用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報讀小一程度指教
go

報讀小一程度指教 [複製鏈接]

唔好意思
因為我睇到好亂
請各位指教
以下係我所知所明既, 錯了的請指教:

1. k3 既 開學 (9 月) 就要交大抽獎既表格, then 11 月就知結果 <-- 呢 d 都係 for 官校 & 津校
2. k2 既學期尾 (4-6月) 就可以自行搵學校, 就以計分制去定 <-- 呢 round 可報私校 or 直資 or 津校 or 官校

請問程序係咪咁呢?
謝謝指教
   0    0    0    0

原帖由 organizer 於 11-8-30 15:33 發表
唔好意思
因為我睇到好亂
請各位指教

1. k3 既 開學 (9 月) 就要交大抽獎既表格, then 11 月就知結果  

私校 / 直資一般會 8月開始招生, 詳情請自行留意心儀學校網址 (K2升K3暑假留意)
官校 / 津校
自行分配 - 選一間心儀小學約9月交表(K3) , 用計分方法收生,結果11月公佈
(如自行分配未獲津小/官小取錄,可參加統一派位)
統一派位 - 約 1月份(K3) 填選校表 , 6月份有派位結果

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2011%20lft%20c.pdf

醒目開學勳章

1. k3 既 開學 (9 月) 就要交大抽獎既表格, then 11 月就知結果 <-- 呢 d 都係 for 官校 & 津校
K3開學係交自行的表格, 選一間學校, 以分數高低決定能不能入到, 同分則抽籤 (官校 & 津校)
直資和私校現在已開始報名

2. k2 既學期尾 (4-6月) 就可以自行搵學校, 就以計分制去定 <-- 呢 round 可報私校 or 直資 or 津校 or 官校
6月那round 是統一派位, 跟住址決定校網, 抽官津校

原帖由 organizer 於 11-8-30 15:33 發表
唔好意思
因為我睇到好亂
請各位指教

1. k3 既 開學 (9 月) 就要交大抽獎既表格, then 11 月就知結果  

唔該哂兩位!!
我而家又明白左 d

咁如果...得 15 分既話, 第一 round (即係 k3 開學 9 月果 round) 咪即係多數入唔到??!!

咁我又想問, 幾時可以開始叩門呢?
係咪要完埋第二 round (即係6月出埋 result後) 先可以叩門呢?

唔該哂!

原帖由 organizer 於 11-8-30 16:39 發表
唔該哂兩位!!
我而家又明白左 d

咁如果...得 15 分既話, 第一 round (即係 k3 開學 9 月果 round) 咪即係多數入唔到??!!
睇下邊間 la, 15分有d二線有機會
咁我又想問, 幾時可以開始叩門呢?
係咪要完埋第二 round (即係6月出埋 result後) 先可以叩 ...
Yes,全中

醒目開學勳章 王國長老

等我統整一下(順時序):

私校/直資: "k2 既學期尾 (4-6月) 就可以自行搵學校" 你講得岩, K2下學期好開始留意, 8月有D已經截左或者出埋結果, 詳情請自行留意心儀學校網址

(可與下面既政府派位同步進行, 只係直資/私校出結果而你又決定去註冊, 就要留意: 註冊直資要即時放棄政府派位, 而有部分私校會要求家長放棄統一派位)

官校 / 津校
自行分配 - 選一間心儀小學9月交表(K3) , 用計分方法收生, 只報一間, 不限校網, 結果11月公佈

K3開學係交自行的表格, 選一間學校, 以分數高低決定能不能入到, 同分則抽籤 (官校 & 津校)
(
如自行分配未獲津小/官小取錄,可參加統一派位)
統一派位 - 1月份(K3) 填選校表 , 6月份有派位結果
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2011%20lft%20c.pdf

叩門: FOR私校/直資, 幾時都可以叩門, 通常係根據普通程序申請, 又入唔到之後, 家長就會不斷向心儀學校叩門, 直到9月 (當然好似考幼稚園咁, 續間去叩啦)
而津校/官校由於受政府派位所限, 6月前都唔可以自己收生, 一定係等到統一派位結果出左至可以有自由收生; 每間都會O係統一派位前後公佈叩門程序, 到時可以留意返, 或者打去問都得

醒目開學勳章 王國長老

都唔係咁講架, 呢2年, 聖心, 跑馬地聖保祿, 都有15分入, 當然"中獎"係屬非常好彩啦
因為區內太多好學校, 好多人都"哄"住去報果1,2間超名校, 所以至有呢D機會呢
原帖由 hugub 於 11-8-30 04:53 PM 發表
Yes,全中

咁...如果只有得 15分...
即係..第一round 基本上係個型式

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 organizer 於 11-8-31 11:56 發表
咁...如果只有得 15分...
即係..第一round 基本上係個型式

咁~唔係個個家長要求小朋友要同其他人爭嘅,而且,聽聞15分抽女校都有份抽架!
恐龍家

我想男女校~

醒目開學勳章

想抽男女校,除二線學校外,官立小學15分都應該有機會。好多官校都好受歡迎,唔係二線㗎。

原帖由 organizer 於 11-8-31 13:59 發表
我想男女校~

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-8-31 10:17 發表
都唔係咁講架, 呢2年, 聖心, 跑馬地聖保祿, 都有15分入, 當然"中獎"係屬非常好彩啦
因為區內太多好學校, 好多人都"哄"住去報果1,2間超名校, 所以至有呢D機會呢
...

I don't have that info for SPPCS, but for SHCS, last year only less than 5% are 15 points.  So don't suggest to take the risk and wasted the chance in coming year as birth rate has continue to rise.

官校都有機會???
咸小好多人爭wor~ =_= ...

原帖由 traeh 於 11-8-31 15:57 發表
想抽男女校,除二線學校外,官立小學15分都應該有機會。好多官校都好受歡迎,唔係二線㗎。

醒目開學勳章 王國長老

我都講左非常好彩至會有機會中獎, 但起碼叫有個機會
如果拎住15分去申請間無望既學校, 就真係waste the chance喇 (例如assume幾間都ok但唔知訂, 拎住15分唔搏聖心走去搏ssg, 又或者唔搏st francis走去搏marymount, 餐屎咪零lor)
原帖由 iantsang 於 11-8-31 04:05 PM 發表

I don't have that info for SPPCS, but for SHCS, last year only less than 5% are 15 points.  So don't suggest to take the risk and wasted the chance in coming year as birth rate has continue to rise. ...

醒目開學勳章

官校一來無同一校舍中學部, 少咗兄姊在中學部就讀分數 (未計適齡分都已經有20分), 最多係兄姊係舊生有10分, 連埋適齡10分都只係20分。二來, 官校無得計宗教分, 所以20分只會係父母兄姊係舊生至有。收完20分, 一般都仲有少少位剩, 咁15分就會有機會。

有D津校都無宗教信仰, 所以只有父母為辦學團體成員至有10分(加上適齡就有20分), 估計呢類申請人數應該無教徒咁多, 15分亦應該有機會。不過多數無官校咁熱門就真。

原帖由 organizer 於 11-8-31 17:52 發表
官校都有機會???
咸小好多人爭wor~ =_= ...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-8-31 23:07 發表
我都講左非常好彩至會有機會中獎, 但起碼叫有個機會
如果拎住15分去申請間無望既學校, 就真係waste the chance喇 (例如assume幾間都ok但唔知訂, 拎住15分唔搏聖心走去搏ssg, 又或者唔搏st francis走去搏marymount,  ...

What I meant to say is as someone who got only 15 points, I have been following the three girls' schools very closely in the past 4 years, namely SHCS, SFCS and SPPCS.  Since they are the ones which we know there are 15 points being admitted.  So I didn't say you are wrong bor!  

But there is a trend that we can predict based on the number of 15 points being accepted each year.  Obviously it is going downwards year by year and according to the information I have, SHCS will have the highest chance to have no 15 points being accepted this year.

I do foresee it will also happen to the other two in the coming years.  May be the other two are in the same net physically (even though not related to the net since we are talking about DP) so probably they share the load a bit and delay this.  Somehow there are just so many Catholics applying for schools lately......

醒目開學勳章 王國長老

呢幾年申請小學競爭越黎越激烈(多得中學縮班個個又PANIC), 真係好得人驚
原帖由 iantsang 於 11-9-1 12:11 AM 發表

What I meant to say is as someone who got only 15 points, I have been following the three girls' schools very closely in the past 4 years, namely SHCS, SFCS and SPPCS.  Since they are the on ...

thanks~

原帖由 traeh 於 11-8-31 23:23 發表
官校一來無同一校舍中學部, 少咗兄姊在中學部就讀分數 (未計適齡分都已經有20分), 最多係兄姊係舊生有10分, 連埋適齡10分都只係20分。二來, 官校無得計宗教分, 所以20分只會係父母兄姊係舊生至有。收完20分, 一般都 ...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-9-1 09:52 發表
呢幾年申請小學競爭越黎越激烈(多得中學縮班個個又PANIC), 真係好得人驚

don't wanna start a panic but that is exactly what I feel when I learn this news.  I didn't expect SHCS to have such situation so soon as they have 5 classes with more seats available!

請問如果有直資學校收左註冊左,

甘6月後仲可唔可以去官津學校叩門?
‹ 上一主題|下一主題