用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 學校的support
go

學校的support [複製鏈接]

今日0係阿仔學校做shadow竟然好醜怪喊0左出來, 可能老師憐憫0既表情觸動到我壓抑很久的情緒...平時見慣指指點點, 閒言閒語...突然受寵若驚, 我喊...老師仲擁抱我, 安慰我...忽然世界都溫暖起來, 人間有情...

其實學校本身係冇支援(應承了校長不能透露給其他人學校名稱), 因為他們是教正常小朋友...對我來講, 學校的支援就係比我做shadow, 同埋多點關注阿仔...當然我亦會同老師分享日后應該怎樣同自閉兒相處, 這是我的責任...

0    0    0    0

請問無支援,是否不是津校?

回覆 2# pocoyo123 的文章

唔係...佢只係讀緊幼稚園0即...

感覺好怪校長咩心態.......唔可以講俾其他人知咩學校,如果同學仔同媽咪講點解果個同學可以同媽咪一齊返學???有家長問校長,校長會點答呢,佢咁唔想俾人知.......唔會唔受到其他家長既壓力而........

回覆 4# pollybell 的文章

我唔係同佢講好說話, 不過其實呢個校長真係幾好...佢咁講係有原因...

回復 4# pollybell 的帖子

同埋阿仔同學0既家長都知我0既身份,唔止係一個家長,  因為第一天家長陪上堂時, 我巳拎埋therapist 0既証明比佢0地, 我亦有解釋阿仔係a仔, 故需要有shadow, 希望佢0地明白包容...校長其實同我講過, 因為佢0地始終唔係一間特殊學校, 支援唔到a仔, 佢驚我傳0左出去, 會有家長擁至, 到時如果唔取錄, 怕人話佢歧視(雖然佢咁講係有點那個...)但亦明白佢想法...

thanks "conconma "
不過, 你小朋友讀的幼稚園校長呢個藉口,(怕有家長擁至)...... 會唔會~佢諗多左呀~

回復 7# pocoyo123 的帖子

其實佢interview我同我個仔, 都interview 0左3次...佢猛望住我個仔, 又問我佢會唔會打人或自傷...明0既, 因為好多人唔明a仔係點, 會label 0左...又怕收你一個a仔, 萬一發生咩事會被其他家長投訴...

醒目開學勳章

事實係校長可以唔收你個仔 但佢最終都收咗 又安排你可以做shadow 係一件令人安慰而又值得高興的事

校長是好人 佢俾咗一個機會你仔仔去嘗試讀主流幼稚園 真的很感激校長給予這個機會 我們a仔媽媽真的好需要學校的接納和幫助 努力呀

我自己小朋友等緊s位 全校老師都知道(有i位的幼稚園) 我小朋友現在讀緊普通位 他們很疼鍚我仔仔 我仔仔每天都很開心返學  其實如果我將小朋友轉i位而又繼續留在這間幼稚園 我相信他們一定會接受的 我都不時想不如放棄等s位啦  因為這所幼稚園對他很好 真頭痛 ........

不過話說回頭 我們都要小心看清楚自己的小朋友是不是真的追到進度 畢竟校長/老師都只不過對自己的小朋友數年而已 往後的日子漫長 升小學才是見真章的時候 互勉之

原帖由 conconma 於 11-9-2 10:07 發表
其實佢interview我同我個仔, 都interview 0左3次...佢猛望住我個仔, 又問我佢會唔會打人或自傷...明0既, 因為好多人唔明a仔係點, 會label 0左...又怕收你一個a仔, 萬一發生咩事會被其他家長投訴... ...

回復 9# pinkdoll 的帖子

yes totally agree...

回復 2# pinkdoll 的帖子

醒目開學勳章

所以每個人的際遇都不同的 人哋work又真係唔代表自己work  

我都不止聽過一次 有啲case同樓主一樣 學校肯收個有特殊需要既小朋友入讀 俾個機會給小朋友讀主流學校 但說明學校沒有特別資源support小朋友的 家長要自己負責 家長就要自己想一想 值不值得去博一博 況且可能會有點孤軍作戰的感覺 又或者到小朋友真的追不上甚至乎有情緒行為時 學校又時常給說話家長聽 家長自己又頂唔頂得順呢 當中遇到的問題可以多如繁星...... 所以真的不是每個家長可以行這條路 我好佩服他們的

講真就算讀有i位的學校又好 s位又好 都一樣會發生好多問題 相信好多有特殊需要小朋友的家長都會遇到好多問題 我都碰過不少壁啦  唯有時常提醒自己 "此處不留人自有留人處"

原帖由 pipi331 於 11-9-2 13:40 發表
睇住小朋友學習進度, 系父母的責任, 去邊度讀都系一樣.
愛心太強, 見一個收一個, 咪又系玩c學校同d仔?? 其實個校長都好精.

回復 1# pipi331 的帖子

所以a仔上主流小學, 到時係家長+學校的重大挑戰...因為學校大多不想家長過份參與, 可是他們又沒有足夠支援...怎麼辦?

醒目開學勳章

家長在入學前交評估report 官校或者津校是可以向政府申請$的

當然到最後啲$怎樣用法 沒有人知 所以真的要小心揀小學 你需要什麼 就去找一所怎麼的小學 就同你揀幼稚園一樣 有些家長可以接受沒有資源給有特殊需要小朋友的幼稚園 課餘自己找其他資源幫小朋友 有些家長就選擇去i位/e位/s位

不過揀一間適合小朋友自己程度的學校是好重要的  

原帖由 conconma 於 11-9-2 16:25 發表
所以a仔上主流小學, 到時係家長+學校的重大挑戰...因為學校大多不想家長過份參與, 可是他們又沒有足夠支援...怎麼辦?

回覆 1# pinkdoll 的文章

so how much we can get? Do u have the idea? Is it kind of allowance for disabilities?

醒目開學勳章

不知道 呢方面沒有詳細資料  sorry

conconma, 記得你仔仔好似讀了兩年S位? 同埋佢好似係中度? 如果係中度, 其實在主流幼稚園都好易游魂。冇咗你做SHADOW的話, 應該會終日游魂。

回復 1# overcomer 的帖子

絕對係...即使我0係度, 始終課室0既裝飾吸引過老師...都要有人提點住...佢咁遊魂, 即使讀到主流, 番屋企都要咩都教一次啦...唉...冇陰公(我...)

回復 1# ikebukuro 的帖子

係呀...真聰明!!不過, 開學時我會參與多d, 幾乎係所有環節...之後我要記低呢1個月學校每日所做, 回家全做番溫一次...好攰呀我...加油!![我的字典裡沒有放棄!!]...之後, 我0既角色會慢慢fade out, 不然就會養成倚賴...

‹ 上一主題|下一主題