用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港產虎媽特訓,兩歲半女曉千個英文字
樓主: yunhai
go

港產虎媽特訓,兩歲半女曉千個英文字 [複製鏈接]

0-3歲黃金時期

簽名被屏蔽

根本同特唔特訓無關,只係個細路有能力,剛巧又遇著有個夠斤両同有心機的大人伴學咁遮。

即如我地絕對無 "特訓" 小謙,但一直有按佢的喜好同佢到圖書館借書。從無計算佢學會幾多個生字,但佢學生字無論中英文都係一聽就會,根本唔駛經過個 "學" 字,所以兩三歲就已經借閱標明俾八歲學童睇的英文書。

聖經佢係都要睇 King James Version, 因為知道 KJV 有江湖地位。由於佢近排研究 religion, 尋日特別同佢去望彌撒,俾佢感受一下天主教的 rites and rituals, 佢都帶埋本 KJV, 話 in case 中文經文睇唔掂,有個 reference 咁話。無理由話 "你得六歲人仔,根據語文發展,你只需要認到幾多幾多個生字咋喎,睇乜鬼 KJV 呀?" 咁遮,係咪?

我只係唔明點解呢個 "虎媽" made it such a big deal, 實在佢教左咁多年書都應該知道到某個程度唔係你話教就教架啦!

如得其情,則哀矜而勿喜。

簽名被屏蔽

stccmc 兄:

你也太謙了,閣下中英雙語高強(有板睇),對語文培育和學習有識見,教女有方,女兒的英語能力和表現出眾,這裏出入的常客誰人不知?

當然,學海無涯,正因為在高處,眼界更要放遠,精益求益也是應該,並且理所當然的。

我經常同人講一個比喻,學語文就好像開雜貨店,規模可大可小,可以是街角小舖一間,也可以是雄踞大型商場的超市。但無論規模大小,都要注意貨類齊全,成一系統。例如有牙膏必要同時有牙刷,即使品牌各只得一種,顧客不盡愜意,還是有張就餘地的。相反,牙膏琳瑯滿目數十款,牙刷一支也沒有,就不成系統,招人非議了。

一百間雜貨店就有一百種老板,還有一百種老板母親,這位 think big 的「虎媽」可能不急於一時,全心為孩子「集貨」,以期他日隆重開業,頂死百X惠X呢?
如得其情,則哀矜而勿喜。

原帖由 stccmc 於 11-8-23 17:42 發表
究竟學英文,定鬥多認字?二歲小孩學認五千又點?單獨學幾千字,沒有 context ,學來做乜?

她兩歲,可用一千字在閱讀?可用一千字在寫作?兩歲日常用語要一千?

脫離實際須要的認字有咩用?

"念口黃" 式認埋咁多字,唔識用唔識解,真係把鬼。

坦白講,我亦對佢的識一千字有保留。
唔係唔信佢識一千字,但係我覺得係 "先後" 認到一千字,有幾多個真係現在重記得呢?
反正冇人會將個一千字由頭到尾問個小朋友一次。

當然,有類似的 "不同意" 甚至 "質疑",都不會有好結果,有人一定會話我 "唔抵得"。

掉轉頭諗,唔係個個家長都認為識讀時,都要識解。我相信對於大部份人,都係求 "量" 不求 "質"。

有人用沈同學黎比,我覺得對沈同學唔公平。沈同學精於數學,雖說數學都牽涉操練,但有他那個水平,一定不能只靠死記,而是要有理解,要識運用。"認字 bb" 只係死記,唔駛識解,唔駛識運用,絕對唔可能同沈同學比。

看過 video ,聽到港版虎媽跟女兒的英語對話,真心明白為何早排有人跳樓請願,死都要孩子入名校。band 3 英文老師說的英語,連名牌小學學生都不如。

這位虎媽全英語跟女兒談話、親字閱讀、認生字。真係苦心的媽媽。

我仔兩歲半時先識講簡單的中文,唔好話未認到中文字,讀到上小學咪一樣識睇中文書寫中文字。

究竟使唔使咁早要認千個英文字呢?最緊要係初小開始培養到鍾意睇簡單的英文圖書既姐。

放鬆D啦,按部就班就得啦,千祈唔好逼。

原帖由 talknwrite 於 11-9-5 22:33 發表
stccmc我睇得好清楚, 只係你理解有問題啫.

你用好勁ge衛生署標準, 係"一般" 兩歲大的幼兒...

你點知虎媽個女只係"一般", 佢ge家庭只係"一般"? 人地既然都做到, 即係個標準唔啱佢用囉.

唔通沈詩鈞阿爸一早教佢d你 ...

我都好妒忌 唔知道虎媽個女會唔會破沈詩鈞紀錄呢? 如果可以9歲前就入大學香港又多左位神童啦......

簽名被屏蔽

未看片段前我還有一點懸念,可能兩歲半的孩子真的非常資優,真的用過千字看書,說話,等等。現在一清二楚。

上天有一樣嘢係好公平嘅,就係每人每天都只有24小時,2歲用字卡識千字,咁又點呢?

到底這位band3教師要培養怎樣的下一代呢?

2歲用字卡識千字,咁又點呢?

可以上 A1, 俾人講足一個月,好威瓜。

使唔使咁樣學,說實話,咁樣學法又唔一定學得好,到頭來學得唔好又犧牲咁大就真係....

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題