用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 呀仔要返主流小學啦,真係好擔心
go

呀仔要返主流小學啦,真係好擔心 [複製鏈接]

今日見到呀仔個班主任,同佢講呀仔係自閉,佢好似唔信,仲問我點解一早唔出聲,我今日返第2日小一適應班,已經晨咁早返到去,突登同佢講,比報告佢,咁我仲可以點再早啲?!  我攪珠份表格真係註明左,原來佢地唔睇架?
佢淡淡然回應,係代表佢覺得濕濕碎定係點?  
其實自己壓力都好大,幾晚都訓得唔好,係咪選了一間太高的學校比佢?
   0    0    0    0

太高的小學是指什麼呢? 小兒明年也上小一, 我都是心意一間程度高小小的小學, 但也不是一般名校, 也是融合, 會否選擇錯誤?

我聽過一位媽咪的經歷, 她小朋友在小一時, 入學已寫上有特殊需要, 而小朋友亦是睇到有明顯需要, 但時小一一年都無支援比佢, 終於到左學期尾佢問學校, 學校去CHECK先話教育局無SEND份REPORT比學校, 令佢白白等左一年,!!!所以家長在開學時要留意

太高的小學??名校嗎??
其實你自己覺得小朋友各方面能力應唔應付得來??
決定比小朋友上主流小學條路係會行得辛苦
比心機,加油

係呀, 所以去考私校或直資千萬不是講自己有特殊需要, 否則, 你一定僧聽到一個好婉轉的推掉藉口.....haha

其實唔係名校,但亦出名深,可以話係本區最top學校的跟住個間
唯有見步行步

功課太多小朋友受唔受得住? 家長請留意係小朋友番學而唔係家長, 而家長心儀嘅學校亦唔等於小朋友適合噃...
‹ 上一主題|下一主題