用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買琴 ?
樓主: JeanChung
go

想買琴 ? [複製鏈接]

回復 20# babycoming 的帖子

簽名被屏蔽

回復 21# tongtuning 的帖子

回復 22# ilovethiscow 的帖子

簽名被屏蔽

Hi Cindyjasper,

What's the model no. of your digital piano?

原帖由 Cindyjasper 於 11-9-1 11:12 發表

我年頭買咗個YAMA_A數碼琴八千幾, 彈落去個重量同真鋼琴無乜分別, 最盡可以俾小朋友學到四級轉鋼琴.
我個仔今年三歲, 預計佢一定要學到K3, 即最少三年, 如果買新鋼琴真係唔知佢會學幾耐, 驚浪費; 租琴要三千蚊一年, ...

EVEN japan yamaha我覺得d聲都係一般 (upright琴)
tokiwa 3萬幾蚊果部我唔記得咩model,簡直靚過u1 (個人覺得 ) 佢部 sss upright ,touch同聲仲正到不得了

原帖由 tongtuning 於 11-9-2 22:09 發表
其實 Tokiwa 的價格是比 同 Grade 的 Make in Japan 的 Yamaha平.

加上可以找行家幫你跟 KK 要 discount,  分分鐘比同 Grade 的 Yamaha 平 ~40%.

如果你的Yamaha 是比Tokiwa 平, 那就可能是 Make in China 的 Mod ...
[

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 babycoming 於 11-9-5 11:14 發表
EVEN japan yamaha我覺得d聲都係一般 (upright琴)
tokiwa 3萬幾蚊果部我唔記得咩model,簡直靚過u1 (個人覺得 ) 佢部 sss upright ,touch同聲仲正到不得了

U1嘅聲都係好薄,同埋高音好尖,有朋友話越用越嘈!
Yamaha U5 嘅聲比較舒服.

簽名被屏蔽

原帖由 tongtuning 於 11-9-2 22:09 發表
其實 Tokiwa 的價格是比 同 Grade 的 Make in Japan 的 Yamaha平.

加上可以找行家幫你跟 KK 要 discount,  分分鐘比同 Grade 的 Yamaha 平 ~40%.

如果你的Yamaha 是比Tokiwa 平, 那就可能是 Make in China 的 Mod ...

我都好鍾意TOKIWA D聲, 如果我E+要買琴, 我都會買呢個牌子.

我想問下, 亞女E+用緊K5 (2006年在KK買), 其實有無話彈到什麼GRADE要換琴.

回覆 23# tongtuning 的文章

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 fcbttkw 於 11-9-5 11:30 發表

AGREE,我彈過人地果部多年的 u1,真係覺得有d嘈同埋無層次既d聲 ! 但我想話我最後都因為budget問題而買左部全新yamaha
[

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 17:05 發表
就是 Made in Japan 都變成 混血兒~~~

而且... 依家D 琴木都係大陸木

你講得好正,真係混血兒,邊到做我其實唔係話太介意,大陸做既唔代表差得去邊,咁大間廠,國際企業既話有完善管理都唔會衰得去邊, yamaha畢境係自己廠,而kawaii呢就係人地廠做,咁如果2個牌子來簡,我簡yamaha喇

再有budget的話呢2個牌子都唔會考慮 !
[

哈哈!這才是真正用家(家長)的說話。
沒有最好、只有更好!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我屋企部U1已經五年,啲聲仲好好,我反而覺得好過近期的
U1. 我果時買discount後只係3萬8.  宜家貴咗好多好多。
會唔會關保養事?

原帖由 babycoming 於 11-9-6 11:36 發表

AGREE,我彈過人地果部多年的 u1,真係覺得有d嘈同埋無層次既d聲 ! 但我想話我最後都因為budget問題而買左部全新yamaha

王國會長

U1 同 U5 比 !?
正如攞架寶馬 3系同寶馬 7系比, 有意思嗎?  

原帖由 fcbttkw 於 11-9-5 11:30 發表

回覆 36# beetle 的文章

滿意就好!
五年的U1還很新淨,用到D囡囡大都沒問題,10多年前的現仍由侄仔使用中。
同一Model, 差別亦可以很大!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 1# bebebe12345 的帖子

請問 U1E 和 U1 除了U1E年紀老邁外, 還會有什麼大的不同?

謝謝

我彈過果部已10幾年,有可能同保養有關都唔出奇,但新出既u1係tom lee彈覺得唔係真係話靚到咁緊要,唔值那個5萬幾的價 !

原帖由 beetle 於 11-9-6 12:04 發表
我屋企部U1已經五年,啲聲仲好好,我反而覺得好過近期的
U1. 我果時買discount後只係3萬8.  宜家貴咗好多好多。
會唔會關保養事?
[
‹ 上一主題|下一主題