用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 K1I報到
樓主: siujanjan
go

K1I報到 [複製鏈接]

我覺得是一件開心事,有時,睇返囡囡返n 時的旅行相, 覺得囡囡大個左.  回程時,全部小朋友在旅遊巴訓著,埸面好得意

原帖由 kittyngchow1121 於 11-9-30 11:53 發表
我囡囡無讀n班, 所以今次係第一次旅行, 我同c6都請假呀, 因為唔想人人有份佢無份咁, 係呢, 你地返左一個月, 覺得呢間學校點呀? 我原本想比佢搵學校重讀k1, 因為佢係0811細女, 但返返下又覺得間學校幾好咁, 短短一個 ...

hmmm 每個人睇法唔同, 呢間學校嗰時已經係我嘅首選

適應新環境要時間, 我覺得小朋友適應咗, 就唔好經常轉

回復 22# kittyngchow1121 的帖子

0811, 如果REPEAT 考到好K . (如果係我. 會轉) .  將來考私校/直資,名校有一定優勢.  如果REPEAT 考龍校. 唔洗煩. (如果係我. 亦會轉) .
每個家長取向不同. 很難說什麼叫好與不好. 最重要配合小朋友的能力 及 家長既心儀.

原帖由 kittyngchow1121 於 11-9-30 12:40 發表
點解會係你首選既? 你覺得邊方便好呀?

學校環境啦, 老師啦, 我覺得適合我個囡囉

我亞仔上年k3畢業,今年亞女k3啦,出年暑假就升小一,我對仔女的幼稚園學習生活都係響又一村渡過架!!

我都覺得揀幼稚園非常個人0既,但我同小朋友對又一村真係愈來愈鐘意,當然呢間唔係名校,功課同程度亦唔深,所以對想讀名校0既家長絕對唔係首選!

不過我鐘意呢到d老師大部份都好nice好有愛心,校長都好盡責好樂意同家長傾計,好少校長會成日朝早企係學校大門口迎接我地架麻!同埋學校環境又大,空氣又好,唔會有侷促0既感覺!

又一村雖然唔係以功課多同程度深作賣點,但係我鐘意呢到著重培養小朋友的德育發展,呢樣野我覺得比讀書係更重要架!!

希望大家係又一村都讀得開心啦!!
‹ 上一主題|下一主題