用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有關課外活動問題
go

有關課外活動問題

請問各位有冇為小朋友報名參加校內嘅課外活動?一項都唔參加得唔得呢?

學校不會強迫同學參加課外活動的. 一項都不參加是可以. 但我個人認為參加免費的活動幾好架, 如田徑, 足球, 籃球, 排球都有益身心, 又無壓力.
原帖由 rainy0429 於 11-8-28 16:02 發表
請問各位有冇為小朋友報名參加校內嘅課外活動?一項都唔參加得唔得呢?

謝謝解答!但我哋小一新生手頭上嘅資料,好似大部份係同外面機構合作。唔見有你提到嘅活動,係咪高年班先有呢?
D同外面機構合作嘅活動要$唔緊要,我係唔鍾意D時間,因為我女坐校車,上一part活動都要好遲先走...

原帖由 mabelma 於 11-8-28 17:50 發表
學校不會強迫同學參加課外活動的. 一項都不參加是可以. 但我個人認為參加免費的活動幾好架, 如田徑, 足球, 籃球, 排球都有益身心, 又無壓力.

請問幾時有報田徑、排球、籃球 ?  又或是學校挑學生的.

小一學生會否在內聯網看到校曆表呢? 如看到, 校曆表有寫到 9月1及2日是田徑/籃球/排球/足球選拔. 最好家長帶子兒去, 因為校巴當日不會等的.
原帖由 DiamondHill 於 11-8-28 18:55 發表
請問幾時有報田徑、排球、籃球 ?  又或是學校挑學生的.

我不知小一看不看到校曆表. 在校曆表是有寫的. 學校提供的課外活動有兩段時間的, 所以才咁早上課(7:45am), 其他學校多是8時15分-30分才上課. 小一的功課應該不太多, 一星期有一兩日遲走都無問題的. 不過如果要搭第二輪校巴就要另加收費.
原帖由 rainy0429 於 11-8-28 18:05 發表
謝謝解答!但我哋小一新生手頭上嘅資料,好似大部份係同外面機構合作。唔見有你提到嘅活動,係咪高年班先有呢?
D同外面機構合作嘅活動要$唔緊要,我係唔鍾意D時間,因為我女坐校車,上一part活動都要好遲先走...

...

回覆 2# mabelma 的文章

mabelma,

你好, 小兒今年升P2, 請問校曆表有寫到 9月1及2日是田徑/籃球/排球/足球, 是否已經是隊員才可參加呢? (因我見到選拔"校隊"二字), 其實從幾年級才可參加呢d活動呢?
Thanks!

每位學生都可以參加選拔的.  我囡囡今年升小六, 她是升小三時開學日參加田徑選拔的. 如果小朋友是小二生, 9月2日才上課, 你可以在9月1日致電回校給小一時的體育老師問一下. 同時, 最好家長當日接小朋友放學, 一來校巴唔等, 二來家長可以看一下選拔的過程.
原帖由 queen.mouse 於 11-8-29 00:31 發表
mabelma,

你好, 小兒今年升P2, 請問校曆表有寫到 9月1及2日是田徑/籃球/排球/足球, 是否已經是隊員才可參加呢? (因我見到選拔"校隊"二字), 其實從幾年級才可參加呢d活動呢?
Thanks! ...

我地未有得睇,阿女坐校車,要0650上車,已經好辛苦!所以如果學校唔限制,我決定唔比佢上學校同外面合作嗰D,要響學校等成個鐘先有得上活動/坐校車返家,好疲累呀!
如果遲D學校嗰D運動項目就諗得過!

原帖由 mabelma 於 11-8-28 19:08 發表
我不知小一看不看到校曆表. 在校曆表是有寫的. 學校提供的課外活動有兩段時間的, 所以才咁早上課(7:45am), 其他學校多是8時15分-30分才上課. 小一的功課應該不太多, 一星期有一兩日遲走都無問題的. 不過如果要搭第二 ...

mabelma,

Thanks a lot!

請問籃球校隊係逢星期幾訓練 ? thanks!

原帖由 anthonyma 於 11-9-3 10:32 發表
請問籃球校隊係逢星期幾訓練 ? thanks!
上年是星期六上午,今年有冇改就唔知。不過,要去將軍澳運動場上堂。因為太遠所以囝囝無參加,如果想參加可以問李SIR

回復 1# joeiu1965 的帖子

如果係女生, 好似去牛津道運動場, 星期六上午一早, 好似係 7:30 am

嘩 ! 咁早

原帖由 HY412 於 11-9-3 20:58 發表
如果係女生, 好似去牛津道運動場, 星期六上午一早, 好似係 7:30 am

回覆 1# anthonyma 的文章

好似係, 等其他家長回答, 因為早兩年學校老師曾邀請囡囡加入籃球隊, 因為時間太早, 打完波又要返初管+私人樂器班, 體力應付唔到所以推左.

請問九北小學校際游泳比賽, 係咪要三年班以上學生才可參加 ? 因通告有部份字睇唔到

醒目開學勳章

今年有無籃球參加呀?

我見d 通告無籃球o既?

and, 要出去練習架? 學校無場??

原帖由 Queenie_0012 於 11-9-4 16:52 發表
今年有無籃球參加呀?

我見d 通告無籃球o既?

and, 要出去練習架? 學校無場??
學校有籃球隊,通常由老師選人參加。小一未必可以入到籃球隊多數小三後才參加。
學校禮堂是排球、乒乓球、羽毛球、籃球多用途埸地。同一時間內不能應乎所有需要,籃球隊多數在外邊運動場訓練。

醒目開學勳章

哦~~ 明白~