用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1讀半日好定全日好?(updated #11)
go

K1讀半日好定全日好?(updated #11) [複製鏈接]

如題, 我想比阿女讀全日班, 但係又擔心幾個問題:
1. 食學校飯始終無屋企o既o甘好營養
2. 佢瞓覺習慣食手指, 學校都唔會幫佢洗得乾淨
3. 佢大便重係要著住片片先肯去(已經教左好耐都唔肯係potty去), 如果老師一定要佢去廁所, 我好擔心佢會唔肯返學同唔開心..
4. 3歲人仔會唔會好辛苦
我係咪過份擔心左!? 不過我真係好擔心..
請問各位媽咪有咩意見? 其實返半日, 下午我阿媽會湊佢, 我應該比佢早d學獨立定係遲d先?
我最遲聽日要覆學校, 請比意見, 謝謝..

0    0    0    0

原帖由 haydenden1023 於 11-8-23 11:37 發表
如題, 我想比阿女讀全日班, 但係又擔心幾個問題:
1. 食學校飯始終無屋企o既o甘好營養
2. 佢瞓覺習慣食手指, 學校都唔會幫佢洗得乾淨
3. 佢大便重係要著住片片先肯去(已經教左好耐都唔肯係potty去), 如果老師一定要佢 ...

唔好介意我咁講, 你個女已經3歳, 佢都仲未介片片同埋有咁多BB行為, 你更多應該儘早比佢獨立, 返全日班係一個最好訓練, 唔洗担心咁多, 老師會有辦法教到佢地架啦!

我小朋友K1就開始返全日班的, 今年將升K2!
你可以效心學校的餐單, 因他們會交由營養師批核的, 佢每日返學都會有水果, 湯, 等等... 每天唔同款式, 我小朋友都不知幾開心....
全日班教自理能力的確比半日班為好!

醒目開學勳章

學識放手, 小朋友才可以長大...放心啦媽咪, 香港好多小朋友都係返全日, 學校都會好小心安排食物, 唔會唔健康!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 lyhv 於 11-8-23 12:27 發表
學識放手, 小朋友才可以長大...放心啦媽咪, 香港好多小朋友都係返全日, 學校都會好小心安排食物, 唔會唔健康!

同意!
如果媽媽咁保護阿女嘅,更應該返全日班,等佢快d學好自理!
另~ 我知學校有可能提供火腿香腸之類嘅加工食物,如果樓主所謂無營養嘅嘢係呢d,咁~ 你可以直接同學校講,你個小朋友唔食得乜嘢!佢地自會安排!
恐龍家

一句講晒, 咁保護佢只會害左佢. 咁現在你應該知道點做啦掛...

我女今年由間半日幼稚園轉左去返全日, 見到佢開心好多, 短短一個星期都見到佢進步左

全日班啦! 好過對住D工人!

多謝各位嘅意見,我今日已轉左全日班,但辦手續時個心都十五十六,而家就輕鬆曬!^.^

原帖由 LL222 於 11-8-25 11:42 AM 發表
全日班啦! 好過對住D工人!

呢句啱聽。

其實全日班的話會唔會更容易病呢 ? 就係因為依個原因, 我想幫囝囝幫半日..

但亦想佢早點學識獨立.....我係全職主婦.......我真係好矛盾...
‹ 上一主題|下一主題