用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

中學課程 [複製鏈接]

想請教高年級家長,IGCSE有無得考中國歷史?見每周祇得一堂中史,要求應該不會太高掛,是否比傳統學校的容易呢?

要讀French,但如果可以揀Spanish或French就更好,始終實用些。

最可愛是有Drama lesson。

0    0    0    0

Hello Kyliema

請問是否G6開始有French lesson? Thanks!

回復 1# Lunamom 的帖子

Yr 6 has French lesson.

回覆 3# kyliema2006 的文章

if you check the cie website, you can find out what sort of igcse courses are available.no chinese history, just like no japanese history.

回復 4# kyliema2006 的帖子

讚成!! 如果可以揀spanish就更加好.

原帖由 kyliema2006 於 11-9-1 22:29 發表
想請教高年級家長,IGCSE有無得考中國歷史?見每周祇得一堂中史,要求應該不會太高掛,是否比傳統學校的容易呢?

要讀French,但如果可以揀Spanish或French就更好,始終實用些。

最可愛是有Drama lesson。 ...

IGCSE應該無得考中國歷史
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/ipe/igcse/g_info.pdf

CKY 中國歷史是open book exam,要求不高
雖然我讀書時,歷史是我的強項
不過,我比較認同CKY的教學方式
例如,自己讀書時要硬記隋文帝建一條咩運河,煬帝又建四條咩運河,記得咩名又如何?依家都忘記晒了
反而,CKY是教思考,建運河的好處(經濟)和壞處(勞民以致亡國),實用好多
人的腦記憶是有限既,留番d資源用來塞d實用的學識好過啦
至於咩運河係邊個隋帝建成的,關我咩事?
留番來open book考啦

貓公子:

小兒今年升中,回家後鬱鬱不歡,說中學規矩多了,功課多了,老師要求高了,忘記功課又要被罰,看似不太習慣。但我心裡倒是高興,他們開心了五年了,係時候要提高要求了,亦要逐漸修正其價值觀了。

普通來說,小學升中會否有適應問題。

原帖由 kunggi201 於 11-9-6 17:44 發表

IGCSE應該無得考中國歷史
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/ipe/igcse/g_info.pdf

CKY 中國歷史是open book exam,要求不高
雖然我讀書時,歷史是我的強項
不過,我比較認同CKY的教學方式
例如,自己讀書時要硬記隋文 ...

kyliema2006,

小兒今年插班G6, 因為8月27日不在港, 故錯失了新生會, 有好多中學規矩完全不清楚, 請問中文書是否用G5的書? 因為書單上沒有中文書.

原帖由 kyliema2006 於 11-9-6 21:10 發表
貓公子:

小兒今年升中,回家後鬱鬱不歡,說中學規矩多了,功課多了,老師要求高了,忘記功課又要被罰,看似不太習慣。但我心裡倒是高興,他們開心了五年了,係時候要提高要求了,亦要逐漸修正其價值觀了。

普通來說,小學升中會否有適應 ...

原帖由 kyliema2006 於 11-9-6 21:10 發表
貓公子:

普通來說,小學升中會否有適應 ...

是的,是多了規矩。頭五年是honey moon,上了六年級就認真了好多
小兒剛上六年級時,忘了給我簽通告,每次被罰星期五留堂
留堂之嘛,反正是自己回家,沒甚麼大不了
比起我們小時候上傳統學校,已經幸福得多啦
做功課是必須的,唔會好似前五年咁,冇交功課都冇人理
如果家長在頭五年對孩子的功課愛理不理,上六年級就要緊貼些啦

我沒有聽聞有適應問題,小孩子應該好快習慣吧
反而,中學生踏入青春期,開始好多問題啦
話呢個老師唔好果個老師偏心,駁咀駁舌,事事不順眼,聯群結黨大蝦小,仲有一些學生情竇初開,這些問題更加要關注
我孩子有些學科一直是強項,在七年級時老師居然俾「R」,即係唔合格,嚇一跳!
問老師,原來成績仍是好,不是學術上的問題,而是學習態度問題(如上堂攪事之類)。

今年小兒升上八年級,據他回報,學校似乎行了「精英班」制
七年級時所有英文突出的學生都編入「8A
如是屬實,似乎與CKY的教學理念不同,但亦可以說是因材施教吧?
七年級時已經將數學精英組成「Math Club」,打算讓數學精英提前一年考IGCSE
如果英文精英又可以提前一年考英文,又未嘗不可喎

我孩子的英文水平是中上,不算是頂尖學生
老師說,如果他今年考IGCSE,可以考到D
以現時進度,到10年級才考,可以考到BA
以此推算,英文精英班提前一年考英文而又考到好成績,也有可能

現在要擔心的,是兒子十一月去英國兩星期
佢真係可以照顧自已兩星期咩?嘿嘿嘿~~

Kyliema2006 & kunggi201,  你地就好啦! Gr 6遇到有要求的老師, 我的那個去年Gr 6, 只可用一團糟來形容, 簽了通告唔交, 老師唔會過問, 做了功課唔交亦都唔理, 結果到第一個學期見家長派成績表時, 真係有點晴天霹靂, 本來想著六年級放手唔再理, 俾佢自己處理, 但老師都係不以為以咁話係呀! 佢應該學習架!

Kunggi201講得啱, 朋輩既影響真係好大, 上了六年級之後成日都話同學都唔係咁咁咁....同學話唔使做...同學話老師無講....唉!  同學講一句有力過我講一千句。

Hi 風琴:

歡迎加入蔡繼有。

我都無出席新生會,小兒返家回報:
-星期一至四午膳在Canteen進行,會吃碟頭飯;星期五在課室吃飯盒(應該要帶餐具)
-若忘記交回條、功課、遲到等需被罰,確實情況不詳。不過,如貓公子話齋,應該係罰留堂掛。若情況無改善,好像要見家長等
-Drama及PE要帶運動衫回校換
-中文課仍是以圖書教學,現帶了一本「xxx的狼」回家,那本書應該是學校圖書租賃計劃的其中一本

大致如此吧。歡迎其它家長補漏。

原帖由 風琴 於 11-9-7 10:10 發表
kyliema2006,

小兒今年插班G6, 因為8月27日不在港, 故錯失了新生會, 有好多中學規矩完全不清楚, 請問中文書是否用G5的書? 因為書單上沒有中文書.

...

原帖由 rhythmwawa 於 11-9-7 17:19 發表
Kyliema2006 & kunggi201,  你地就好啦! Gr 6遇到有要求的老師, 我的那個去年Gr 6, 只可用一團糟來形容, 簽了通告唔交, 老師唔會過問, 做了功課唔交亦都唔理, 結果到第一個學期見家長派成績表時, 真係有點晴天霹靂,  ...

我兒子在CKY已8年, 遇過好老師又遇過不好老師
算是人生的不同經歷吧

正如是: 我兒子在堂上沒攪事, 只因他和攪事的學生一黨
沒攪事都被當是 "從犯", 真係唔抵
也算是教訓吧!

P.S. 剛簽了參加遊學的意向書
原來, Y8今年2星期去英國+法國
班小朋友真Happy~~

謝謝, 小兒仲係烏下烏下.  成日遊雲.   

原帖由 kyliema2006 於 11-9-7 20:23 發表
Hi 風琴:

歡迎加入蔡繼有。

我都無出席新生會,小兒返家回報:
-星期一至四午膳在Canteen進行,會吃碟頭飯;星期五在課室吃飯盒(應該要帶餐具)
-若忘記交回條、功課、遲到等需被罰,確實情況不詳。不過,如貓公子話齋,應該係罰留堂掛 ...

............

‹ 上一主題|下一主題