用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alljodesign 於 11-8-31 02:44 發表
小豆媽, 你都忙緊做 porfolio, 你返工加埋做 porfolio, 真係幾頭痛 你會同阿仔報邊幾間學校? 我呢輪都係咁做做做阿女個 porfolio, 都好緊張.... 希望大家都搵到心儀小學

smiile, "分手"呢樣嘢 ...

Profolio最緊要有的內容我諗大家都知,不過原來好多學校都注重家長有沒有觀察小朋友各方面的發展,然後從Profolio中表達出來。好多家長都習慣把小朋友的相片、證書成績表推薦信放入去,呢d唔少得,不過要profolio可以放多一點家庭點滴,會吸引一d。我之前為一間直資學校接見小一新生,最吸引我的是profolio內有小朋友的生活片段,各花入各眼,不過我認識一些校長都很認同。
因為佢地都覺得,如果父母願意用心培育、觀察孩子的成長,會容易促成家校合作。還有,學校的宗旨,家長一定要清晰,在profolio中選一些片段支持這個宗旨。
當然還是離不開小朋友的 "成就",因為香港讀書真係玩一個 "分數"遊戲,面試中這一環起碼佔了70%。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我囡囡在 Rink 學咗7個月,
仍然 walk 咁...

請問一般要學幾耐,
才可以自自然然咁 skate 呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alljodesign 於 11-8-31 02:44 發表
小豆媽, 你都忙緊做 porfolio, 你返工加埋做 porfolio, 真係幾頭痛 你會同阿仔報邊幾間學校? 我呢輪都係咁做做做阿女個 porfolio, 都好緊張.... 希望大家都搵到心儀小學

alljodesign,我十分認同你,J好悉心教學生。其實如果有日晴心stop西九,一定不是教練問題 (反而好唔捨得),只係個場問題。所以無論慧慧或心心沒有跟呀J都一定不算是 "分手" (因為應該都係有朋友在另一個場一起學/時間問題才要stop),而且我們會去找呀J玩,對嗎 ?
最重要係我覺得J真心愛護學生,好鍚D學生,所以你講得好arm,J係一個好好的教練。這個暑假,晴心在西九場識到心怡(都係J的學生,好搞笑J想心怡同晴心玩,心怡又想,晴心又想,但兩個唔敢出聲,後來唔知點識左 ),心怡和晴心都好friend,練完會一齊買雪糕一齊走(不過都係一星期一次  )。
其實我也要多謝你 最初我不太認識J,幸好你告訴我J很好很鍚學生,讓我有信心讓心心繼續跟J學。以我知道,J也很疼愛慧慧架 !
*呢個係分享開心事的例子 --- 繼續發放正能量,多欣賞多感恩

其実我係平日的下午、昨日氷場回電説有教練教LA,不過我要求高級COACH,這個有時間的只是普通教練。 但後来問個女這個是否OK,原来之前団体班時有教過女女、女女説OK. 我想我会暫時先同這位学住先。 
其他感想: 宜家D家長、真係太早谷小朋友学野、我都覚得5歳其実先OK.  3歳真太早了。

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 15:50 發表
我以前都問過又一城,佢地話星期六,日私人班無位,叫我自組半私人班.我搵唔倒人自組,問佢地可唔可以幫我組,佢地又話唔得.留左名等私人班,等左2年都無搵過我!黃金時間佢地唔想開私人班,團體班先賺得多.我諗佢地平日先做 ...
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

小豆媽, 你都忙緊做 porfolio, 你返工加埋做 porfolio, 真係幾頭痛 你會同阿仔報邊幾間學校? 我呢輪都係咁做做做阿女個 porfolio, 都好緊張.... ..

我係仲未開始做 !!!!!
我好唔想做.
其實, 好side時間 !

醒目開學勳章

下次叫chole學比你睇,唔識講﹗

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 23:45 發表
Chole ma,
喂,你快d解釋下咩係lock住個膊頭

醒目開學勳章

初學係咁上下,唔差喎。但當然唔係最好,有待改善。第一,上身要廷直d,有少少曲。第二,要lock實膊頭放landing。第三,收腳後收緊踩落去就,會sh sh聲轉,踩岩位練多d就得。

原帖由 小豆媽 於 11-8-31 00:20 發表
我放左一條片, 係亞女轉1-foot spin 上FB
真係唔知點解, 轉極都唔夠圈, 又好"立", 一D速度都冇, 唔該大家指導吓 !

醒目開學勳章

我個人唔鐘意轉彎講野﹐呢樣係我最衰既性格。

醒目開學勳章

回覆 42# 哈比 的文章

哈比﹕小朋友細個學係要燒下銀紙﹗

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 choleliu 於 11-8-31 15:29 發表
我個人唔鐘意轉彎講野﹐呢樣係我最衰既性格。

我都alljodesign一樣諗法,都覺得你講野好正...Like !
唔轉彎講,又唔係衰,不過講真我對住心心的老師我又唔熟的話,我唔敢直接。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 choleliu 於 11-8-30 09:55 發表
smile金句﹕(而且最好已同佢無關係、分左手、還要確實他/她和現任教練沒有朋友關係包括FB)。

CHOLE D summer溜冰course完晒,有點失落,要開學,動作穩定好多。期待長假期再勞力過,回魂返中學、讀好書,香港地,讀書永遠 ...

香港地--讀書永遠第一 無人會反對 ! 今個summer其實心心都沒有特別加堂加練習,反而少了因為佢之前發燒病了半個月,我都希望遲些break term心心可以多些練習,不求大進步只求不要退步
祝chole有個開開心心的中學生活好開始

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Mighty 於 11-8-31 11:46 發表
其実我係平日的下午、昨日氷場回電説有教練教LA,不過我要求高級COACH,這個有時間的只是普通教練。 但後来問個女這個是否OK,原来之前団体班時有教過女女、女女説OK. 我想我会暫時先同這位学住先。 
其他感想: 宜家 ...

我只是有個疑問 : 點解你要堅持高級教練 ? 我女的教練不是高級教練,但我真係覺得都ok,我不知你女女學到FS幾,不過其實細個學+不是太高GR,普通教練都好好。最緊要個教練有沒有愛心、有耐性 "執"小朋友的動作。我知道有個女教練在某一個場係屬於SC,我朋友的女女之前就係跟她,好HEA好求祈,我都見過佢幫小朋友上課,真係唔多 "執"動作,好求祈,無笑容 ! 我真係覺得好彩我女唔係跟佢,就算每堂平20%都咪搞 !(何況每堂貴20%架)
當然如果跟著一些SC有心機,例如Elements的V教練 (10級),真係可喜可賀啦 ! 我由衷為那些小朋友開心

女児只是非常初級。  曾経有個ICE SKATING好好的MUMMY話、銭不是差好遠、有就応該選択高級COACH.  我本人完全不識ICE SKATING,只是覚得銭差不遠的概念也対的。 所以就専注問高級教練。  今日再同女児説、她非常興奮、説喜歓我找到的教練。 希望尽快開始。所以不猶疑了。  謝謝提点。
Mighty
自分に負けるな!!

原帖由 choleliu 於 11-8-31 15:10 發表
初學係咁上下,唔差喎。但當然唔係最好,有待改善。第一,上身要廷直d,有少少曲。第二,要lock實膊頭放landing。第三,收腳後收緊踩落去就,會sh sh聲轉,踩岩位練多d就得。

...

佢就係欠左"收腳收緊拉直個人踩落去" 果吓 !!!!!!!
佢係知道點樣會出現轉到"fa fa聲"果吓, 佢就係唔比佢出現, 佢話好驚.  
我上兩星期在elements搵 "V" 執左2堂果時, 由於亞女在陌生"V"面前好聽話, 所以係轉到幾次fa fa 聲的, 不過返回自己地頭, 就冇左lu.   landing亦都係佢最最最hea的一環.

醒目開學勳章

多謝晒﹗其實有d擔心佢返中學(童黨),又要兼顧溜冰。

原帖由 Smiile 於 11-8-31 16:00 發表

香港地--讀書永遠第一 無人會反對 ! 今個summer其實心心都沒有特別加堂加練習,反而少了因為佢之前發燒病了半個月,我都希望遲些break term心心可以多些練習,不求大進步只求不要退步
祝chole有 ...

醒目開學勳章

真係唔係$$$既問題,但初學係唔應該搵高級教練,高級教練係真係教高級學生,教高級動作先有心機ga,否則會教得好悶。

原帖由 Mighty 於 11-8-31 19:57 發表
女児只是非常初級。  曾経有個ICE SKATING好好的MUMMY話、銭不是差好遠、有就応該選択高級COACH.  我本人完全不識ICE SKATING,只是覚得銭差不遠的概念也対的。 所以就専注問高級教練。  今日再同女児説、她非常興奮、説喜歓我找到的教練。  ...

醒目開學勳章

克服佢啦,最多未頭暈﹗

原帖由 小豆媽 於 11-8-31 21:01 發表

佢就係欠左"收腳收緊拉直個人踩落去" 果吓 !!!!!!!
佢係知道點樣會出現轉到"fa fa聲"果吓, 佢就係唔比佢出現, 佢話好驚.  
我上兩星期在elements搵 "V" 執左2堂果時, 由於亞女在陌生"V"面前好聽話, 所以係轉到幾次f ...

原帖由 choleliu 於 11-8-31 21:38 發表
真係唔係$$$既問題,但初學係唔應該搵高級教練,高級教練係真係教高級學生,教高級動作先有心機ga,否則會教得好悶。

係 !
我有個friend, 開頭搵左某場的"head coach"教佢個女初級, 亞sir堂堂悶到發瘟, 恰眼訓冇心機上呀 !
結果是是但但轉個姐姐仔都好過佢.  

FS4以上, 至少有得轉, 有得騰空跳吓, d勁亞sir先有心機教呀 !

原帖由 choleliu 於 11-8-31 21:34 發表
多謝晒﹗其實有d擔心佢返中學(童黨),又要兼顧溜冰。

有一樣佢鐘意的活動"拑"住佢, 唔會周圍去玩, 唔會學壞呀 !

多謝賜教!! 賛成、賛成。  今日交左学費了、希望個COACH有心機教LA。

原帖由 小豆媽 於 11-9-1 08:08 發表

係 !
我有個friend, 開頭搵左某場的"head coach"教佢個女初級, 亞sir堂堂悶到發瘟, 恰眼訓冇心機上呀 !
結果是是但但轉個姐姐仔都好過佢.  

FS4以上, 至少有得轉, 有得騰空跳吓, d勁亞sir先有心機教呀 ! ...
Mighty
自分に負けるな!!
‹ 上一主題|下一主題