用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一乙班召集處(2011)
樓主: pollybb
go

小一乙班召集處(2011) [複製鏈接]

[quote]原帖由 reling88 於 11-9-8 16:14 發表
HELP!  有沒有昨天釘在自修簿上的朗文website及登入資料?今天發現不見了!  另外, 家長會通告都不見了, 有沒有家長可以

here is the websit, username and PW
http://www.pearson.com.hk
u/n : sp7552146
p/w : vbizuf

原帖由 begi 於 11-9-11 10:37 發表
[quote]原帖由 reling88 於 11-9-8 16:14 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
HELP!  有沒有昨天釘在自修簿上的朗文website及登入資料?今天發現不見了!  另外, 家長會通告都不見了, 有沒有家 ...

每位小朋友都有各自的Login名稱及密碼的,故此不能共享使用。如果真的遺失了,唯有就是向老師或校務處索取,相信她們會有記錄。

回復 3# Marco0608 的帖子

你搵到張英文工作紙未呀?

原帖由 rainy0429 於 11-9-11 15:18 發表
你搵到張英文工作紙未呀?

還沒有找到,昨天返過學校在班房亦找不到. 預算明天寫張字條給老師解釋一下.

回覆 1# Marco0608 的文章

唉!我哋前日已經失手,寫左一次欠交功課喇!阿女仲要坐最後,我都怕佢會收唔到工作紙,又唔識問...

原帖由 rainy0429 於 11-9-11 22:19 發表
唉!我哋前日已經失手,寫左一次欠交功課喇!阿女仲要坐最後,我都怕佢會收唔到工作紙,又唔識問...

算啦!就當是給阿囝一個錯失經驗吧,我昨天早上還回校找校工阿姨查過柜桶都無收獲。反正頭兩週是適應期,失手都不會被正式計算的。等阿囝知道以後要小心留意放好自己的東西都是一件好事。

回覆 1# Marco0608 的文章

我本來都以為會唔記錄,但見到寫左響自修簿,真係心一寒...5次真係好易儲夠囉!最唔抵係我累阿女,我同佢一齊執書包,將佢D冇錯嘅工作紙收起左,唔為意要"改正"即係要再帶返去...唉!

原帖由 rainy0429 於 11-9-12 00:47 發表
我本來都以為會唔記錄,但見到寫左響自修簿,真係心一寒...5次真係好易儲夠囉!最唔抵係我累阿女,我同佢一齊執書包,將佢D冇錯嘅工作紙收起左,唔為意要"改正"即係要再帶返去...唉! ...

吓!又話頭兩週是“honey week”唔計數?原來都真喺要落薄。不過現時都無辦法啦,最慘喺都唔知點解唔見咗,返學校搵過都搵唔番。

原帖由 Marco0608 於 11-9-12 02:04 發表

吓!又話頭兩週是“honey week”唔計數?原來都真喺要落薄。不過現時都無辦法啦,最慘喺都唔知點解唔見咗,返學校搵過都搵唔番。

第一個月是唔計,寫咗都無所謂以上年經驗'十月開始才計,

原帖由 justforfunmama 於 11-9-12 07:54 發表

第一個月是唔計,寫咗都無所謂以上年經驗'十月開始才計,

可能今天有同學仔將上星期誤收了囝囝的worksheet交回給老師,所以老師只是在自修薄上要求阿囝今天補做功課就okay了。老師並沒有在交家課記錄表上做記錄,使囝囝仍可保持清白之軀。

你說得對, 應該每人都有自己密碼, 唯有靠阿囝再問老師一次啦!  Anyway, thank you hin hin 媽咪.

原帖由 Marco0608 於 11-9-11 11:33 發表

每位小朋友都有各自的Login名稱及密碼的,故此不能共享使用。如果真的遺失了,唯有就是向老師或校務處索取,相信她們會有記錄。

有冇人知來緊中文默書默咩呢?今日見阿女抄自修簿,真係好精簡...
唔知係咪第二課課文全部同第四課詞語呢?

阿囝係話第二課課文+第四課詞語

原帖由 rainy0429 於 11-9-22 22:57 發表
有冇人知來緊中文默書默咩呢?今日見阿女抄自修簿,真係好精簡...
唔知係咪第二課課文全部同第四課詞語呢?

請問1B班的家長,今天小女在自修薄上寫了中文作業P.14-17,是否正確?因他們剛剛教了第六課,是否應該做P10-11才對? Thanks

原帖由 bec2460101 於 11-10-1 10:43 發表
請問1B班的家長,今天小女在自修薄上寫了中文作業P.14-17,是否正確?因他們剛剛教了第六課,是否應該做P10-11才對? Thanks

妳囡囡應該沒有抄錯,因阿囝的自修薄都是這樣,原因是老師是不按順序教的。

回復 35# Marco0608 的帖子

Thank you Marco Daddy

回復 1# bec2460101 的帖子

有一事請教各1B班家長。昨天與囝囝溫習時,他突然話中文科老師曾經在9月份,派了一張“耶穌與十二門徒”的工作紙快到期要交回!?  
原本十分懷疑囝囝記錯應是宗教科,但是兩科的文件夾及自修薄上我找過都無發現,而阿囝十分堅決話是中文科老師派發的。故此想請問各1B家長,是否知道此工作紙究竟是什麼?

問咗阿囝, 真的是中文科老師派的.  是一張又細又長的紙寫住 "耶穌十二門徒", 有十二門徒的人名及公仔.  訂在自修簿上.  阿囝說不用做, 只記人名.

回復 37# Marco0608 的帖子

有看過其他班說要在十月中記得其中三個門徙的名字.  另有一日阿囝話要背主禱文, 背到就有糖食, 不過跟住又話無人同佢地背. 好似無下文, 都唔知要唔要背?

原帖由 reling88 於 11-10-10 19:24 發表
問咗阿囝, 真的是中文科老師派的.  是一張又細又長的紙寫住 "耶穌十二門徒", 有十二門徒的人名及公仔.  訂在自修簿上.  阿囝說不用做, 只記人名.

多謝告知。紙仔可能被阿囝唔小心整甩唔見咗,幸好唔洗交回,唯有上網找回類似圖片自己抄低門徒名字給阿囝溫習番。
‹ 上一主題|下一主題