易插

靈糧有福了•~•!

說說自己喜歡的東西就是Hardsell了,我只是普通的學生家長,連家校會的成員都不是。妳不喜歡的,大可以跳過不看,不必進來自虐。

原帖由 Cindyjasper 於 11-9-2 23:01 發表

又真係幾似喎!

9月1日,2日,我陪小女上了兩天課,親身感受,本來很開心的在這裏和大家分享,不知道爲什麽觸怒了以上各位。論壇本來就是壹個自由的空間,大家各抒己見就可以了,有必要圍毆嗎?

原帖由 hkka 於 11-9-4 16:21 發表
靈糧有福了•~•!

善意提示:明白樓主喜愛這間學校,不過你 post 相片時, 除了你的小朋友,其他同學的樣貌 -- 最好[打格仔],這裡始終是一個公開論壇, 其他家長未必希望自己子女曝光。

回復 29# Sumyeema1 的帖子

謝謝提醒,以後會注意的。
因爲兩個女兒剛剛到這家學校,陪著女兒上了兩天課,很感謝老師對女兒的關愛和學校設計出來的這麽多有創意的節目,所以滿懷喜悅之情和大家分享,結果。。。。

回覆 2# Sumyeema1 的文章

其實咁post 相好危險,會觸犯私隱條例。你連老師有雙胞胎同懷孕都寫埋,好似好唔尊重人私隱。

己經係中國站見過

Hi!!My son is studying in Diamond Hill Ling Liang Kindergarten AM class. Nice to meet you.

今天我第一次帶琪琪去上學,順便跟老師了解下這幾天琪琪上課的情況的時候,有點不開心,因爲看到某位其他班的老師穿著5CM的高跟鞋,另外一個不知是老師還是職員的鞋跟就更高了。
可能我要求太高?

Nice to meet you!
璇璇是下幼甲,家姐是下高甲。

原帖由 keithfong 於 11-9-7 20:21 發表
Hi!!My son is studying in Diamond Hill Ling Liang Kindergarten AM class. Nice to meet you.

我寫老師懷孕是不想別人誤會老師胖,因爲對一位女士來說,肥胖比懷孕嚴重得多,除非個別人士持相反觀念。
對于私隱條例,麻煩您親自讀過條例後再來討論。
http://www.pcpd.org.hk/chinese/ordinance/ordglance1.html#dataprotect

原帖由 cccbaby 於 11-9-7 17:03 發表
其實咁post 相好危險,會觸犯私隱條例。你連老師有雙胞胎同懷孕都寫埋,好似好唔尊重人私隱。

的確,私隱條例存在很多灰色地帶。 講個例子給你聽,上兩年, 有個媽媽的 blog 在 yahoo 一直排名很高,她有很多 fans, 后來還出了書。 正正因為她不小心將女女同學仔的相片上載到自己的 blog, 引來其他家長向校方投訴。

網上什麼人都有,要好好保護自己的小朋友。 我不會公開太多個人資料 (純粹個人選擇)。

p.s. 5 cm = 2 寸, 老師穿 2 寸高跟鞋,我接受到。

[quote]原帖由 美美小兔子 於 11-9-7 23:26 發表
我寫老師懷孕是不想別人誤會老師胖,因爲對一位女士來說,肥胖比懷孕嚴重得多,除非個別人士持相反觀念。
對于私隱條例,麻煩您親自讀過條例後再來討論。
http://www.pcpd.org.hk/chinese/ordinance/ordglance1.html#datapro ... [/

其實私穩專員年中都收到唔小呢類complaint.  你小心為上啦!

穿5cm高跟鞋=問題老師?

係5cm or 5寸高跟鞋??
‹ 上一主題|下一主題