用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一大戰剛開始 ..已經灰灰地
go

考小一大戰剛開始 ..已經灰灰地 [複製鏈接]

阿仔讀維記..維小唔收...
優才就First Waiting
自問阿仔唔係好醒/轉數快果隻. 不過好學宜且學習能力不差...但係佢比較慢熱..未必係interview表現出來.
好驚間間都係waiting....唉...
   0    0    0    0

原帖由 fatbei 於 11-8-24 11:07 發表
自問阿仔唔係好醒/轉數快果隻. 不過好學宜且學習能力不差...但係佢比較慢熱..未必係interview表現出來.
好驚間間都係waiting....唉... ...

嘩....剛剛先開始咋...唔洗咁唔開心住。再者, 有得WAIT好過冇得WAIT, 到出年音樂椅出現, 自然就有位放出0黎啦! 家下好好準備自己好過咁快打沉自己啦!

知道自己小朋友弱點, 就快D幫佢改善下啦!

Me too!我連音小都唔收!不過我發覺問題應該係家長答果part,好似優才,daddy連亞仔既優點都答唔出,但都有1st waitg都算係咁!依家都打算讀津校,可惜身邊既人全部覺得津校係低一線!

依家收waiting, 未必係bad news, 因為如果咁早收到offer, 你又接受,就會冇左自行收生果個機會!

更多更好學校會比咗offer你,等自行收生結果出左先要你註冊。

又或者你係自行收生果part 左大獎呢~

希望在明天呀!

我有朋友讀深灣維小......唔係直升架會唔收?

多謝你地...咁快就有咁多回覆
我唔想讀津校..因為好驚要過升中果關...
真係好好好希望有一條龍

醒目開學勳章

原帖由 creamychoy 於 11-8-24 11:18 發表
Me too!我連音小都唔收!不過我發覺問題應該係家長答果part,好似優才,daddy連亞仔既優點都答唔出,但都有1st waitg都算係咁!依家都打算讀津校,可惜身邊既人全部覺得津校係低一線!

...

喇沙、聖若瑟、華仁、聖瑪利、瑪利諾、瑪利曼、聖士提反、協恩......都看低一線?

醒目開學勳章

維小你係waiting定reject?

津校都有一條龍,亦有直屬學校,如果你擔心升中,可以睇睇呢類學校。

而且仲有成年時間,變數好多,可能下一間就有offer,原本waiting嘅會call你註冊。繼續努力呀。

因為我係將軍澳區!

原帖由 traeh 於 11-8-24 12:17 發表

喇沙、聖若瑟、華仁、聖瑪利、瑪利諾、瑪利曼、聖士提反、協恩......都看低一線?

醒目開學勳章

我仔仔優才都係first waiting呀.......
其實1500人考, 只收96人, 仲要有男有女,
我覺得仔仔其實都好叻仔啦
First waiting - 我其實反而覺得幾好, 仲可以繼續玩自行和統一派位.
你打算報什麼學校呀?
報多幾間俾仔仔試下, 希望越見越好啦........

唔好咁快灰, 我舊年同樣已經同囡囡考緊私小的小一, 自行唔夠分派唔到位,  統一派位派得很差,  但我叩門出來的結果很滿意 .

如有打算叩門,  這一年好好裝備子女,  為子女報定銜接小一的英文 ,  數學或普通話班 ,  多參與學校的活動攞多D證書.    可以的話參加一些公開比賽 攞證書.

原帖由 creamychoy 於 11-8-24 11:18 發表

...
咁又真係離譜左少少

可能我個個係細仔,覺得waiting list 都唔錯啦:loveliness:

如果係叻仔另女, 小一唔得, 小二再戰考插班, 小二唔得等小三..大把機會. 終有一天得.

del~~~~~~~~

遊戲剛剛開始, 咁快就灰心?? 讀書係好長遠架, 唔好打沈自己同個小朋友既自信, 如果叻既, 就算係屋邨小學都總有出頭天, 大家一齊加油啦!

大家好, 我個大仔今年 K2, 細仔 N 班, 得 15 分, 開始感到有壓力, 要諗邊間私校 back up, 又唔知收唔收 ? 甲部計分無我份, 得乙部大抽獎。
在 BK 有大家一齊傾吓, 我會學到嘢。:)

‹ 上一主題|下一主題