用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考皇家G5 THEORY
go

考皇家G5 THEORY

各位媽咪, 我想問下你們的小朋友上左多少個小時的堂去考GRADE 5 THEORY??

原帖由 BO_BO 於 11-8-30 23:28 發表
各位媽咪, 我想問下你們的小朋友上左多少個小時的堂去考GRADE 5 THEORY??

Hi, my son is going to do the test on 8/Oct, he has 20 lessons.

原帖由 FRED123 於 11-8-31 15:12 發表

Hi, my son is going to do the test on 8/Oct, he has 20 lessons.

1堂上1個鐘?? 佢係唔係由G1(BK1) 開始教到G5(BK 5)?  有冇做PAST PAPER???

原帖由 BO_BO 於 11-8-31 19:07 發表

1堂上1個鐘?? 佢係唔係由G1(BK1) 開始教到G5(BK 5)?  有冇做PAST PAPER???

Yes, he has done the past paper of 2004 A,B,C and going to do 2003. However, someone said should do the year of 2009 and 2010 but the teacher said no need la.....

原帖由 FRED123 於 11-9-2 21:51 發表

Yes, he has done the past paper of 2004 A,B,C and going to do 2003. However, someone said should do the year of 2009 and 2010 but the teacher said no need la.....

Sorry, I forgot to type.  45 mins per lesson. Yes, studied from G1 to G5.

阿仔上班制,14堂(每堂2小時),做G2-5書,2006-2010 past paper。
暑假開始上堂,而家剩番4堂,今日做past paper做到死死下,唔係咪要做咁多呢?

8/10考, 上18堂, 暑假到而家己上16堂, 教G3-5, 但只教部份之wow. 操PAPER 由08-10三年. 次次個女都係70分到. 好似好輕鬆,用12堂教, 第13堂開始操PAPER, 一堂做一份, 返屋企做一份, 教得唔多,操又唔多, 所以9月份我打算自己操個女, 真唔想佢FAIL.

各位媽咪,請問一般是小學幾年級考G5 樂理的呢?

原帖由 FRED123 於 11-9-2 21:53 發表

Sorry, I forgot to type.  45 mins per lesson. Yes, studied from G1 to G5.

FRED123,
THANKS FOR YR SHARING!

TOTAL 係24堂??  45MINS X 24LESSON= 18HOURS

18HOURS 可以教曬, 而家仲可以做緊PAST PAPER ... 好快呀!!  個老師係米只係教重點???

原帖由 熙媽媽 於 11-9-3 06:07 發表
阿仔上班制,14堂(每堂2小時),做G2-5書,2006-2010 past paper。
暑假開始上堂,而家剩番4堂,今日做past paper做到死死下,唔係咪要做咁多呢?

熙媽媽,
你一共係上36HOURS, 之前FRED123.. 佢係用18HOURS, 多一倍時間, 點解大家相距禁遠....???  點解我會問大家, 因為我阿囡, 到而家上了成23個鐘, 仲未教曬D野, PAST PAPER 也未做, 我好鬼驚佢到時..., 現在老師不停催佢, 叫佢加堂... 但係都開左學, 邊得閒WOR...

原帖由 Heidi媽 於 11-9-3 09:37 發表
Hi Tingmum,

我仔都係報左 8/10 考呀, 大概會上20堂, 由G1教到G5, 基本上老師都教晒佢, 做緊 past paper, 07-10, 我無理呀仔所以唔知佢幾多分, 每次落堂老師都話佢大意d, 但考試應該可以應付到, 咁我真係無理佢啦.
...

Heidi媽,
你一堂係上45/60/120分鐘呀??