用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 觀塘瑪利諾書院交流區
樓主: harveyworkshop
go

觀塘瑪利諾書院交流區 [複製鏈接]

這是間好學校. 我覺得同聖言功課超多,而觀瑪講求自律.如果唔自律好大鑊,超多時間打機訓教

我個仔我就唔多見佢做功課,成日揸住部ipad睇漫畫

hi, 請問貴公子是否已念中二?學校很容易記缺點,即校風好嚴?
貴公子喜愛上學嗎?

harveyworkshop 發表於 12-12-6 16:57
這是間好學校. 我覺得同聖言功課超多,而觀瑪講求自律.如果唔自律好大鑊,超多時間打機訓教 ...

不大明白,既說是間好學校,功課多,為何又說打機訓教時間多?

新的學期又開始了,在上學期的同學仔成績好與差都希望繼續努力,

回復 pasty0413 的帖子

想請問下這間觀瑪功課多嗎?中一生有否分精英班, 留校食飯, 同學讀得開心嗎,如果聖言比邊間好D, many thanks!

講真觀瑪家課真係唔多 唔自律既會好容易hea 不過我個人好支持佢地既教學方式 因為後生個時我太多工課搞到我少參加課外活動又唔鐘意讀書 最後好多書本之外又係社會上好重要既野都學唔到,好似溝通技巧,領袖才能等等 我好開心囝囝可以入到觀瑪 其實囝囝係統一派位第一志願入去既 小學成績一般英文好差 但因為佢冇工課壓力 我可以比佢參加唔少既課外活動 校內外都有 令到佢見識到唔少勁人 有一日佢同我講佢覺得自己好廢好想變強d 個時我真係好感動 因為仔仔大個左喇 佢依家唔但只玩課外活動 仲好努力讀書好自律好鐘意讀書 我問佢咁少功課得唔得架 佢同我講功課係比你知道你自己識幾多 識哂仲要做係浪費時間 倒不如用黎睇多幾課書仲好喇 所以我覺得功課少唔係一個問題 問題係家長點樣好好利用功課少既有利條件

Francesy 發表於 13-6-14 16:27
講真觀瑪家課真係唔多 唔自律既會好容易hea 不過我個人好支持佢地既教學方式 因為後生個時我太多工課搞到我 ...

Hi,貴公子經歷一年之後,是否愛上學?此校的校風如何?

這校校風素樸師生關係好好。最重要小朋友讀得開心又無壓力

回復 PAN0612 的帖子

中一基本上無分精英班,但編入C和D班英文較好,但升上中二A及B班則是精英班

C班好似係用普通話教中文?

請問多數是自行已收/ 統一派位,在校成績是否一定在10名以內, thanks.

請問此校的英文程度是否比聖言更佳?
此校是否英文語境十分好?
因四周的環境因素,學生容易學壞嗎?
學校支援夠嗎? 下課後老師會留下教學生嗎?
謝謝^^

回覆:janetlam74 的帖子

我都想知课外活动多吗?

呀仔今年剛升中,我所知不多。但學校是有足球隊,籃球隊,乒乓球隊,田徑隊,游泳隊。
功課比呀仔小學時少,現在開心學習中, 希望幫到大家。

又到選科年,時間過得真快

回覆:Francesy 的帖子

好應同的睇法,其實大部分天主教的教育方向都是這樣的……自律。我啊仔雖然不是這校學生,但都是天主教學校,不同的是你囝已經識想!我個現在還hea hea 哋

睇到一頭霧水...........

似是有人刻意擾亂
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

學校的老師是否很容易記學生缺點? 另外小朋友是否要很自律才好報呢??? 學校是否很主張學生參予課外活動?

好快以讀了三年,又到選科了,你們的仔仔在模擬選科,選了那科?
‹ 上一主題|下一主題