用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 升 P.3 啦, 埋位啦~
樓主: ballball411
go

瑪利諾修院(小學部) 升 P.3 啦, 埋位啦~ [複製鏈接]

今日只係派咗summer schedule 的時間表, lunch後好多都係主科堂, 驚佢飯氣攻心無精神上堂,慘.... 另外, 中英文默書在星期一二,日後小測都唔夠時間溫中文了.

我地星期一&三上PE,妳哋呢?如同一日上,可以一齊跳下繩. 我仲未知有無得派飯,妳就好啦,可以派兩日.

我哋班明天無話要帶書,只要帶自己的reader,明天好似選拔班代表(for校際朗誦比賽),我個囡年年都話唔玩,慳番!

原帖由 ballball411 於 11-9-6 13:29 發表
timetable  我今日派左啦, 禽日老師打黎話我地個班 星期一至三都唔夠人派飯, 問我可唔可以派2日 , 我見我都無咩特別野要做, 就應承左.....如無意外我應該係星期一, 三去派飯...

都唔知點解今年d時間咁樣 ...

回復 41# clarachel 的帖子

hahha... 唔玩仲好啦, 唔駛走堂....

我地係 二, 四 PE , 無得一齊去 playground 玩......

派2日好好咩 ?? 我見老師打到黎, 唔好意思托佢手踭...... 你都應該實有得派飯既, 你剔左咁多日, 好似星期五係熱門日子, 好多人揀呢日.....

ymc2727,

聽日返2個半鐘咋, 點會要中英文都帶曬??

我囡都係TUE & THUR PE lesson

MON & TUE 默書, 點解唔分MON, WED 默書, FRI mental 呢! 辛苦.....

我囡班今日同聽日speech festival audition, 今日讀咗英文同普通話lu

我都tick 哂5日派飯, 未有通知派邊日添

ballball:

有同學話問過miss, 要帶哂上下學期添呀, 唔係教書, 係教執書包喎, 都唔知係咪

咁你今日有無帶曬d書返學? 帶曬咪好重囉? 佢地點會拎到.....

中文同普通話我地禽日讀左啦, 普通話就有寫手冊叫想參加既就預備一首詩, 我個囡返黎講到蒙查查, 又話只可以參加一樣, 咁我咪無同佢預備囉, 諗住參加英詩架嘛, 點鬼知禽日老師問邊個想試中文, 佢又去試讀喎, 咁今日就派張表比佢叫佢參加中詩, 之後仲同佢講唔可以再參加英詩, 所以今日英詩無得讀, 禽晚仲同佢練習左架嘛..........

拎番起D comprehension 同wp 囉, listening 同workbook 都有帶, 原來miss 同佢地go through 一次d 書教d 咩喎

英文class teacher選咗人喇, 普通話就miss chiu 入去每班選人, 不過未有結果, 我以為冇得玩粵語詩詞, 今日我寫咗紙比中文老師話想join, 點知阿囡話原來聽日至選人喎

原帖由 ballball411 於 11-9-7 13:06 發表
咁你今日有無帶曬d書返學? 帶曬咪好重囉? 佢地點會拎到.....

中文同普通話我地禽日讀左啦, 普通話就有寫手冊叫想參加既就預備一首詩, 我個囡返黎講到蒙查查, 又話只可以參加一樣, 咁我咪無同佢預備囉, 諗住參加英詩 ...

算啦..... 我個囡不知幾開心, 佢話佢未試過中文朗誦喎...... 不過我諗諗下都係既, 成日都係普通話同英文, 今次中文就由得佢試下...

你仲會唔會自己係出面報埋其他?

話咁快下星期一, 二就要黙書啦....

大家中秋節快樂

我都祝大家中秋節快樂, 默書攞滿分!!!

原帖由 ballball411 於 11-9-12 15:40 發表
話咁快下星期一, 二就要黙書啦....

大家中秋節快樂

BallBall411,

Please check PM

vic

原帖由 scotia.nova 於 11-9-14 09:03 發表
ballball
我唔會係出面報啦,因為唔想請假去參加,仲有要自己train or 搵人train, 所以學校有就參加,冇就算lu....

我都係咁諗, 費事攪到咁忙, 有時間都比個囡玩下好過......
BTW, 聽講你遲d會多個成員喎, 恭喜曬你

今日收到notice 喇, 星期五派飯, 22/9 2-3點返學校
23/9, 7-9點又要返去
24/9, PTA 又唔知有冇得去picnic
好密集oh

回復 53# scotia.nova 的帖子

無呀, 如果真係有問題, 老師都會直接打比你既.... 放心啦, 你個囡咁乖

原帖由 ymc2727 於 11-9-15 19:35 發表
今日收到notice 喇, 星期五派飯, 22/9 2-3點返學校
23/9, 7-9點又要返去
24/9, PTA 又唔知有冇得去picnic
好密集oh

23, 24 我都無參加

ballball411, 我係星期五派飯,妳呢?應該不能同一日了,是嗎?

另外,23號點解唔去呀?其實可以唔去嗎?張通告寫到好重要咁,唔去又要解釋,所以都要去下啦! 其實上年是否有相同的講座呢?

原帖由 ballball411 於 11-9-15 22:29 發表

23, 24 我都無參加

我都問過我班d mami, 唔去要寫reason, 咁點?
大家都話"咁都要去噃!"
仲比你tick 埋1 or 2 seats
睇怕係想2公婆一齊出席添
我叫老老千祈唔好約客頂睇囡, 我上咋

clarachel,
你都星期五, 可以派完飯一齊去tea 一tea 呢
hey hey, 唔派飯, 住得近都可以出嚟一齊tea 架嘛

原帖由 clarachel 於 11-9-15 23:30 發表
ballball411, 我係星期五派飯,妳呢?應該不能同一日了,是嗎?

另外,23號點解唔去呀?其實可以唔去嗎?張通告寫到好重要咁,唔去又要解釋,所以都要去下啦! 其實上年是否有相同的講座呢?

...

大家好, 我囡囡啱啱至入左p.1, 請指教..見到你地p.2好多post, 好羨慕, 亦八卦入黎睇下...

見到您地d posts, 請問咩係mental 呢? 多謝賜教...

我哋都係見到要寫'reason',所以唔敢唔去. 而我老公下星期要出trip,要搵我阿媽幫手睇女呢!仲要帶佢出去學羽毛球.

ymc2727, 多謝妳的邀請呢! 我個女讀D班的,妳囡囡呢?

原帖由 ymc2727 於 11-9-16 09:36 發表
我都問過我班d mami, 唔去要寫reason, 咁點?
大家都話"咁都要去噃!"
仲比你tick 埋1 or 2 seats
睇怕係想2公婆一齊出席添
我叫老老千祈唔好約客頂睇囡, 我上咋

clarachel,
你都星期五, 可以派完飯一齊去tea 一tea  ...
‹ 上一主題|下一主題