用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14校網滬江小學
go

14校網滬江小學 [複製鏈接]

本人十分喜歡滬江,但只有15分,
本人亦是基督徒, 應該選基督教學校如北角循道, 有20分,定係滬江呢?
本人有大女幼子,如考入真光,咁讀唔讀好呢?擔心將來細仔唔知點?
   1    0    0    0

嘩!! 你同我好似...

我又係滬江 (15分). 同丹循 (20分)

2個都好.. 加上丹循比北循更少位. 都矛盾

回復 1# hiragana 的帖子

唉所以好煩!

我覺得可以先響第一輪用20分抽基督教小學,抽中既話再響第二輪放榜後叩門滬江,呢個方法風險低d,東區有幾間基督教小學都唔錯.北循同丹循比較既話,我覺得北循會稍為好d(以上純屬個人意見).

回復 4# ggoo 的帖子

係!? 可否分享下

我 target 丹循因佢新. 同成積同北循只差小小

還有其他我 miss 了??  

謝謝指教

hiragana:
其實對丹循唔是有好深入了解覺得唔好,我今年都有去丹循叩門,我都好鍾意佢個新校舍,最後丹循同衞理上午校都收著我女,我女自己就揀著衞理(希望我女冇揀錯),叩門過程接觸過兩間小學既校長,感覺衞理稍勝一籌.
hiragana,請CHECK PM.

如係沪江排第二,去年有機會冇位.叩門也只interview排第一的.top schools間間如是.排第二冇望叩門.

北循係咪好過滬江呢?其實衛理我都鍾意,但係我要返工, 想佢讀全日。

原帖由 ggoo 於 11-9-2 15:30 發表
我覺得可以先響第一輪用20分抽基督教小學,抽中既話再響第二輪放榜後叩門滬江,呢個方法風險低d,東區有幾間基督教小學都唔錯.北循同丹循比較既話,我覺得北循會稍為好d(以上純屬個人意見). ...

ggoo, 你囡囡好叻,兩間都收.  我兩間都好喜歡, 但只得15分, 預左唔得要叩門, 但兩間都講明要第一輪同第二輪揀佢地第一先會考慮叩門, 可否分享你當初第一輪同第二輪係點排呢?

原帖由 ggoo 於 11-9-2 17:41 發表
hiragana:
其實對丹循唔是有好深入了解覺得唔好,我今年都有去丹循叩門,我都好鍾意佢個新校舍,最後丹循同衞理上午校都收著我女,我女自己就揀著衞理(希望我女冇揀錯),叩門過程接觸過兩間小學既校長,感覺衞理稍勝一籌.
...

原帖由 ggoo 於 11-9-2 17:41 發表
最後丹循同衞理上午校都收著我女,我女自己就揀著衞理(希望我女冇揀錯),叩門過程接觸過兩間小學既校長,感覺衞理稍勝一籌.
...

You and your daughter won't regret to take NPMPS, an excellent local Christian school in Eastern District.

For secondary admission results, girls' result better than boys generally.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ngsmum:
小女好早就有直資收著,所以冇參加政府派位.第二輪公布派位結果後我再同小女去津校叩門.今年小一家長會時衞理校長話政府批著地興建新校舍,有新校舍後就可以轉為全日制.14區既基督教小學,我自己既排位會是:衞理,北循,丹循.(純屬個人感覺),滬江既升中派位都好好,但因為滬江較為谷,唔是咁適合小女,所以冇揀.
ANChan59:
好多謝你響bk分享著北衞咁多資料,我是參考著你既資料而決定比小女入讀北衞,我好喜歡北衞咁重視閱讀課外書以及覺得校長老師都好nice.

回復 1# ggoo 的帖子

吓, 咁係咪滬江仲谷過北循?

晴天坊主:
好抱歉滬江同北循邊間谷d我唔是好清楚,希望能有其他家長答到你.

原帖由 晴天坊主 於 11-9-5 14:54 發表
吓, 咁係咪滬江仲谷過北循?

原帖由 ggoo 於 11-9-5 12:26 發表
ngsmum:
小女好早就有直資收著,所以冇參加政府派位.第二輪公布派位結果後我再同小女去津校叩門.今年小一家長會時衞理校長話政府批著地興建新校舍,有新校舍後就可以轉為全日制.14區既基督教小學,我自己既排位會是:衞 ...

咩原來呢間谷既咩?
我仲以為佢似國際學校咁冇咁谷添!

irene_the_pooh:
我地講緊既是滬江小學(14區),唔是滬江維多利亞學校(呢間似國際學校).

原帖由 irene_the_pooh 於 11-9-5 21:30 發表

咩原來呢間谷既咩?
我仲以為佢似國際學校咁冇咁谷添!

上年阿女15分入滬江,跨網!E+佢返緊學啦!
咁啱啱識左個同校媽咪,佢上年係用14網,ROUND 2佢排北循第一,滬江第二...但係兩間都入唔到,最後佢冇叩忠北循,諗諗下都係想入滬江,所以去叩滬江,佢話初頭滬江冇理佢,咁佢再叫幼稚園校長寫封信先入到!佢話可能覺得佢本區都唔排佢FIRST CHOICE喎!

咁即係話滬江排第二,未必一定派到!
AND我聽幼稚園校長講,第一ROUND滬江係易入,因為早阿女一年,同校同學仔(16網)又係第一ROUND入到滬江!FIRST CHILD幾會高D...!
其實佢一年考四次試,兩次評估(唔計入成績表)!小一,二同一班直升,小三,四就會按成績編班,小五小六又係同一班直升,中英文每星期各黙書一次!聽小二D MAMI講,小一D工課通常最多有5樣,長假期功課量唔多!同埋佢話中文科程度就深D,其他都OK嘅...

係呀, 點解你最後選滬江呢?

北循同滬江, 我都未想諗好邊間, 想佢讀基督教學校由有20分,但滬江好似校舍好d
好煩!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-9-6 13:38 發表
上年阿女15分入滬江,跨網!E+佢返緊學啦!
咁啱啱識左個同校媽咪,佢上年係用14網,ROUND 2佢排北循第一,滬江第二...但係兩間都入唔到,最後佢冇叩忠北循,諗諗下都係想入滬江,所以去叩滬江,佢話初頭滬江冇理佢,咁佢再叫幼 ...

回復 8# 晴天坊主 的帖子

沪江谷過北循丹循及衛理,所以net14沪江入band 1最多.First round 15分也有机入,因冇宗教.但round 2排第二校長話免叩門.只考慮填佢1st choice的人.

回復 17# 晴天坊主 的帖子

其實我係16網,16網有好幾間熱門,但出名谷同超多功課...!如果唔揀果幾間,其餘果D一係校風麻麻...或者成績麻麻...我又唔想入活動教學果D,怕第時上中學跟唔到上,因為活動教學中學唔多,同埋好果D多數都谷!所以16網冇乜中中庭庭果D小學!咁聽人講,滬江幾好,唔算太谷(相對16網果D),最終決定試下LAW..!同D啱啱識嘅MAMI傾開,佢地都係唔想太谷(因為佢地都要返工,未必有太多時間陪小朋友讀書),但又唔想佢地太活動,派位都OK果D學校,所以先揀佢,我諗揀得佢,好多MAMI都有相同想法!

咁滬江都好似幾好喎!唔知多唔多功課呢?

原帖由 ms.aeroplane 於 11-9-6 15:15 發表
其實我係16網,16網有好幾間熱門,但出名谷同超多功課...!如果唔揀果幾間,其餘果D一係校風麻麻...或者成績麻麻...我又唔想入活動教學果D,怕第時上中學跟唔到上,因為活動教學中學唔多,同埋好果D多數都谷!所以16網冇乜中 ...
‹ 上一主題|下一主題