用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請問第二日迎新日有乜介紹?
go

請問第二日迎新日有乜介紹? [複製鏈接]

今日有要事冇去到,好可惜!請問有乜介紹?有乜重要的事項要注意?新校舍的課室係點呀?各小一家長可以分享,thx
   0    0    0    0

最重要就係星期六的家長會, 校長講左好多野, LMC在今年的外評報告非常好; 另外要求學生盡可能吾好請假吾番學, 每日的早會都很重要, 家長可以自由參與每日的早會; 要預備一個F4 size 的文件袋, 載每日的手冊, 通告和家課; 預備枱墊中午食飯; 今日下午or明天會收到電話知道分班; 有默書, 一星期英, 一星期中; 主要測驗考試的部份, 校長都有提及, 下學期的測驗有一部份(佔10%)是出外的, 要預備相機給他們拍照; 有好多不同的比賽, 上年全校3佰多人, 學校已取得佰多個獎項了, 成績很好... 仲有...都不能盡錄.
以後, 再有需要, 大家再;交流...
原帖由 bbmama1109 於 11-8-27 23:01 發表
今日有要事冇去到,好可惜!請問有乜介紹?有乜重要的事項要注意?新校舍的課室係點呀?各小一家長可以分享,thx

另外餐具係咪都要自己帶??校長好似無講
仲有唔駛幫小朋友影學生相,學校會幫佢哋影!!
問過老師襪子唔駛一定著有學校logo果啲,但一定要長襪,夏天白色,冬天灰色!!
九月會有兩部零食飲品機,小朋友想買要用八逹通俾錢!!
小朋友返放學要用學生証"嘟"咭!!

訂飯可以唔駛帶餐具,飯商會比埋!Monday 早會唱中國國歌,Tuesday會唱校歌。今日仲問左老師有d ECA會嚮舊校社進行,特別係體育或校隊!
1st term assessment 20% - Nov
1st term exam 30% - Jan
2nd term project assessment 10% - Mar
2nd term exam 40% - May/Jun

謝謝各位熱心家長!!!

大家好呀~

有關測驗考試,我好似聽到校長話其中有一份係可以帶回家做,有一個星期時間做好佢,對嗎? 你們知道是那一嗎?

原帖由 Sammiktt 於 11-8-29 22:56 發表
大家好呀~

有關測驗考試,我好似聽到校長話其中有一份係可以帶回家做,有一個星期時間做好佢,對嗎? 你們知道是那一嗎?

是的, 就是 2nd term project assessment 10% - Mar , 裡面佔7%就是帶回家, 叫我地做得好好睇睇 !

係啊.  sencond term project assessment 真係好好玩架 ,  小朋友同家長都唔洗特別溫書,  六月時成班出去動植物公園分組做project,  影相, 再各用中文同英文描述相中動物或植物或人與事.  呢一種活動式考試, 令到小朋友又在冇壓力下參與, 又可以test 下佢地平時學到幾多, 我真係好鍾意啊.

至於相, 到時會有專人幫小朋友影架, 好型架, 側側地, 好似國際學校咁架hohohohohho
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

咁個份PROJECT駛唔駛做得好詳細? 我地D家長真係好擔心做得唔好要請假陪佢做

有一星期比我地D家長做, 應該可以的, 吾好自己嚇自己先啦 !

好簡單架咋喎..... 我地做家長的, 只需要同小朋友一齊設計下個cover 就得架喇.

其他內容係在學校同小朋友分組研究, 一齊寫report .  

放心啦, 我咁懶都搞得掂 :;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員
‹ 上一主題|下一主題