用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1E 班小一新生家長一齊來傾啦
go

1E 班小一新生家長一齊來傾啦 [複製鏈接]

Hello.  1E 班小一新生家長一齊來傾啦.
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

好靜.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

各位,

今日老師無派手冊, 老師話明天才派.

請問明天係只帶所有數學書還是帶所有科目的書呢?

明天仲係適應週喎,後日如果冇寫手冊,跟返佢個上課時間表執書啦~~

有寫手冊呀! 不過個係寫"明天帶數學課本及所有習作"  班主任剛剛(咁夜仲在校, 真辛苦)已經回覆, 原來仔仔寫錯左, 應該係"明天帶所有數學課本及習作"

多謝你地回應呀!  無人回應好苦悶呀.

唔好意思,遲了少少! 我個女都係1E。以後大家可以交流一下啦!!

一年級有兩個班主任,一個楊老師係負責中文,另一個是陳老師負責英文。但我問我個女係唔係同佢地講嘢都要用普通話同英文? 我個女話同返廣東話就得啦! 佢地都會用返廣東話回應返我地。你地有咩意見呀?
另外,你地有沒有參加獨誦呀? 我個女參加左,已經選左編文,但之後沒有下文。你地又知唔知之後會點呀?

Thank you!!

Hi, 我仔都係1E!

陳老師係教數學, 即你係時間表會見到CHY, 楊老師係教常識, YYT…
學校今年全線小一都以數學科為正班主任, 我估用意就係想全部時間以廣東話同小朋友溝通~
至於楊老師, 我仔話佢用普通話上堂啦, 用普通話同小朋友講, 下堂要帶BOOK2
另上星期五上左VA, 我仔返黎好高興咁話VA又係用英文上, 話個老師o係外國讀書o, 中文識小小, 唔太叻, 又話已經畫左畫, 但又唔得law返咁….
又講英文個ron chan好好笑, video, 同老師好高好高

原帖由 dombb 於 11-9-12 08:59 發表
一年級有兩個班主任,一個楊老師係負責中文,另一個是陳老師負責英文。但我問我個女係唔係同佢地講嘢都要用普通話同英文? 我個女話同返廣東話就得啦! 佢地都會用返廣東話回應返我地。你地有咩意見呀?
另外,你地有沒有參加 ...

至於獨誦, 我參加左英文, 咁學校會用例如 lunch time, USSR C/T堂幫小朋友練, 當然返到屋企我地要幫小朋友背熟啦, 到熟左啦, 老師又幫佢地加D感情咁LAW…… 但我想話, 不要寄以太高厚望, 學校講明係基本訓練姐……^^

我個女都係讀1E班, 大仔讀3B班, 我有同兩個報普通話獨誦,亜仔舊年都有補獨誦和集誦...全程由老師訓練...

Hi!! 你好呀, 我1E搭3D呀, 我地D大仔可能同過一班都唔定WOR~

原帖由 MYRA 於 11-9-12 13:19 發表
我個女都係讀1E班, 大仔讀3B班, 我有同兩個報普通話獨誦,亜仔舊年都有補獨誦和集誦...全程由老師訓練...

原帖由 EJbaby 於 11-9-12 14:11 發表
Hi!! 你好呀, 我1E搭3D呀, 我地D大仔可能同過一班都唔定WOR~
我個仔叫Ramses Lau (1C-2C-3B...)

我大仔都係1C班呀, 叫Raphael Leung呀!
到我地細果個又係一年班同班, 真有緣...^^!

原帖由 MYRA 於 11-9-12 17:13 發表
我個仔叫Ramses Lau (1C-2C-3B...)

原帖由 EJbaby 於 11-9-14 10:41 發表
我大仔都係1C班呀, 叫Raphael Leung呀!
到我地細果個又係一年班同班, 真有緣...^^!
你細仔叫Ranen, 我細女叫Donia,
好有緣兩個大都有互add FB.

Urgent!!!
請問今日的英文有咩功課,我個女唔知寫咩,佢又唔明Mr. Ron Chan講咩?? 有無人可以救我呀~~

開始有D眉目,係唔係下個星期三背默大小揩英文字母?

原帖由 dombb 於 11-9-14 20:27 發表
Urgent!!!
請問今日的英文有咩功課,我個女唔知寫咩,佢又唔明Mr. Ron Chan講咩?? 有無人可以救我呀~~

1) Revision
2) Dict on coming Wed Alphabets+Englishname...

好似係咁...^^

原帖由 dombb 於 11-9-14 20:44 發表
開始有D眉目,係唔係下個星期三背默大小揩英文字母?
‹ 上一主題|下一主題