用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有疑問:鋼琴老師話bach(巴克)的歌的跳音要彈成斷音 ...
go

有疑問:鋼琴老師話bach(巴克)的歌的跳音要彈成斷音 [複製鏈接]

點解唔同老師唔同講法,到底bach的跳音要點彈?真係要彈成斷音嗎?
請高手指點下.另有無港島東好的鋼琴老師介紹?(西灣河至測魚涌附近)
唔該晒!
   0    0    0    0

原帖由 kittymam 於 11-8-30 09:19 發表
點解唔同老師唔同講法,到底bach的跳音要點彈?真係要彈成斷音嗎?
請高手指點下.另有無港島東好的鋼琴老師介紹?(西灣河至測魚涌附近)
唔該晒!

我唔係高人, 不過我試下將我老師的解釋講下.
主要原因係BACH時期的鋼琴和現今的鋼琴構造不同.
BACH時期的鋼琴, 做不到連音的效果. 所以用現代鋼琴去彈BACH的歌, 就要彈成斷音, 去模仿當時鋼琴的琴音.

題外話.....
拉小提琴的看到有人用baroque bow的持弓法拉Bach, 千祈不要以為錯!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

仔仔老師都係咁講,考三級時彈巴克,彈成斷音,成績都唔錯,所以我覺得咁嘅講法係有佢道理。

原帖由 lillymarie 於 11-8-30 09:52 發表

我唔係高人, 不過我試下將我老師的解釋講下.
主要原因係BACH時期的鋼琴和現今的鋼琴構造不同.
BACH時期的鋼琴, 做不到連音的效果. 所以用現代鋼琴去彈BACH的歌, 就要彈成斷音, 去模仿當時鋼琴的琴音. ...

好奇一問,請問咩叫baroque bow?

原帖由 bebebe12345 於 11-8-30 12:05 發表
題外話.....
拉小提琴的看到有人用baroque bow的持弓法拉Bach, 千祈不要以為錯!

baroque bow

穆洛娃 / 穆洛娃演奏巴哈
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

放心,要求問題而已,囡囡多年前在美國學了三年,就是為了Bach!
要求不太高,留意下中大,久不久有一場半場。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回復 6# bebebe12345 的帖子

請問層在哪裡訂購琴弓嗎?

回覆 9# 小伊 的文章

是否baroque violin & bow???沒有
.............德國。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

‹ 上一主題|下一主題