用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華面試分享
樓主: JoshuaN
go

英華面試分享 [複製鏈接]

Agreed, comfortable wear is important.

從沒想過面試要formal dressing
依家都唔興啦
我好怕d細路搞到老積積咁

家長著乜衫都唔緊要,不過大部份都會整整齊齊,唔好著到好另類就得既啦.
小朋友都係,今年冇見到D好誇張地隆重既著法,但間中都見到有D比較另類著法既小朋友.
http://era-central.blogspot.com/

多謝各位意見!

因為有朋友叫我一定要幫小朋友著恤衫西褲,所以想問下已in既家長係咪必需

溫馨提示,要著恤衫西褲既,要諗定辦法點樣令到件衫唔好飛左出來.好多小朋友留響班房一個鐘,甚至去埋廁所之後,會飛左半邊出來,會好唔整齊.

原帖由 sytw 於 11-8-31 13:13 發表
多謝各位意見!

因為有朋友叫我一定要幫小朋友著恤衫西褲,所以想問下已in既家長係咪必需
http://era-central.blogspot.com/

明白, 但等的一組做咩呀?
只係坐係到等?

原帖由 thomasha 於 11-8-30 16:44 發表
Each group of 10 is divided into 2 sub-groups of 5.  When the 1st sub-group goes into the principal's room, the other sub-group wait outside.  When the 1st sub-group finishes, the sub-groups' position ...

你猜五個男孩子拿著書本共處一室,他們會做甚麼?:D
原帖由 kat0318 於 11-8-31 13:43 發表
明白, 但等的一組做咩呀?
只係坐係到等?

我去年的做法,是用一件渣腰外套遮住入邊件恤衫。
原帖由 Era 於 11-8-31 13:20 發表
溫馨提示,要著恤衫西褲既,要諗定辦法點樣令到件衫唔好飛左出來.好多小朋友留響班房一個鐘,甚至去埋廁所之後,會飛左半邊出來,會好唔整齊.

thomasha

今年的interview安排,家長就不想講了,可否share上一年的1st ,2nd and 3rd安排。做一個summary and tips.
雖然上年D post 有講,但只是一小撮好零碎,又係interview 進行緊,要fair 唔可以講,結果interview 完了,又沒有人再重提。
但作為新手家長,真係好惘然。

原帖由 thomasha 於 11-8-31 17:39 發表

打開自己手上本書,但隻眼就睇人地本書?!

我無眼睇.
其實上次面試時, 副校一話個禮堂變左做火車頭, 我就遠遠見到阿仔同鄰坐的小朋友講野. 返家後, 問佢講咪, 佢就話, "我同佢講: 老師話變左禮堂為火車頭 問佢講咪, 佢就話, "我同佢講: 老師話變左禮堂為火車頭?!哈哈."
5個小男孩共處一室, 真係..... 無眼睇.

原帖由 thomasha 於 11-8-31 17:39 發表

想請教有架車去INTERVIEW的家長可以泊邊度﹖

仔仔昨日in 完後問佢老師問過佢d乜, 佢竟然好似俾人左洗腦咁.. 乜都唔記得, 真係好擔心.    同時又好佩服一些in完後能夠記得番題目既小朋友

原帖由 water-lily 於 11-9-4 21:53 發表
仔仔昨日in 完後問佢老師問過佢d乜, 佢竟然好似俾人左洗腦咁.. 乜都唔記得, 真係好擔心.    同時又好佩服一些in完後能夠記得番題目既小朋友 ...

小朋友話唔記得其實好多時唔想回應唧!況且記得,但係答唔中都冇用,唔駛咁擔心!

我阿仔就係記得哂問過d乜,但係好多都唔識答果個.....

原帖由 water-lily 於 11-9-4 21:53 發表
仔仔昨日in 完後問佢老師問過佢d乜, 佢竟然好似俾人左洗腦咁.. 乜都唔記得, 真係好擔心.    同時又好佩服一些in完後能夠記得番題目既小朋友 ...

我個仔一樣, 佢只係話有問中文同英文, 但無講到問乜....
或者係老師講低唔可以講, 又或者, 係佢sense到爸媽緊張的原因, 所以反而唔想講.
佢只係答左句, 佢識答問題, 咁我就算數了.

其實去年一個thread說得好詳盡,我也有把細節分享出來 (就在最後一日1st in完結後的當天,是18/9/2010,但那thread不是從那一天開始的),不過實在太難找,我搜尋了半天也找不出來。既然是以前分享過的去年經驗,相信尚未面試的家長不會反對我在這裡分享吧。

依稀記得:

1st in part A - 每一組一起入課室見老師,有玩集體遊戲,其間老師逐一向小朋友問問題 - 有廣東話和英文發問的,但沒有普通話的,問題是一般的詢問,不刁鑽。有一張字條會給家長,說明下次面試的時間和要帶中英文書各一本。小朋友面試期間,家長會被邀請到禮堂聽校長的分享。

1st in part B - 去年是10人一個時段,首5個先進入校長室,後5個在另一房間等候。校長會要小朋友選擇其中一本帶去的書,然後叫他朗讀其中一些 (可能是一頁或數頁,看每頁字數多少而定),及和小朋友玩集體遊戲 (尋寶),另有些發聲公仔,要小朋友說出公仔說的是甚麼 (是英語的),又會把她的snoopy公仔拿給小朋友看。有一位副校長會坐在校長旁邊。該5位小朋友完成後,另外5位進去校長室。

2nd in - 小朋友和家長一起進去校長室,三人一起坐在校長面前。首先,校長會問小朋友上次見校長時的經歷,例如發聲公仔說過甚麼,校長給甚麼snoopy公仔給他看,集體遊戲時抽到甚麼卡,和當時副校長坐在哪裡等。之後,校長會向父母詢問怎樣培育兒子,和教育兒子的方式,她會指明由誰回答 (我們是爸爸要先回答)。詢問父母時,小朋友仍要坐在校長室父母旁邊,直到面試完成。
原帖由 cy664 於 11-9-1 09:01 發表
thomasha

今年的interview安排,家長就不想講了,可否share上一年的1st ,2nd and 3rd安排。做一個summary and tips.
雖然上年D post 有講,但只是一小撮好零碎,又係interview 進行緊,要fair 唔可以講,結果interview  ...

‹ 上一主題|下一主題