用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 2011/12 小一家長交流區
go

2011/12 小一家長交流區 [複製鏈接]

有無今年讀小一的家長入來交流吓!
我係在職媽咪, 囡囡又剛轉入小一, 真系新手一名, 希望有其他讀小一的媽咪, 多多指教提點.

小女今年讀1D. 請多多指教!
   0    0    0    0

你好!
我都係在職媽咪, 仔仔讀1B

你地好,女女瀆1A!

你地要返工,咁係未訂飯呀?

Yes, I order lunch boxes.

BTW, will you join the sport day with your kid on Oct 11?

暫時亞女話lunch box ok la!

會去呀,仲要細仔請假一齊去!

你地會參加咩課外活動?

我本來同亞女報左管樂
長笛, 但老師話她的咀形適合吹長號, 所以編了她學. 但她卻十分不喜歡. 我又要向學校查詢, 看看怎麼辦!

我亦為她填了參加詩班, 但要等上課時選拔後才知結果. 你呢?

其他課外活動資料, 我還未收到資料.所以亦未知. 是否19號會派?

BTW, 我想問下你小朋友個主任, 會不會Expect小朋友記得做//著對在中央咪宣佈過或課堂上口頭提醒過(並沒有在手冊入再寫清楚)他們下堂要做//著的東西. 如果小朋友留了要紅筆欠交?

很高興有人開呢個topic, 我地大家可以一齊在此交流, 小囡1C班. 亦會出席運動會, 不過唔會同佢去旅行lu, 因為無咁多假. 我幫佢報左民族舞.

但我想知詩班可以報名架咩, 唔係老師挑選架??

係囉,詩班有得揀嗎?我見通告淨係有得揀參唔参加壁球選拔。

亞囡就報咗揚琴,而家就報埋英語故事&小DJ(唔知得唔得),但係好茅盾,又想比佢玩,又唔想佢咁遲至放學!

原本旅行我都唔比亞囡去,但老師打電話來話得佢一個唔去,所以唯有比佢去囉!

回復 6# praynpeace 的帖子

你可否擧例,我唔係好明你話口頭要帶d咩?

但亞囡今日就明明晒所有功課返去,但就被寫手冊話欠交2樣功課囉!

我小朋友都一樣呀! 選左單簧管/長笛. 點知去左長號! 最慘是時間都唔o岩. 已經同學校講左, 希望可以轉啦!

原帖由 praynpeace 於 11-9-19 11:45 發表
我本來同亞女報左管樂
– 長笛, 但老師話她的咀形適合吹長號, 所以編了她學. 但她卻十分不喜歡. 我又要向學校查詢, 看看怎麼辦!

我亦為她填了參加詩班, 但要等上課時選拔後才知結果. 你呢?

其他課外活動資料, 我 ...

舉個列, 中央咪宣報了明天要穿體育服, 老師沒有note在手冊.
第一次視藝堂教了小朋友下堂要帶圍裙,袖套,報紙, 老師亦沒有take note在手冊. 如果小朋友下堂欠帶就寫手冊mark”欠帶”.
小一生, 真的可以記得老師一星期前的提醒, 識得帶齊???

原帖由 Carolyukk 於 11-9-21 02:43 發表
你可否擧例,我唔係好明你話口頭要帶d咩?

但亞囡今日就明明晒所有功課返去,但就被寫手冊話欠交2樣功課囉!

(如果今年跟上年一樣) 不用擔心, 首兩個月欠交功課還帶東西, 不會扣操行分, 只當適應期! 視藝堂的工具可以放在學校, 不用每星期帶回校.

小朋友好快知道應怎樣做, 不需太擔心他們!!

浸聯相比其他小學確實比較輕鬆, 不用太擔心~~

Jackieson  無錯, 不用太擔心!  發表於 12-4-14 01:21

回覆 11# praynpeace 的文章

老實講,亞女無提過中央宣布d乜,但課堂如視藝或常識既'口頭'提醒就有講過吓,但若然有漏就真係唔知,因她本身唔記得就係唔記得!

管弦樂不是都在SAT 9A-10A嗎?但其實揚琴都改了時間,原本話WED跟住話FRI!

下星期三數學科已開始有評估了, 有些緊張, 大家知唔知會唔會計入考試分入面??

亞仔提過數學評估唔計考試分

Surprisingly, so far 亞仔話d飯盒好味(可能一班同學仔一齊係課室食飯既關係)

樂器方面, 我地選左敲擊, 但係派返黎係吹野
(
不過亞仔過唔緊要, 照學)

報左同佢一齊去旅行 (唔知要唔要抽籤)

報左同佢一齊參加運動會

數學評估,都有d擔心,但並非擔心亞女的計算能力,而係擔心她的解題能力和考試技巧!

提提大家,如果寫X數的"組合"請勿請'0+X'或'X+0',係唔得0架,但我都好難解釋到亞女明白點解唔可以咁寫!真頭痕!

另外,中文科背詩好似背得太急太密,兩三日時間,剛背完一首又背另一首,都未真係好熟,字都未認晒,好快又唔記得,遲d如果要一次過背晒就慘啦!

回覆 1# Carolyukk 的文章

hi, 各位媽咪.
請問一年係咪得2次考試 (沒有測驗) 的?
現在剛開學是否已有默書, 是生字/句子, 深嗎? 可否說明?
因為我正準備下星期交表報出年的小一, 想了解下功課情度....
好多家長都說浸聯比較輕鬆, 但佢派位又好好wor....d 學生成績一定ok la

開學到現在也沒有中文英文默書
‹ 上一主題|下一主題