用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

早前有媽咪提及此場比較雜,不如諗下其它場地吧﹗

原帖由 chumamma 於 11-10-28 10:44 發表
請問有無【飛龍溜冰】家長, 可否介紹哪位教練比較風趣幽默, 不沈悶, 謝謝。

http://www.skyrinkhk.com/coach.htm

醒目開學勳章

我都係買個網,包住散既頭髮,加狂GEL野﹗

原帖由 GloriaBB 於 11-10-28 13:24 發表

我唔識寫,呢條LINK 似我個方法,不過我會買個細嘅網套住个髻,唔係VIDEO裏面用嗰只,YOUTUBE 上面有好多,你打"BALLET BUN"就得
http://www.youtube.com/watch?v=U-aVvdYqezk&feature=related ...

醒目開學勳章

過去太古練下,又一城場大,恐防動作步伐、走位會不同﹗

原帖由 ThanksMami 於 11-10-29 00:20 發表
嗚.....嗚.....嗚....... 我真係要去太古城呀!
我女咪最低級果d law, 一級咋

醒目開學勳章

比信心教練就得,動作真係唔需要對住評判,評判掉轉都會識睇每個動作靚唔靚、岩唔岩。你交學費交一個course (5堂),之後加堂可以再付,咁就清楚﹐收銀職員梗係做得最少而唔使做就最好啦,使鬼理佢。

教練可隔一段時間問佢一次,男人有可能無乜耐性,最緊要唔好比到感覺你唔信佢。

原帖由 do-re-me 於 11-10-30 00:13 發表

話說我女一直都練得好唔順暢,加上撞晒學校考試,所以原本諗住唔去比賽.前日V話試吓幫阿女磨刀,磨完刀即刻溜得好暢順,話:而家行得容易左好多!之前又唔講,真係激死!不過佢話每次都溜一陣就感覺到塊刀好鬆,我之前問V,因對 ...

醒目開學勳章

你同我態度一樣,會拍低比佢自己睇﹗ 我亦會囡囡上堂、練習都會拍低,因我話做動作錯,亞囡又唔信,拍底比佢睇,有証有據﹗

原帖由 GloriaBB 於 11-10-30 21:46 發表
我每个星期四都會同亞女响 element 練習,試過有家長問我係跟边个教練,我同佢話我只係嚟練習,佢好驚訝地問我点解要練習? 又有一次响場边指揮亞女練动作,有一个家長忍唔住問我係咪教練,其實呢d情况自己遇到,有時覺得 ...

醒目開學勳章

post上黎睇丫,老老實實,我唔係好梳髻ga,求求其其卷埋一堆咋﹗

原帖由 小豆媽 於 11-10-30 23:41 發表

笑死 !!!!!
記得梳髻要用髮叉, 倒扣插實條橡筋, 唔好用髮夾, 會實好多0架.
我大大話話都梳左20年髻, 有乜唔明, 我可以示範send條片比你睇.

醒目開學勳章

唔同一組﹗15B係後兩組。

原帖由 小豆媽 於 11-10-31 12:19 發表

我係15B, 即係同唔同 ? 我都係1:30pm, 我地年齡性別都一樣.
我唔去太古了, 好遠, 亦冇時間, 出又一城都好"敏"呀 ! >.<

我知FS2同組比賽有一個女仔都係RIC的, 是O教練的學生, 勁人, 動作好穩定, 細細粒粒.  其他乜 ...

醒目開學勳章

小姐練習片段。
http://www.flickr.com/photos/36749739@N04/6298548666/in/photostream

醒目開學勳章

要踩岩位啊﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-2 00:12 發表
今天練sit spin.  炒左最少20次.
上星期明明都轉到, 不過sit唔低, 今日就sit得低左, 但次次都炒, 無lala反艇.

醒目開學勳章

唔炒低...

原帖由 Smiile 於 11-11-3 09:19 發表
我女現在努力one foot spin,死都話唔會 "收腳" 因為會加速 ! 比F話佢 : "唔加速又點夠圈" 我話 : "唔加速會跌c你 !"

你個穎穎都話炒低丫,我個心心唔做=唔炒低呀 ! 比我 "訓話"完,佢先話算啦算啦,我慢慢練慢慢 ...

醒目開學勳章

fafa聲就岩,back spin開始有著落﹗黎ga la、黎ga la﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-3 12:06 發表

心心個"理論", 咪同wingwing 初學1-foot時一樣law !!!
又係死都唔收實, 死都唔要加速=唔會跌=唔夠圈.

chole媽講得岩, spin係不停轉轉轉就會有進步.

依家, wing的1-foot 叫做有少少速度, 夠圈, 可以fafa聲. (其實 ...

醒目開學勳章

教練應有其他group,叫佢找個差不多水準既group,抽囡囡入去﹗唔好唔開心,教練真係無group,找其他教練﹗

你在那裏呀?

原帖由 Valenie918 於 11-11-3 15:06 發表
我平時好少留言, 今日都想借個位發洩下!!!
唉~~~今日好唔開心呀~~~收到老師電話,話唔肯再教囡囡,因為佢o個班得返佢一個, 老師唔想轉PRIVATE wow, 跟左佢2年....真係好失望呀!!!!!!仲攪到囡囡鬼咁唔開心!!!! ...

醒目開學勳章

收到﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-3 22:36 發表

我怕在手機, 我諗諗點send

我send了去facebook, tag 左你同chole

醒目開學勳章

可以去學交問,不過要等、等、等

原帖由 tautaub 於 11-11-5 01:18 發表
我囡囡快4歲了, 呢幾個星期開始突然話想學溜冰, 最近是太古, 我係應該去溜冰學校問嗎? 應該上大班(4-8)定係細班呢...有無人可指點我呀...

醒目開學勳章

Group 慢就一定﹐係無可能執動作,如果唔係我地咁多媽咪,都唔使比PRIVATE錢。其實V再後交叉,唔係咁諗到 ,但基本功個個教出黎都差唔多,問題係你想快OR慢,要快OR執動作一定搵私人班,但你囡囡6歲,轉私人班會唔會驚佢悶?轉GROUP找其他教練又未必有你囡囡級數既班,SEMI PRIVATE比較合適。GROUP就好難話8個月可以學到幾多野,視孚你小朋友下堂後有沒有再練習(不是兜圈),如你囡囡6歲,正常一年至年半PRIVATE,應該可以FS1。

原帖由 RM1213 於 11-11-9 02:02 發表

我個囡6歲而家係上緊小組, 學咗10個月, 但我覺得個教練好似有啲dum時間, 每次都係重覆嗰幾個動作, 但又唔會執正小朋友嘅姿勢;同埋我覺得佢嘅教法有啲問題, 好似backward crossover, 佢教小朋友喺V完第二次後先將左 ...

醒目開學勳章

比賽將近,各位媽咪們,你們心情如何?

我就超超超緊張,心血得返好少,好怕CHOLE PK,FS1時試過KICK親跌在冰面﹗

醒目開學勳章

我都超早呀﹗

原帖由 do-re-me 於 11-11-9 01:49 發表
就黎比賽,有d緊張,驚唔知醒起身(醒左又瞓返).有無人願意做義工?

醒目開學勳章

咁你又真係早d﹗

半個鐘會唔會好趕呀,有可能會提早叫名。7:45行得上去都要10-15分鐘ga﹗一係你叫老公在商場門口比你地落車先。

原帖由 小豆媽 於 11-11-9 14:33 發表

我比賽8:15am
= 7:45am要到場 = 要7am出門口 = 要6:30am起身
仲要化妝呢 !

醒目開學勳章

我學左二年group、一年SEMI-PRIVATE,終於炒鬼左個教練,2FOOT SPIN都未學,嬲到爆炸﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-9 14:47 發表

我大女, 想當年, 在西9學左差唔多2年group, 都係齋行.
group真係慢, 同埋又要睇你個coach係唔係dum波鐘呢 !
我女以前上group4個女仔好開心, 日日跑圈. 轉private係會悶, 不過學野快好多 ! ...

醒目開學勳章

咁我覺得在下面拍好D,我怕佢會緊張,到時搵媽咪,
話晒佢都係第一次比賽﹗

原帖由 do-re-me 於 11-11-9 20:22 發表

教練叫我一個鐘前要去到,我好驚唔知醒起身.另外星期六老公要返工,太古城要上樓上先有靚位拍cam,如果我報到完走上上層,擺低阿女在下面,佢有咩要做?你地覺得佢自己攪唔攪得掂? ...
‹ 上一主題|下一主題