用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 2011/12 小一家長交流區
樓主: praynpeace
go

2011/12 小一家長交流區 [複製鏈接]

10月有中文評估, 你們知吾知點教? 數學就有功作紙, 但中文就無, 想比D練習個女做下都吾知從何入手.

Carolyukk,

小朋友腦子比較細, 他們在適應期間總會有甩漏, 我們在背後做的, 可在網上驗查'每日家課冊'. 再慢慢幫他們.

說真的, 從前幼稚園一日只是上3個多小時, 暑假後兩星便要返全日了,  要專注6小時確不易.

加油la!

By the way, 我仔仔也是1A 的. 多多指教.

原帖由 Carolyukk 於 11-9-21 02:43 發表
你可否擧例,我唔係好明你話口頭要帶d咩?

但亞囡今日就明明晒所有功課返去,但就被寫手冊話欠交2樣功課囉!

回復 22# Summer 的帖子

Thanks a lot! 以後多多指教!

小女今年就讀1C班! 多多指教!

去完旅行啦,你們有無去做義工家長?情況如何?要抽纖嗎?
好在天氣算好,唔洗晒,又無乜落雨.
我就驚亞女餓親,點知佢就玩到唔願食野!

無做義工家長呀! 上午請唔到假!

掛住玩唔食嘢 - 哈哈! 想必是他們正式的第一天自由, 唔洗上堂, 咁長時間任佢地玩.  一定玩得好盡情.  算啦算啦一日半日, 今日食返多d.

不過聽說有小朋友冇帶午餐, 只吃糖果.

去完旅行, 仔仔晚上不停喊小腿痛(不是跌親或撞倒), 以往只要佢跑跑跳跳多一點便會這樣.  我深信佢應該玩得好拚命!

原帖由 Carolyukk 於 11-10-5 04:17 發表
去完旅行啦,你們有無去做義工家長?情況如何?要抽纖嗎?
好在天氣算好,唔洗晒,又無乜落雨.
我就驚亞女餓親,點知佢就玩到唔願食野!

回復 26# Summer 的帖子

星期一手冊Eng 功課 WT1,你仔仔有無,我就揾唔到,亞女又唔知,又話無Eng簿放學校,但又無寫欠交喎!真係

仲有,唔知你木Gramma有無貼名,我就無,因家長日Mrs Yeung話唔會收,點知收了蓋印仔然後即日派回,所以亞女就攞咗第二本返來! (因包書方法不同,我認得)

各位,下星期運動會見,大家加油!

回復 8# praynpeace 的帖子

praynpeace,
找到了, 評估內容請參考單元一學習筆記.  

carolyukk,

WT1 是 Word Time 在Phonics Worksheets (WS) 內.

另我仔本Grammar都無貼名, 所以給別人取去. 幸好物歸原主.  (可能我地冇包書容易識別)

各位,你地小朋友有無參加星期一後課外活動小DJ? 亞女話超悶喎!

有無人知係未有課外話動有牧童笛&體操,有朋友話佢識有朋友既小朋友小一有參加,但明明睇晒d通告!!!

Summer,
Thanks! 亞女本Grammar終於游返返來,因為响某內頁寫了亞女個名,但包書膠就被拆走了?!星期四攞返人地本Grammar返去還,但無名,希望可以物歸原主啦!

大家多d交流下啦!

Carolyukk,

課外活動體操隊應是P2或以上, 如真有小一同學仔參加了, 想必是個別事件.

你小朋友有興趣參加嗎? 聽說下學期有機會加開體操班, 到時再留意下吧!

我昨晚8:00pm 才回到家, 同佢搞功課, 聽讀書 和聽寫搞到9:30pm.

我今日早回到家, 提早兩個多小時搞掂 ~7:00pm
你哋d小朋友做功課做到幾點呀?

我平時都係7:30 - 8:00才回家, 雖然她自己會做功課, 但都有不少是吾識做, 所以等我回家同她教好做, 對功課, 聽讀書, 拾書包等, 都要差不多8:45-9:15才可上床. 所以我次次都要預早同她溫聽寫和評估, 好使她可以在前一天只多用10分鐘溫書.
===================

原帖由 Summer 於 11-11-3 22:51 發表
我昨晚8:00pm 才回到家, 同佢搞功課, 聽讀書 和聽寫搞到9:30pm.

我今日早回到家, 提早兩個多小時搞掂 ~7:00pm
你哋d小朋友做功課做到幾點呀?

回復 1# praynpeace 的帖子

前两天仔仔話要做ERS.  無意中發現他用phonics 拼簡單的字, 以前怎叫他拼也無用, 現在他見到陌生的字也不太抗拒.  香港浸信會聯會小學 -

亞仔今朝話老師噚日派返d卷比佢地睇, 你地d小朋友有無講呀?

leungsyhk,

亞仔話有些 ok, 有些唔ok.  遲些學校會派卷給我們.  通常派卷後第二天要交還.

昨日和仔仔參加了親子步行籌款活動, 雖然是簡單的一段路, 但能和幾個朋友仔一起跑跑跳跳, 感覺真好.

回校後, 看見那些攤位遊戲和小吃, 小學生的攤位遊戲, 真的吸引小學生, 竟不願離開, 我們逗留了一個早上.

証明他完完全全投入了小一生活.

回復 Summer 的帖子

各位家長,

新年快樂呀!

新的一年新的開始!  下學期快到了, 若你們的小朋友還需要家長讀題目才曉做功課的話, 下學期不防叫他們讀給家長聽, 因下學期考試不會再讀卷了, 讓他們早點習慣看題目吧!   會醒目d 架!

祝仔仔囡囡聽教聽話, 快高長大, 活潑可愛, 考試科科100分!

Hi Summer,

多謝你既回答, 我地都有參加健步行呀!  d小朋友玩得好開心!  下學期開始啦!  各位大朋友/小朋友繼續努力!
‹ 上一主題|下一主題