用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買琴 ?
go

想買琴 ? [複製鏈接]

YAMAHA 同kawaii邊隻好D? 點樣揀琴 ? BUDGET 約兩萬?新手唔識乜嘢係靚聲?幫幫我,唔該哂。
   0    0    0    0

kawaii , 因為考琴時好多時都用kawaii.
初學,可以買二手琴先. 你可以看報紙見到好多二手琴廣告. 不過最好找朋友同你一齊上去買

簽名被屏蔽

我個仔都係初學, 係TL 上緊音樂班, 老師提議買U1, 但又的確貴了點, 請問有冇三萬零蚊選擇??

簽名被屏蔽

請問買電子鋼琴同傳統琴分別大嗎?
數碼鋼琴容唔用賣唔賣得出?

我都係新手,個女同我自己學緊琴 ! 上2個月買部2手比琴倉呃,最後買左部新琴,買琴過程好煩惱,因為咩都唔識,買咩牌子都煩餐死,又唔識音質等點分 ! 而加學左琴識小小 !

點都好,唔建議買2手琴,除非你識對方,千萬唔好去2手琴倉 !!!!!!
[

簽名被屏蔽

四萬以內。
I prefer made in Japan..Heard that the quality of piano made in japan is pretty good. But don't know which brand is really good or just sell the brand.
原帖由 ming2 於 11-8-28 23:02 發表

三萬頭定係三萬尾先?你自己 又有冇咩特別要求..e.g.牌子,產地etc

醒目開學勳章

原帖由 JeanChung 於 11-8-28 16:32 發表
YAMAHA 同kawaii邊隻好D? 點樣揀琴 ? BUDGET 約兩萬?新手唔識乜嘢係靚聲?幫幫我,唔該哂。

我年頭買咗個YAMA_A數碼琴八千幾, 彈落去個重量同真鋼琴無乜分別, 最盡可以俾小朋友學到四級轉鋼琴.
我個仔今年三歲, 預計佢一定要學到K3, 即最少三年, 如果買新鋼琴真係唔知佢會學幾耐, 驚浪費; 租琴要三千蚊一年, 三年都要九千, 而且d琴會好殘, 俾咗九千個琴又唔係自己; 買二手琴要真係遇啱同識貨先好買.
所以最後買咗個數碼琴, 連老師上黎教琴時都話個琴好掂,同真鋼琴唔係好大分別.
你可以考慮下

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

請問你係未買咗S31型號,我個YAMAHA數碼琴都好正,我都係諗住用到阿仔考完2級先轉鋼琴,好似你諗咁,幾萬買個琴,可能阿仔突然冇興趣未好浪費 ,THX!
原帖由 Cindyjasper 於 11-9-1 11:12 發表

我年頭買咗個YAMA_A數碼琴八千幾, 彈落去個重量同真鋼琴無乜分別, 最盡可以俾小朋友學到四級轉鋼琴.
我個仔今年三歲, 預計佢一定要學到K3, 即最少三年, 如果買新鋼琴真係唔知佢會學幾耐, 驚浪費; 租琴要三千蚊一年, ...

醒目開學勳章

原帖由 loloyen 於 11-9-1 16:38 發表
請問你係未買咗S31型號,我個YAMAHA數碼琴都好正,我都係諗住用到阿仔考完2級先轉鋼琴,好似你諗咁,幾萬買個琴,可能阿仔突然冇興趣未好浪費 ,THX!

YDP141
大家諗法一樣喎!

回復 11# ming2 的帖子

簽名被屏蔽

唉!Kawai.....早已不在孩子考慮之列!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽

搭口問問,現今香港,除了TL有培養調琴師外,其他還有嗎?
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽

哈哈!問問而矣,回到早幾十年或會考慮!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

老實我喜歡tokiwa,聲音好好聽,比起yamaha的話絕對靚到不得了 ! 我買的是yamaha,因budget問題而選,yamaha好像玩具聲,tomlee的tuner超級唔掂,免費真係無咩好野 ! 我找了老師傅上來幫我tune完部yamaha好左好多
[
‹ 上一主題|下一主題