用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保密協議下給校長的一封信:
go

保密協議下給校長的一封信: [複製鏈接]

會議內容我唔講得,但係我只係想講一講作為一個普通嘅家長,我嘅心聲。
      係好老實只有兩個字『失望』因為成個會俾唔到一個前景我睇到。
      『您』(作為我小朋友嘅校長,我尊敬您,所以用上一個您字.)您問我 : 『what can we do ? 』我真係真係好想答您 : 『It's none of my business . 』我報名交得學費嚟呢間學校,就剩係希望我個小朋友喺一間我覺得好嘅學校返學。呢樣係我從一開始到而家最想要嘅嘢,相信亦都係一眾家長想要嘅嘢。
         如果您一早話我知48人一個班房,佢有好多好處,所以學費係十萬蚊。而我又覺得值嘅,我一樣俾得好開心。(所以成日話錢可以解決嘅問題就唔係問題啦。)點解當初要強調12人一班,係 1 對 12 ?學校一早set好咗48人一個班房,而又話咁樣安排係好嘅,點解唔一早sale 呢個point(況且而家周圍都講緊小班教學就更要顯出與眾不同啦) ?我相信大部份人只係suppose一班即係一個班房。喺辦教育嘅前提下,乜唔係以小朋友嘅健康、學習嘅環境、教育嘅素質.....等等為最大考慮咩??您問我點,我都好想問返您我可以點???呢個moment出面好啲嘅學校都full哂啦,我仲好可以點?留低咩,又問題一大籮.....................................
          喺營商角度嚟睇,我喺中環地王租地方開公司,未注冊好就接生意做,咁啱又出咗事喎。咁我係咪同個官講 : 『我要做嘅嘢都做哂啦,你知政府部門做嘢慢架啦,法官閣下知唔知我啲租幾貴呀?我裝修間公司用咗幾多錢呀?!』得唔得丫???之後仲要同個客人講 :『你要嘅貨未得住噃,我唔係想推卸責任呀,我都唔想架,我諗住得架喎,咁你而家想我點先?』得唔得丫???
           我suppose您俾到我想要嘅嘢,我先會俾錢您,我只係想要返我要嘅嘢就咁簡單。我唔係想您俾返哂啲錢我,因為您補償唔到我嘅損失,我嘅時間、精神、我向其他人買呢樣嘢嘅機會。我亦唔係要揞口費,因為對我嚟講毫無意義。
            喺呢度祝校長可以書快解決所有問題。
                                                                         家長上
   0    0    0    0

"我只係想要返我要嘅嘢就咁簡單。我唔係想您俾返哂啲錢我,因為您補償唔到我嘅損失,我嘅時間、精神、我向其他人買呢樣嘢嘅機會。"<-------- GOOD

同埋人地堅決唔想留響新校, 點解我又唔可以堅決唔返舊校呢?除非真係去到教署果邊真係無彎轉, 咪大家一齊搬去舊校囉, 做咩要拿全日班果10個學生去做犧牲品呢?

雖然不能完全了解發生緊咩事,但我絕對FEEL到你們的難受,適逄今天我孩子的學校也開了家長會(雖然我的只是普通的學券學校),我的感覺剛好跟你相反,所以更能明白校方給家長的感覺真的很重要,希望你們的問題盡快得到解決!

學校前景的討論要迫家長保密?誰是受害者?唉!

嶺南???

原帖由 whychan777 於 11-8-25 14:39 發表
嶺南???

KLN TONG THINK   48個小朋友一個班房事件

唔識嘅家長只有相對無言,喺校門外每每聽到啲家長不斷講相同嘅說話『千揀萬揀啦』『屎啦,上咗海盜船添』唉,但係呢個時候可以點喎?                 
原帖由 bearcat2003 於 11-8-25 13:22 發表
學校前景的討論要迫家長保密?誰是受害者?唉!

事件令校方尷尬,家長、學生處於十分被動、無可奈何的情況下,是雙輸局面。

發洩過後,不如大家家長收拾心情,樂觀面對將來嘅挑戰啦!

原帖由 陳犇犇 於 11-8-25 14:58 發表
唔識嘅家長只有相對無言,喺校門外每每聽到啲家長不斷講相同嘅說話『千揀萬揀啦』『屎啦,上咗海盜船添』唉,但係呢個時候可以點喎?                   ...

吓......咁迫........
原帖由 cycream 於 11-8-25 14:55 發表

KLN TONG THINK   48個小朋友一個班房事件

如果係 n 班, 當返PG....而家呢個時候都無計, 有冇試下打電話問其他心儀架幼稚園, 可吾可以留資料作後補呀?
黎更K班, 快d走人.......
你要加油呀.......  
原帖由 陳犇犇 於 11-8-25 14:58 發表
唔識嘅家長只有相對無言,喺校門外每每聽到啲家長不斷講相同嘅說話『千揀萬揀啦』『屎啦,上咗海盜船添』唉,但係呢個時候可以點喎?                   ...

sorry to hear about that. i guess you feel cheated, especially when it comes to our children, we strive to give them the best. i hope you find a good solution soon.

其實開會前都知個結果係咁, 所謂冇期望就唔會失望 ...
我只知道, 當初學校所講的, 好像跟我得到的不同, 或我理解能力問題, 如果之前學校唔係咁答我, 我一定唔會放棄另一間學校 ... 我只不過想俾個小朋友開開心心, 沒有壓力, 可以聽多啲英文, 有機會接觸普通話 ... 或者, 是我太貪心

應該咁講,係校方令到家長、學生、甚至老師處於尷尬,被動而更無可奈何嘅三輸局面。當然,嬲還嬲,都依然要面對,唔通仲等學校嚟安排咩?根本佢係十個煲三個蓋。
原帖由 gtgy 於 11-8-25 15:14 發表
事件令校方尷尬,家長、學生處於十分被動、無可奈何的情況下,是雙輸局面。

發洩過後,不如大家家長收拾心情,樂觀面對將來嘅挑戰啦!

呢個咪係問題所在囉,真係俾佢害死
原帖由 hobby 於 11-8-25 20:16 發表
其實開會前都知個結果係咁, 所謂冇期望就唔會失望 ...
我只知道, 當初學校所講的, 好像跟我得到的不同, 或我理解能力問題, 如果之前學校唔係咁答我, 我一定唔會放棄另一間學校 ... 我只不過想俾個小朋友開開心心, 沒 ...

本來 12人一班, 1 對 12.
甘依加48人一班房? 但有幾多個老師對依48人?

4 local, 2 foreign, 1PTH, 即48人加7個老師=56人在一個room

迫得咁緊要 ??

其實課室係幾大既, 而師生比例亦唔錯, 唔算好迫, 只不過如果係24人一個班房, 個房又唔需要咁大, 咁就仲好....
我上網check 過其他學校, 唔少係30人一班, 得2個老師, 師生比例1:15...
都有其他媽咪話有好多學校都係over 24人一班...

首先個課室的確幾大吓,廿四人一啲都唔迫,但問題係校方個seting係俾48人用就有問題啦,可能全香港嘅學校都係30人兩個老師,師生比例係 1 : 15,但起碼人哋講到明係幾多就幾多,你讀就讀,大家都有得揀。我係一個卑微嘅生意人,我覺得明碼實價係最好嘅,對得人對得住自己。一就一,二就二,你賺人哋都要賺得人哋甘心先得架。
仲有我唔係好明人哋over係人哋嘅事丫,知唔知成件事個point喺邊先。照你嘅邏輯嚟講純計師生比例嘅話『我可唔可以喺一個大細合乎政府最低要求比例嘅貨倉,請15個老師。然後收120學生,之後再大大聲話你知我係 1 : 8 嘅小班教學。』唔知你會唔會俾你嘅小朋友嚟讀呢??我仲會喺呢個(課室)開夠12個門口添。

Is it possible to change to another Think?
‹ 上一主題|下一主題