用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年2B班請進
樓主: skching
go

2011年2B班請進 [複製鏈接]

VivikMam 真的謝謝你

中秋節快樂

求救

請問英文oral my dream job, 我個女需要重做,但佢又唔明點解,我都唔明, 因為已經寫完一篇,有無人可以話俾我知到底老師需要點樣嘅答案..

我囡都要re-do, 老師對她說 她的introduction is too long, 只要就著那張圖畫紙上所寫的那幾條introduction問題來寫作便足夠.   我囡話 見老師說okay嘅同學功課係寫得大約5行左右.

原帖由 skching 於 11-9-13 15:50 發表
求救

請問英文oral my dream job, 我個女需要重做,但佢又唔明點解,我都唔明, 因為已經寫完一篇,有無人可以話俾我知到底老師需要點樣嘅答案..

thank you

謝謝您,囡都係講短d,不須要太多的文字.
原帖由 VivikMama 於 11-9-13 16:40 發表
我囡都要re-do, 老師對她說 她的introduction is too long, 只要就著那張圖畫紙上所寫的那幾條introduction問題來寫作便足夠.   我囡話 見老師說okay嘅同學功課係寫得大約5行左右.

...

請問今日中文 詞(八)7組 的詞語是那7組呢?  阿囡寫少了一組.....  謝謝!!

原帖由 VivikMama 於 11-9-19 16:13 發表
請問今日中文 詞(八)7組 的詞語是那7組呢?  阿囡寫少了一組.....  謝謝!!

應該是以下7組:
踮腳、尋找、認識、旅遊、建築、設施、成長

回復 26# laama 的帖子

更正:踮起

謝謝!!

原帖由 laama 於 11-9-19 16:39 發表
更正:踮起

請大家幫忙一下, 因為我的仔仔己經有三次欠交功課,  所以現在個心很驚, 如果大家方便的話可不可以幫忙每天都將功課表寫上. 真的謝謝你們

好, 會盡力幫手, 今晚番到屋企睇到自修簿再話你知

另外請問聽日中文默書除左課本第一課課文外, 仲有邊幾個詞語要默呀?謝謝大家

原帖由 kinalee 於 11-9-22 16:03 發表
請大家幫忙一下, 因為我的仔仔己經有三次欠交功課,  所以現在個心很驚, 如果大家方便的話可不可以幫忙每天都將功課表寫上. 真的謝謝你們
...

第一課 + 詞 (詞語簿裏的生字)
第四課  詞 (詞語簿裏的生字)

多謝哂

回復 29# kinalee 的帖子

22/9
中:明交26週ex5,6+對,
      造句(一)改簽,
      作(八)
      明默書
數:書p16(28/9), 良27(p33),背"7"乘數表
Sci: read sci book p11 (2x)
****話劇組成員須於活動日當天穿上運動服
(如有錯漏請補充)

一樣

原帖由 laama 於 11-9-22 17:28 發表
22/9
中:明交26週ex5,6+對,
      造句(一)改簽,
      作(八)
      明默書
數:書p16(28/9), 良27(p33),背"7"乘數表
Sci: read sci book p11 (2x)
****話劇組成員須於活動日當天穿上運動服
(如有錯漏請補充) ...

真的很多謝大家的幫助, 希望下一個星期都可以得到你們的幫助, 真的非常感激 ! : :

9月23日功課:
中-1)下Day2帶26週, 2)Ex.7,8+對
英-1)Phon WS, 2)Return CL BKs
數-1)良 P.34, 2)TSA 4,7+對, 3)背乘數表2-10
常-1)專指引,下週帶節日來源及圖片
    2)常作 3.2+改3.1
其它-V.Art:28/9帶香港建築圖片

如有錯漏請修正,Thank You!

回覆 36# chris-yuen 的文章

英: 3)Study for Dict (27/9)
數: 呀囡話"9"可以唔駛背住,唔知啱唔啱呢 ?
常:專指引(+簽)

其它都一樣, THANKS CHRIS

如有錯漏請補充

想問下星期英文默書係唔係真係默duckchick p.9-10, 12-15? 好多喎

係呀, 咁大家的小朋友要好努力地去温習了.

原帖由 luiluimama 於 11-9-24 10:26 發表
想問下星期英文默書係唔係真係默duckchick p.9-10, 12-15? 好多喎

我用個word打過今次既範圍, 有成250幾個字, 咁細個人仔點溫到咁多呀

原帖由 VivikMama 於 11-9-24 10:41 發表
係呀, 咁大家的小朋友要好努力地去温習了.
‹ 上一主題|下一主題