用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科
樓主: khmama
go

大學選科 [複製鏈接]

我是路過的媽媽, 如果在cu 讀computer science .有心理準備,會幾吃力. 如果有興趣,不怕通頂.  將來畢業,會幾吃香.
現在很少人讀電腦.  但市場上需要仍然很大.
but. 如果,我可以重頭來過,會選會計師路.因為.既然要捱夜通頂.  對於年過三十的 女性, 會計師較有保障.  但做IT 女性. 要追趕MARKET 比較辛苦.

P.S 見你們討論仔囡升大學. 真得替你們開心. 小女現在K1. 競爭程度很大很大. 將來的路..有排憂心
如離題, 請見諒..

雖然仔女大個啦, 升大學唔應該再係家長主導, 但家長都可以擔任比意見既角色. 唔講唔知, 選大學都有策略, 20個選擇其實頭6個已決定勝負, 如果策略錯誤, 有可能錯失入大學既機會, 所以家長最好先去呢個link睇下大學遴選既遊戲玩法.
http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/useful-material

原帖由 kmmum 於 11-9-6 15:17 發表
我是路過的媽媽, 如果在cu 讀computer science .有心理準備,會幾吃力. 如果有興趣,不怕通頂.  將來畢業,會幾吃香.
現在很少人讀電腦.  但市場上需要仍然很大.
but. 如果,我可以重頭來過,會選會計師路.因為.既然要 ...

其實做邊行都辛苦, o的細路肯比心機讀到大學我都收貨架啦, 想讀咩我地都管唔到. 我仲記得阿女小一時要去叩門既情景, 一轉眼十年好快過.

原帖由 ninmum 於 11-9-3 12:48 發表
thanks khmama,

咁即係話 IGCSE 係考黎去英國讀高中, 而要入英國U就要考 IELTS OR  GCE A-LEVEL, 是不是這樣理解?

請問若以文憑試成績考英國U 容易d 定俾囝囝去英國讀一年foundation course 再考英國U容易d?? ...

其實要睇你目標係邊o的大學, 好多top既大學, 如cambridge同oxford, 係冇foundation讀既, 必須要有公開試成績. 有o的有foundation, 但唔易讀, 要你達到某個分數, 不過都唔guarantee大學有位, 如Warwick. 有o的foundation就只要係達標就guarantee有位, 如Lancaster.

所以唔係話讀foundation 會易o的入U. 如果想入top既學校, 我覺得係英國讀完college用GCE成績會易過o係香港用文憑試成績考入去.

Hello, hkmama,

請問如果去美國讀社區學院, 要考IELTS 還是 其他?
原帖由 khmama 於 11-9-6 22:45 發表

其實要睇你目標係邊o的大學, 好多top既大學, 如cambridge同oxford, 係冇foundation讀既, 必須要有公開試成績. 有o的有foundation, 但唔易讀, 要你達到某個分數, 不過都唔guarantee大學有位, 如Warwick. 有o的found ...

原帖由 khmama 於 11-9-1 23:15 發表

唔該晒, 我會send比阿女睇. UCAS比較簡單, 得5個choice, 阿女一早已經心有所屬, 依家只係等佢作好份personal statement.

khmama,

可否介紹下報UCAS程序/收生要求?
如只考HKDSE+IELTS可以嗎?
UK 大學會睇中學internal成績嗎?因為HKDSE要7月20日始放榜...

Thanks!

原帖由 aachan2250 於 11-9-7 11:36 發表

TOEFL較多美國學院接受.

tks!
請問今年中5升中6, 我諗住如果入唔到香港大學,
過美國讀社區學院, 幾時應該考定TOEFL?

原帖由 cow 於 11-9-7 14:28 發表

TOEFL較多美國學院接受.

原帖由 aachan2250 於 11-9-7 11:36 發表
Hello, hkmama,

剛剛有個親戚八月尾去咗美國讀社區學院, 要考TOEFL, 大約今年4月份考, 但係因為TOEFL唔夠分, 學院要迫佢讀多個英文COURSE.

原帖由 JP 於 11-9-7 14:17 發表

khmama,

可否介紹下報UCAS程序/收生要求?
如只考HKDSE+IELTS可以嗎?
UK 大學會睇中學internal成績嗎?因為HKDSE要7月20日始放榜...

Thanks!

其實UCAS同香港既大學聯招差不多, 都係網上填表. 你可以去呢條link睇下.
http://www.ucas.com/parents/

香港大學聯招就分5個band (A-E) 共20個choice. UCAS就得5個choice. 如果係報2012年入學, oxbridge (即cambridge同oxford)同某o的學科個deadline係今年10月中, 其餘既學校同學科就1月中deadline. 你報UCAS時要提供學校推薦信同學生自我介紹既personal statement. 大學會根據你IELTS成績同personal statement決定使唔使interview, 有冇unconditional offer或conditional offer. 除非你仔女好勁, 否則一般都只係conditional offer, 要你HKDSE考咩成績先會正式取錄. 如果5個choice都reject咗, 仲可以有後補機制.

如果唔識填, 你可以搵agent幫你搞, 唔收錢既.

Hello, Khmama,

我家人在NY同NJ, 有無邊間社區學院會好的?
考社區學院先,再考TOEFL嗎? 申請須要咩文件?
要經升學中心,總係自己申請比較好呢?
Sorry, 我比較緊張的, 謝謝!

原帖由 khmama 於 11-9-7 22:35 發表

剛剛有個親戚八月尾去咗美國讀社區學院, 要考TOEFL, 大約今年4月份考, 但係因為TOEFL唔夠分, 學院要迫佢讀多個英文COURSE.

回復 1# khmama 的帖子

Thanks very much for your link and info!

我仔2013才考HKDSE,想預先了解下。

你女會否報美國大學?

原帖由 aachan2250 於 11-9-8 12:25 發表
Hello, Khmama,

我家人在NY同NJ, 有無邊間社區學院會好的?
考社區學院先,再考TOEFL嗎? 申請須要咩文件?
要經升學中心,總係自己申請比較好呢?
Sorry, 我比較緊張的, 謝謝!

...

唔使咁緊張, 我個親戚係經agent伸請既, agent可以guide住你同埋做follow-up, 唔使自己去煩. 你可以係網上搵下, 再唔係就等我問個親戚攞個agent contact你參考下. 社區學院我唔熟, 好唔好應該睇下o的學生升去邊間大學year 3. 間間都話自己可以升去美國top 50既大學, 最好有o的實質既數據睇.

原帖由 JP 於 11-9-8 12:25 發表
Thanks very much for your link and info!

我仔2013才考HKDSE,想預先了解下。

你女會否報美國大學?

我比較喜歡英國, 感覺安全o的. 我都有好多親友係英國讀完大學既.

原帖由 khmama 於 11-8-25 22:15 發表
十月開始要選大學啦, 大家選定20個志願未? 順便一提, 英國大學聯招9月中可以開始報, 未考IELTS既家長要快o的報名啦!

未考文憑試如何參加聯招?

原帖由 KITTY.WONG 於 11-9-8 21:54 發表

未考文憑試如何參加聯招?

10月25日起你可以去http://www.jupas.edu.hk/tc/j4填晒20個大學既志願. 到考完文憑試, 大學各科會根據報名考生既成績同portfolio排好收生名單次序, 電腦會根據你既意願次序同大學收生名單次序編配學位.

2012年度「大學聯合招生辦法」重要日程 ﹝四年制課程﹞
日期/時間事項
2011年9月17日
2011年9月18日
資訊日 - 香港理工大學﹝為香港中學文憑申請人﹞
資訊日 - 香港理工大學﹝為香港高考申請人﹞
2011年9月24日
2011年9月25日
資訊日 - 香港科技大學﹝為香港高考申請人﹞
資訊日 - 香港科技大學﹝為香港中學文憑申請人﹞
2011年10月8日
2011年10月9日
資訊日 - 香港中文大學香港教育學院﹝為香港中學文憑申請人﹞
資訊日 - 香港中文大學香港教育學院﹝為香港高考申請人﹞
2011年10月15日
2011年10月16日
資訊日 - 香港城市大學香港浸會大學﹝為香港高考申請人﹞
資訊日 - 香港城市大學香港浸會大學﹝為香港中學文憑申請人﹞
2011年10月22日
2011年10月23日
資訊日 - 嶺南大學﹝為香港高考申請人﹞
資訊日 - 嶺南大學﹝為香港中學文憑申請人﹞
2011年10月22日資訊日 - 香港公開大學﹝為香港高考及香港中學文憑申請人﹞
2011年10月25日
﹝上午9時起﹞
申請人由該日起可透過「大學聯招辦法」網上申請系統遞交入讀申請
2011年10月29日
2011年10月30日
資訊日 - 香港大學﹝為香港中學文憑申請人﹞
資訊日 - 香港大學﹝為香港高考申請人﹞
2012年1月9日
﹝下午11時59分﹞
於網上申請系統遞交入讀申請最後限期
2012年1月9日
﹝下午11時59分﹞

殘疾人士於網上申請系統填寫殘疾狀況及上載相關證明文件的最後限期
2012年2月3日
﹝下午5時﹞
於網上申請系統填寫及確定「比賽/活動的經驗及成就」資料﹝第I或II部分及/或附加資料﹞及遞交有關證明文件予學校/「大學聯招處」作核實的最後限期﹝如適用﹞
第I部分 - 遞交予學校作核實
第II部分 - 應「大學聯招處」之要求遞交
2012年2月7日
﹝上午9時起﹞
申請人由本日起可在網上申請系統遞交更改課程選擇的申請
2012年2月10日
﹝下午5時﹞
學校/「大學聯招處」於網上申請系統核實有關「比賽/活動的經驗及成就」的證明文件的最後限期
2012年2月28日
﹝下午5時﹞
非在校申請人遞交推薦書予「大學聯招處」的最後限期
2012年2月28日
﹝下午11時59分﹞
學校於網上申請系統遞交校長推薦書的最後限期
由2012年3月/4月起,參與院校按課程需要舉行面試及測驗
2012年3月30日
﹝下午11時59分﹞

於網上申請系統填寫其他學歷﹝包括中學文憑以外學術成績、音樂考試成績及其他中國語文成績﹞的最後限期
2012年3月31日
﹝下午11時59分﹞
於網上申請系統遞交「學生學習概覽」最後限期﹝可選擇遞交/不遞交﹞
2012年4月13日
﹝下午5時﹞
遞交其他學歷﹝包括中學文憑以外學術成績、音樂考試成績及其他中國語文成績﹞證明文件予學校或「大學聯招處」於網上申請系統核實成績的最後限期
2012年5月29日
﹝下午11時59分﹞
由學校校長於網上申請系統遞交校長推薦計劃申請的最後限期
2012年6月4日
﹝下午11時59分﹞
於網上申請系統遞交更改課程選擇申請的最後限期
2012年7月3日
﹝上午9時起﹞
申請人於本日起,登入網上申請系統,查閱獲分配於2012年度香港中學文憑成績公佈後,作更改已選報課程選擇的個人時段
2012年7月19日
﹝上午9時﹞
申請人可於網上申請系統查閱校長推薦計劃及「比賽/活動的經驗及成就」結果
2012年7月20日*香港考評局公佈2012年度香港中學文憑成績
2012年7月21日至23日*申請人可按個別指定時段內於網上申請系統更改已選報的課程選擇
2012年7月23日
﹝下午5時﹞
以書面遞交退出「大學聯招辦法」申請的最後限期
2012年8日10日殘疾的申請人可於網上申請系統查閱申請結果
2012年8月17日*
﹝上午9時起﹞
2012年度正式遴選結果於網上公佈
2012年8月17日* ﹝上午9時起﹞ 至 18日*﹝下午6時﹞獲正式遴選取錄資格的申請人繳交有關款項以確定接納取錄資格﹝有關詳情將於稍後公佈﹞
2012年8月20日*
香港考評局通知香港中學文憑成績覆核之申請人有關覆核結果
2012年8月21日*
﹝上午9時至下午6時﹞
在香港中學文憑成績覆核中,取得較高總等級/評級的申請人,如擬要求有關院校按覆核後的成績重新考慮其取錄資格,可於網上申請系統遞交申請
2012年8月28日*
﹝上午10時至下午6時﹞
申請人因香港中學文憑成績覆核後而獲取錄資格/較高次序的課程取錄資格,於網上申請系統接納取錄資格
2012年9月3日*
﹝上午10時起﹞
補選結果﹝如適用﹞於網上申請系統公佈
2012年9月3日*
﹝下午11時59分前﹞
申請人於網上申請系統接納補選取錄資格﹝如適用﹞
2012年9日10日*
﹝上午10時﹞
第二輪補選結果﹝首份取錄名單﹞﹝如適用﹞於網上申請系統公佈
2012年9月10日*﹝上午10時起﹞至11日*﹝上午8時前﹞首份取錄名單上的申請人於網上申請系統接納第二輪補選取錄資格﹝如適用﹞
2012年9日13日*
﹝上午10時﹞
2012年度第二輪補選結果﹝第二份取錄名單﹞﹝如適用﹞於網上申請系統公佈
2012年9月13日*﹝上午10時起﹞至14日*﹝上午8時前﹞第二份取錄名單上的申請人於網上申請系統接納第二輪補選取錄資格﹝如適用﹞

2011大學遴選統計

申請人數: (包括學士學位 / 副學士學位 / 高級文憑課程)

37,884

獲取正式遴選取錄資格的申請人數:

19,210 (50.67%)

正式遴選取錄資格分佈 (按組別)

組別
學士學位課程
副學位課程
總數
A
11,059 (57.57%)
3,250 (16.92%)
14,309 (74.49%)
B
881 (4.59%)
1,463 (7.62%)
2,344 (12.20%)
C
289 (1.50%)
709 (3.69%)
998 (5.20%)
D
69 (0.36%)
248 (1.29%)
317 (1.65%)
E
119 (0.62%)
1,123 (5.85%)
1,242 (6.47%)
總數12,417 (64.64%)
6,793 (35.37%)
19,210 (100%)

如果根據統計數字, 絕大部份都係頭3志願(band A)入U, 所以要小心選擇.

各科派位結果

雖然334轉咗4年制, 但大學學科都差不多, 要知道各科收生要求及派位結果, 可以參考下面條link.
http://catalogue.jupas.edu.hk/catalogue/j3/content_Institutions.htm

回復 33# khmama 的帖子

Hello, Khmama

thank so much!
‹ 上一主題|下一主題