用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Piano - which brand is better?
go

Piano - which brand is better?

For a beginner, which brand is better, Yamaha or Kawai??

同級數,始終偏好Yahama!
最重要是揀琴,同時放三個己調好的同一型號琴,可以有上、中、下之分別!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

I was told that Kawai was usually used during exam, is that true??

我都係新手,個女同我自己學緊琴 ! 買部2手比人呃,最後買左部新琴,買琴過程好煩惱,因為咩都唔識,買咩牌子都煩餐死,又唔識音質等點分 ! 而加學左琴識小小 !

點都好,唔建議買2手琴,除非你識對方,千萬唔好去2手琴倉 !!!!!!
[

回覆 3# 2so 的文章

我之前考係yamaha...

comparing only yamaha & kawaii , 我都係鍾情yamaha的聲音...kawaii d聲好似唔知點咁; 講緊grand piano, 靚既yamaha琴聲 d vibration, 合埋眼聽, 比到我好似喺 concert hall, 聽cd quality (當然加埋piano 地理環境啦..) kawaii so far 都未 come across 到好...不過都係果句, 個個人追求既 sound唔同, 各有各的fans啦..

簽名被屏蔽

回復 6# kwkong 的帖子

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-4 09:12 發表
老師要呃你先係最易~

嘩哈哈xddddddd
所以依家學生買琴,我完全唔參與lu,費事

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-4 09:12 發表
老師要呃你先係最易~

Yes ar ! Totally agree !
[

回復 9# marcuscyrus 的帖子

回復 9# marcuscyrus 的帖子

簽名被屏蔽

唉!總有一些這樣的人!但實在做家長懂的不多,作為"老 師",可幫合理要幫。
今次買琴,還不是請老 師幫忙!10%囡囡早有了!琴行還看是甚麼人。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽

回覆 15# tongtuning 的文章

回復 16# ilovethiscow 的帖子

簽名被屏蔽

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 16:07 發表
夠8級就有果10% ga la~~~

係架咩 ???????
[