用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華VS陳守仁VS德信
go

英華VS陳守仁VS德信 [複製鏈接]

三間可否俾啲意見.
   0    0    0    0

最鍾意英華啦, 唔係純粹校長因素, 整體辦學做法, 我都大致認同, 尤其鍾意佢數學同常識堅持用廣東話教, 讚!

陳守仁, 名氣大, 但我覺得實際唔係真係好得好緊要.....同埋, 語言政策有點眼角太高, 但是否手低? 拭目以待.

德信....其實一直都唔識呢間學校....

順手一問:德信, 係邊區架?

回覆 1# water-lily 的文章

YMT,TST & MK

陳守仁英文教學, 講真最後都想小朋友入BAND 1英中, 如果英小畢業, 他日升到上去冇咁辛苦囉。

個人又唔覺得陳守仁名氣大, 起碼坐的士去好多司機大佬都唔識路既 XD

TSL喺我女KG附近,連學校老師都話馬馬,我都費事嘥時間去考~

有什麼理據TSL一般呢 ? 可否解說一下.
我不是偏幫什麼, 但凡事應該用理據去告知大家.

我也不是偏幫, TSL舊年報考人數多過YW, 照計唔差的!
TSL英文要求很高, 英文唔叻多數唔收!

見到TSL公佈的中學派位都唔錯噃,點解話唔得呢?

TSL是男女校但收生要比YW多一倍嗎?中學沒支持是大問題,家長喜愛升中大抽獎嗎?

其實講真呢D TOPIC真係幾難答...

各有各好, 做咩一定要比較呢? 個個人把尺就一定唔同架啦! 睇醫生都要夾病人啦...

再者, 我真係覺得只有極其少量家長有三個小朋友分別讀三間唔同既學校囉...唔係入面讀, 又點知入面有咩好, 有咩唔好呢? 始終聽途道說再講出黎都唔係一件好事, 對學校好唔公平架。

我個人黎講唔怕比小朋友再考中學的, 因為有適當既壓力, 都可以算係一件好事。再者陳守仁派位黎講, 我係收貨的。英華我兩個表弟讀緊, 中學部果個真係不願致評, 因為我相信樹大有枯枝, 更好既學校都有HEA爆既學生。而細果個讀緊小學部, 佢都OK既。(津校)

自己知道自己要乜就得了...

德信小學都好勁!有不少同學直升德信中學,中學都会唔錯啦?!
原帖由 water-lily 於 11-8-28 00:44 發表
順手一問:德信, 係邊區架?

其實我都想講下, 邊間學校都有利弊, 要選擇同小朋友性格, 能力相配, 令小朋友更易發揮, 更有自信去生活不是會更有意義嗎?
我以前有位同事個小朋友派入沙小呂, 她開心到不得了, 但六年級了, 讓她明白到小朋友不是BAND 1 生, 是免強不來的.  最後, 盡力選擇校風比較好的BAND 2 中學.   但這位小朋友是資優生, 在小學時讀海洋生物學, 所以看小朋友的能力真的不是一面倒,以為入左間BAND 1 就會合適他, 其實現在看回來, 如果他入了教學是雙向學習的學校, 反而對他的發揮更好.  **只是假設 **

我自己會首選英華, 因為對林校長的理念及學校的教法認同,
次選陳守仁, 喜歡此校的多語言及多課外活動, 可惜冇中學, 多人去的顏保玲我覺得好一般.. 好的去九華就好些.
沒考慮過德信, 因為同它同一類的選擇都很多, 會情願選家附近的已可.

Hi 蕭亞姨
其實邊間小學對邊間小學, 我都好少回應, 因各有各好處, 有中學既 ; 又唔冼煩, 無中學又要煩, 但相對做家長又會睇緊好多.
英華仔其實男校來說, 算係乖同純架! 因之前我有留意D男仔放學. 不過中學既學術程度這幾年真係幾強差人意. 之前識2個中1同中6 英華仔, 同佢地傾過計, 聽佢地講現在中1開始對下收生會有所改善.

原帖由 silvia_ng 於 11-8-29 22:14 發表
其實講真呢D TOPIC真係幾難答...

各有各好, 做咩一定要比較呢? 個個人把尺就一定唔同架啦! 睇醫生都要夾病人啦...

再者, 我真係覺得只有極其少量家長有三個小朋友分別讀三間唔同既學校囉...唔係入面讀, 又點知入面 ...

原帖由 gigiyikyik 於 11-8-29 01:50 發表
TSL喺我女KG附近,連學校老師都話馬馬,我都費事嘥時間去考~

Dear gigiyikyik,
I wonder what you said as I know that many parents of the surrounding three kindergartens in Hoi Fu court apply TSL and even the kindergarten in charming garden there are many students applying TSL.
Well, if you really understand the primary schools in this district, you will not say that...........................
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

原帖由 silvia_ng 於 11-8-28 11:57 發表
陳守仁英文教學, 講真最後都想小朋友入BAND 1英中, 如果英小畢業, 他日升到上去冇咁辛苦囉。

個人又唔覺得陳守仁名氣大, 起碼坐的士去好多司機大佬都唔識路既 XD ...

坐的士 you should say near 富榮 太興,D司機大佬都識路
旅遊巴司機都識陳守仁,as many school bus or tour bus on Saturday and Sunday get on near TSL.
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

原帖由 catcatmom 於 11-8-30 22:31 發表
Hi 蕭亞姨
其實邊間小學對邊間小學, 我都好少回應, 因各有各好處, 有中學既 ; 又唔冼煩, 無中學又要煩, 但相對做家長又會睇緊好多.
英華仔其實男校來說, 算係乖同純架! 因之前我有留意D男仔放學. 不過中學既學術程 ...

係呀...所以最重要自己小朋友適合, 我情願小朋友開心有自信, 好過入出名學校讀到親子關係都冇埋。

不過有時睇唔過眼知少少/ 齋話某校唔好而冇SUPPORTING既POST, 先會出一兩句聲囉。我地呢D上左岸, 兩個都考哂小學既, 都係黎呢邊八掛下架咋...家下都去睇升中派位果邊收下料好過。

原帖由 HaYi 於 11-8-30 18:48 發表
我自己會首選英華, 因為對林校長的理念及學校的教法認同,
次選陳守仁, 喜歡此校的多語言及多課外活動, 可惜冇中學, 多人去的顏保玲我覺得好一般.. 好的去九華就好些.
沒考慮過德信, 因為同它同一類的選擇都很多,  ...

去顏BOWLING多, 因為呢間有法文讀, TSL有大約5份1小朋友係FRENCH STUDENTS, 其他主流中學選擇真係唔太多。
‹ 上一主題|下一主題