用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年 - 2C班 請進 !
樓主: vani_chan
go

2011年 - 2C班 請進 ! [複製鏈接]

Thanks Vani !     

今日樂團訓練 , 囡囡剛剛才回到家 !

今晚仲要學鋼琴, 做完功課再溫中默, 英默 (好多字都未練熟), 唔知10PM 可以瞓覺未呢 ? 唉 ! 囡囡仲想有D時間玩吓呀 !

20/9 功課:

中 : 作 (4) P.6-9 改
      明交 26週 (3-4) + 對
      詞 (8) 7組

英 : GE corr
      27/9 Dict - the duckchick (P.9-10, 12-15)

常 : 作 (3.2) 課 + 改

其他 : 聖經 ~  金句 (1)(2)
         30/1 前交音樂報告及証明

Vani

回復 2# vani_chan 的帖子

Vani,

我都好想今日幫亞仔溫下中默, 但佢又係樂團後返到黎岩岩至開始做功課, 佢又做得慢, 都唔知溫到幾多。至於英默, 要weekend先溫喇!

btw, 多謝你每日的溫馨功課提示, 靠亞仔自己寫果d, 真係信唔過!

請問中文詞語有哪7個?阿女只圈了「踮起」,「尋找」, 「認識」,「旅遊」和「成長」,另外她估估下的有「建築」和「設施」,真給她氣壞。

原帖由 vani_chan 於 11-9-20 18:16 發表
20/9 功課:

詞 (8) 7組

27/9 Dict - the duckchick (P.9-10, 12-15)

3 ...

回覆 1# gracemummum 的文章

就是這7個了!

Thanks for your help!

原帖由 fat 於 11-9-20 19:30 發表
就是這7個了!

vani,

好彩妳每日都有upload自修簿功課內容, 如果唔係明天一定欠交, 呀囝做漏中文(7組-詞語), 現在晚上11時, 已睡著的他又再醒過來, 用咗35分鐘剛剛才完成, 老公話要"多謝"妳一聲, and I say "Thank a lot" 真係唔該晒!!! ^^

朗風媽咪
原帖由 vani_chan 於 11-9-20 18:16 發表
20/9 功課:

詞 (8) 7組

3 ...

星期五是第一次的中文默書,和阿女溫書時才想起究竟我應該用普通話讀,還是用廣東話讀呢?我問阿女,她卻不大肯定地說老師會用廣東話讀,所以,想在此向各位家長求證一下。謝謝!

Vani,

我都要比個 "like " 您.

由小一到而家, 我都係唔需要亞囝成積好好, 只求唔好因欠交功課而....

Hihi Gracemummum,

囡囡說今次會用廣東話讀默 , 大家努力啦 !

Vani

原帖由 gracemummum 於 11-9-21 09:12 發表
星期五是第一次的中文默書,和阿女溫書時才想起究竟我應該用普通話讀,還是用廣東話讀呢?我問阿女,她卻不大肯定地說老師會用廣東話讀,所以,想在此向各位家長求證一下。謝謝! ...

Thanks, Vani!

原帖由 vani_chan 於 11-9-21 14:37 發表
Hihi Gracemummum,

囡囡說今次會用廣東話讀默 , 大家努力啦 !

Vani

21/9功課:

中:下Day 6交26週(5-6)+對

英:1. Phonics Review Sign
      2. GP(2) Corr.
      3. Elect Ch.1

數 :1. 良p.32,33+對
       2. 作p.23,24

溫馨小小補充:

21/9 功課 :

中 :  作 : P.12-15 (進展一)

PS: 因囡囡剛回到家, 未能upload 家課 , 今日唔該晒Gracemummum  !

Vani  

原帖由 gracemummum 於 11-9-21 17:03 發表
21/9功課:

中:下Day 6交26週(5-6)+對

英:1. Phonics Review Sign
      2. GP(2) Corr.
      3. Elect Ch.1

數 :1. 良p.32,33+對
       2. 作p.23,24

Queen.mouse,

真的不用太客氣啦.......

其實我可以做的只是協助囡囡跟進每日的家課而已 ,而其餘的就要靠小朋友啦 !

我亦很同意anthonyma 所講 , 從來不會要求囡囡要取得甚麼好成績 , 只要大家盡了力就OK啦 !

Vani

原帖由 queen.mouse 於 11-9-20 23:46 發表
vani,

好彩妳每日都有upload自修簿功課內容, 如果唔係明天一定欠交, 呀囝做漏中文(7組-詞語), 現在晚上11時, 已睡著的他又再醒過來, 用咗35分鐘剛剛才完成, 老公話要"多謝"妳一聲, and I say "Thank a lot" 真係唔 ...

Vani, 謝謝你的補充。我個女的自修簿常常只寫部分,回家後惟有靠記性估番D功課,所以十分感激你每天在網上的分享。

原帖由 vani_chan 於 11-9-21 17:42 發表
溫馨小小補充:

21/9 功課 :

中 :  作 : P.12-15 (進展一)

PS: 因囡囡剛回到家, 未能upload 家課 , 今日唔該晒Gracemummum  !

Vani  

回復 95# vani_chan 的帖子

Gracemummum & Vani,

2位好媽媽, 唔該晒!

亞囝話頭兩次中文默書會用廣東話, 以後會用普通話
...都係每次問清楚穩陣d

原帖由 gracemummum 於 11-9-21 09:12 發表
星期五是第一次的中文默書,和阿女溫書時才想起究竟我應該用普通話讀,還是用廣東話讀呢?我問阿女,她卻不大肯定地說老師會用廣東話讀,所以,想在此向各位家長求證一下。謝謝! ...

我個囡都係咁講!

原帖由 anthonyma 於 11-9-21 23:09 發表
亞囝話頭兩次中文默書會用廣東話, 以後會用普通話
...都係每次問清楚穩陣d

溫馨提示:

校際音樂節明天就deadline,想交而未交的同學仔記住交喇!

27/9(二)默英文,範圍比去年多,要快快溫習喇!

大家一起努力呀!
‹ 上一主題|下一主題