用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一升中派位看小學校網?
go

小一升中派位看小學校網? [複製鏈接]

除了小學校網, 可否申請用住址校網, 請指教.
   1    0    0    0

原帖由 常樂 於 11-8-24 12:13 發表
除了小學校網, 可否申請用住址校網, 請指教.

應該可以申請用住址做校網哦

升中係可用就讀小學或居住校網,即二選一。

Thank you for the information.
原帖由 MW9919 於 11-8-24 15:43 發表
升中係可用就讀小學或居住校網,即二選一。

phoned EDU earlier about this query. It said that using home address needs special application and subject to approval.

I mean if you don't adopt the school net belongs to your primary school.

小六學生有兩個階段可以申請跨網派位, 即是以自己住址的所屬校網代替小學所屬校網參加統一派位. 但要注意每個學生的Banding必定是按其派位校網訂定, 可選的學校也只限屬於其派位校網之內, 其小學如有任何直屬或聯繫的關係, 跨網派位將會等同自動放棄抽這些保留學位, 所以必須小心考慮.

回覆 4# tipt 的文章

唔駛客氣!大家交流吓啫。
我小朋友下月升小一,我都係高班開始第一階段計分先至了解小學校網對升中流程影響。做家長早少少知嗰規則好事黎架。

小學升中學雖然可以報和住址相同的校網, 但要注意跌banding的問題.  如果你由一個區份轉去競爭甚激烈的名校網, 例如中西區, 有可能由band 1 跌落band 2.
(如我講錯請糾正我)

唔好意思, 請問小學生分banding, 是否跟全港小學生作比較, 若是的話, 轉用住址校網選校, 為何會令小朋友跌banding呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 常樂 於 11-8-25 11:35 發表
唔好意思, 請問小學生分banding, 是否跟全港小學生作比較, 若是的話, 轉用住址校網選校, 為何會令小朋友跌banding呢?

跟你個網裡面嘅人排!
係~ 有機會升,亦有機會跌
恐龍家

原帖由 常樂 於 11-8-25 11:35 發表

升中統一派位Banding分兩種, 甲部使用的Banding以應屆全港小六學生作比較, 乙部使用的Banding以屬於你最後落實的校網的應屆小六學生作比較, 因為每個校網有不同學生, 比較的結果自會不同. 雖然如此, 一般只有Band與Band之間的邊緣人有機會升Band或跌Band, 但始終無法準確估計.  因為甲部學位極少, 抽中機會甚微, 而乙部學位較多, 所以一般人討論的小六學生Banding都是指乙部個別校網內的Banding.

其實我都有d亂.可唔可以舉個例子呀...如小朋友小學係41..但小朋友係區內只係band2..但我住31...即係咪用住址區31抽就有機會入到31內band 1中學.....相反如果在31就算band 1但在41內抽就有可能只入到band2中學 ?

原帖由 redkoni 於 11-8-25 13:11 發表

升中統一派位Banding分兩種, 甲部使用的Banding以應屆全港小六學生作比較, 乙部使用的Banding以屬於你最後落實的校網的應屆小六學生作比較, 因為每個校網有不同學生, 比較的結果自會不同. 雖然如此, 一般只有Band ...

唔好意思, 想請教, "乙部屬於最後落實的校網" 是否可用住址校網作最後落實, 之後作比較, 若是, 如我本身是net 18 校網, 後用住址轉去net 12, 咁同現時在net 12讀小學的小學生, 一同用net 12選中學有何分別呢? 另我見到net 18有部分中學的學位, 有來自其它net, 如net 12, 是否因為net 18學位 (band 1學位)不足? 這些它區學位又是如何分配的? 謝謝!

原帖由 常樂 於 11-8-25 17:21 發表

唔好意思, 想請教, "乙部屬於最後落實的校網" 是否可用住址校網作最後落實, 之後作比較, 若是, 如我本身是net 18 校網, 後用住址轉去net 12, 咁同現時在net 12讀小學小學生, 一同用net 12選中學有何分別呢? 另我見到net 18有部分中學的學位, 有來自其它net, 如net 12, 是否因為net 18學位 (band 1學位)不足? 這些它區學位又是如何分配的? 謝謝!

如果無記錯, 申請跨網派位(即是用住址校網代替小學校網)的時間是小六上學期某時間及下學期四月左右, 你要知道Banding是以三次呈分試+Pre-S1衍生出來, 小六上學期前衹考了一次呈分試, 而雖然下學期四月左右巳經完成三次呈分試, 但學生的Banding是仍然未分, 老師在填表前就根據上屆學生的派位結果而估計你大約屬Band幾, 教你怎樣選擇學校.

舉個例你喜歡庇理羅士和聖公會鄧肇堅, 根據2011年升中統一派位數據
庇理羅士: 是灣仔校網的他區學校有3個非保留位,  亦是東區校網的本區學校有39個非保留位.
聖公會鄧肇堅: 是灣仔校網的本區學校有62個非保留位,  也是東區校網的他區學校有3個非保留位.

假設無論在東區校網和灣仔校網, 你都是Band1學生,
如果希望抽庇理羅士, 你會選擇 小學所屬的東區校網, 抑或住址所屬的灣仔校網?  我會揀東區
如果希望抽聖公會鄧肇堅, 你會選擇 小學所屬的東區校網, 抑或住址所屬的灣仔校網?  我會揀灣仔
玩遊戲無得茅, 只能揀一個網, 也無得試用, 落實咗個校網才可以揀所屬的學校, 然後交表, 電腦等齊所有人的資料才分Band去抽獎.  

教育局規劃校網會根據多種因素配給學位(講句難聽啲砌夠數), 所以在同一校網出現的任何學校, 在元朗也好, 你都可以選擇.

原帖由 redkoni 於 11-8-25 19:11 發表

如果無記錯, 申請跨網派位(即是用住址校網代替小學校網)的時間是小六上學期某時間及下學期四月左右, 你要知道Banding是以三次呈分試+Pre-S1衍生出來, 小六上學期前衹考了一次呈分試, 而雖然下學期四月左右巳經完成 ...

非常多謝你Redkoni, 唔好意思, 想再問多句, 若以上為例, 假設無論在東區校網和灣仔校網, 都是Band1學生 ,而小妹就讀灣仔某小學,但隨後搬往東區,後選用東區住址校,這可否享用庇理羅士東區校網之39個非保留位呢? 謝謝

原帖由 常樂 於 11-8-26 11:37 發表

若以上為例, 假設無論在東區校網和灣仔校網, 都是Band1學生 ,而小妹就讀灣仔某小學,但隨後搬往東區,後選用東區住址校,這可否享用庇理羅士東區校網之39個非保留位呢?

我諗"享用"難聽啲, 當然有資格抽她的39個非保留位, 因為現在巳經等同就讀於東區校網.  不過由於跨了網, 小學老師一般只能較準確地估算學校所屬的校網和形勢, 你自己必須多做資料搜集作為參考.

原帖由 redkoni 於 11-8-26 11:58 發表

我諗"享用"難聽啲, 當然有資格抽她的39個非保留位, 因為現在巳經等同就讀於東區校網.  不過由於跨了網, 小學老師一般只能較準確地估算學校所屬的校網和形勢, 你自己必須多做資料搜集作為參考. ...

Thanks Redkoni, 另假設某校網band 1 學生較多, 如100位學生,band 1 學位不夠,如得90個學位,會否將該10位 band 1 學生,派往band 2 學校呢? 或派往它區band 1 學校呢? 請指教,謝謝.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 常樂 於 11-8-26 12:38 發表

Thanks Redkoni, 另假設某校網band 1 學生較多, 如100位學生,band 1 學位不夠,如得90個學位,會否將該10位 band 1 學生,派往band 2 學校呢? 或派往它區band 1 學校呢? 請指教,謝謝. ...

band 1學生係首先揀學校,派位
玩法要有技巧,e.g. 如果佢隨機別名號碼唔好,但頭3志願都係最top嗰d,咁,佢好可能失利,被派到較後志願.. 有機會係band 2學校
i.e. 唔存在你講嘅情況
如果呢區學位唔夠,應該早已安排可以揀鄰區嘅學校
恐龍家

Thanks everyone.
‹ 上一主題|下一主題