用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 聖瑪加利男女英文中小學難考嗎?
go

聖瑪加利男女英文中小學難考嗎? [複製鏈接]

大家好,我囝囝要考係2013/14的小學,本人就好鐘意聖瑪加利男女英文中小學,因為佢有法文讀,依家知道佢它有德文讀就加鐘意,但係,是否好難考得入架?我囝囝比較慢熱,好怕佢考唔入,想早少少比佢預備一下,可唔可以話我知呀!

唔該!
   0    0    0    0

建議你可以參考此討論區,大概由第3、4頁至今,都是今年升小一家長如何準備面試、舊生家長解答疑問、分享過程等,就我所知,每年SMC收生的難度逐年提高,競爭亦越大,學校希望透過吸收更多高質素學生去提升學術成績水平,因此越早準備越好,希望幫到你。

kanahose, 其實你小朋友 in 時係咪已經可以流利英語架呢? 我見好多成功的小朋友, 都好似本身已有好高的英文水平咁. 我女呢方面差少少, 係咪即係九成都唔收呢?

我個仔啲英文唔算流利,但係要明白老師所講的問題,答錯少少不緊要,要有禮貌,跟老師的指示去做,放膽去講,有自理能力,享受面試,就我所知,SMC的面試就好似攤位遊戲,我個仔最喜歡SMC的面試。

如果好似遊戲咁interview,我估囝囝都可以handle到既,因為依家學校上堂,除左要坐係度聽書之外,重有遊戲學英語、普通話!我估佢應該OK既!

多謝你地既分享!

我估英文流利應該不會有太大優勢. 小女英文流利但中文是 零雞蛋的 . 所以reject
‹ 上一主題|下一主題