用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣幼稚園一問
go

青衣幼稚園一問 [複製鏈接]

以下有幾間心水幼稚園, 請問各mami有任何意見...thx!!!
1/.學之園
2/.路德會青衣城
3/.康傑中英文幼稚園
4/.TIVOLI
5/.啟思
6/.保良局曹金霖
7/.天主教聖多斁
   0    0    0    0

1)LH
2)Good Health
3)Choice

我會選
半日班
1) 學之園(無學劵)
2) 卓思 (有學劵)/ 康傑 (無學劵) - 兩間都差唔多

全日班
1) 卓思 (有學劵)
2) 宏福 (有學劵)

LH ....very good~

1) LH
2) Good Health

回復 5# Markyeung 的帖子

agree........

醒目開學勳章

但LH校園會唔會太細?
上次open day看到騎車的室內playground不是很大, 又沒有其他遊樂設施, 它有沒有戶外操場的? 我留意就好像沒有.

如是, 我相信學校真的比較著重學術方面的教育, 那會不會教好動的小朋友不太合適呢?

其實LH係青衣最有名。對讀直資應該有幫助。我小朋友讀GH,老師很有heart和愛心,兒子很喜歡返學。而且教學比較活動(我喜歡)。
未讀過choice,但係去過它的open day,覺得它的教學是比較傳統。

原帖由 ccssww22 於 11-10-18 09:11 發表
我上星期參觀學之園, 見到佢地POST左應屆畢業生考到既小學LIST.........其實大部分都是二線直資/私校.......

我都見
不過我諗LH咁多分校, 青衣唔屬搶手那間
另外我想了解這校如何活動教學? 它的校舍幾細下, 及我見他們放出來的書都算幾深及幾多, 所以我以為這校是偏向收坐定定及本身資質高的學生, 因都有朋友親戚讀過, 都話語文方面學校都幾谷, 家長一家要在家幫操練, 否則跟唔上.
有無人知這校有無簡介會?

我上過康傑個網佢地派既小學都唔係咁好,我想問點解有咁多人都讚呢間幼稚園呢?大家都唔介意佢地既派位成績嗎?

其實讀康傑都唔係主力target直資/私校.  反而多數都係係番葵青區的津貼.如果要入一線小學, 佢應該唔係你杯茶。但如果你想搵間老師有heart, 有愛心而課程又唔太淺嘅學校, 可以考慮它.

明白.. 請問康傑難唔難考...? 你知唔知考D咩??? Thanks

原帖由 y3y 於 11-10-19 00:19 發表
其實讀康傑都唔係主力target直資/私校.  反而多數都係係番葵青區的津貼.如果要入一線小學, 佢應該唔係你杯茶。但如果你想搵間老師有heart, 有愛心而課程又唔太淺嘅學校, 可以考慮它. ...

原帖由 kufubaby 於 11-10-18 00:28 發表
但LH校園會唔會太細?
上次open day看到騎車的室內playground不是很大, 又沒有其他遊樂設施, 它有沒有戶外操場的? 我留意就好像沒有.

如是, 我相信學校真的比較著重學術方面的教育, 那會不會教好動的小朋友不太合適 ...

我仔o係屋企完全唔會坐定定,但o係學校見佢好乖咁坐o係度,學校亦會安排時間俾佢地玩單車滑梯,戶外操場就冇喇...

原帖由 kufubaby 於 11-10-18 21:34 發表

我都見
不過我諗LH咁多分校, 青衣唔屬搶手那間
另外我想了解這校如何活動教學? 它的校舍幾細下, 及我見他們放出來的書都算幾深及幾多, 所以我以為這校是偏向收坐定定及本身資質高的學生, 因都有朋友親戚讀過, 都話 ...

真係幾深,有d字我讀廿幾年書都未見過,我個仔教返我....
有課程簡介會,但係開左學先有....

LH n班D書都多啦, 真係要媽媽日日同佢睇書, 唔係好快又派下一本書了...
‹ 上一主題|下一主題