用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鰂魚涌嘉諾撤學校 VS 柴灣聖米迦勒小學如果選擇? ...
go

鰂魚涌嘉諾撤學校 VS 柴灣聖米迦勒小學如果選擇?

以上兩間聲譽都不錯,我地屬16網,嘉諾撤要跨網報,柴米就屬本區,應該如何為女兒選擇好呢?

據我所知, 去年依然有15分的學生可入到嘉諾撤...但相反15分應該入唔到柴米....

原帖由 covermark 於 11-8-24 21:26 發表
以上兩間聲譽都不錯,我地屬16網,嘉諾撤要跨網報,柴米就屬本區,應該如何為女兒選擇好呢?

Canossa

原帖由 covermark 於 11-8-24 21:26 發表
以上兩間聲譽都不錯,我地屬16網,嘉諾撤要跨網報,柴米屬本區,應該如何為女兒選擇好呢?

女仔有得簡就嘉諾撤好好多,
但1st round, 2nd round吾簡柴米, 叩門未必比機會你.wo,.

嘉諾撤 is much better !

原帖由 Nique 於 11-8-25 17:05 發表
I pick Canossa, my nephew studied in St Michael before, the standard just so so

agree!我都聽個做補習嘅老師講,其實柴米程度唔係咁高,佢有學生讀柴米,個阿SIR教佢睇鐘計加減數,但係3年班,佢D加減數都唔多掂...!!
不過你16網,CANOSSA係14,咁你要搏 FIRST ROUND,唔得就叩門,SECOND就微D,睇你彩數!

如果男仔14網點揀好?
thanks
sum_mum

我見好多人都話丹循唔錯, 校風好....

原帖由 sum_mum 於 11-8-31 01:00 發表
如果男仔14網點揀好?
thanks
sum_mum

回復 ms.aeroplane 的帖子

我囡囡是讀柴米的,今年4年級,從未補習,但數學也不算差,基本上次次考試也有80-90分,我想你所說那補習的小朋友,只是他的個人數學差,因此去補習,但這並不能代表整間學校差吧!

回覆:covermark 的帖子

你如果有20分,就一定揀Canossa.

AGREE !一定揀Canossa.

TUNGTUNGCHUCHU 發表於 12-7-13 12:26
AGREE !一定揀Canossa.

女仔有得簡就嘉諾撤,GOOD DISPILINE

抽獎既野真係好難講.

今年都有人15分入到柴米, 因唔係好多舊生入.

但我就喜歡嘉諾撤, 個名勁D

如果女仔,嘉諾撒好d ,始終有間中學back up

How many girls will promote to secondary school?  They are 聯系 only?

How about the boys? Which schools will they get?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Nique+於+11-8-25+17:05+發表

原帖由 ms.aeroplane 於 11-08-28 發表
agree!我都聽個做補習嘅老師講,其實柴米程度唔係咁高,佢有學生讀柴米,個阿SIR教佢睇鐘計加減數,但係3年班 ...
同意,緊係跟吾上至要補啦