用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 民生書院交流
樓主: Mswan
go

民生書院交流   [複製鏈接]

引用:星期一同二已經開始網上報名了,+我女仲等緊

原帖由 NKW 於 12-09-13 發表
星期一同二已經開始網上報名了, 我女仲等緊羽毛球approve, dancing 批咗,
choir老師自行揀選咗佢. 我女仲話 ...
我仔都報羽毛球,waiting 第 40 位。

我女20都未approve.

終於羽毛球,choir, dancing, ease都批咗, 唯有放棄
dancing. 但pe堂要d女同學自行練一隻舞, 亞女日日上網睇, 又約埋同學排舞,
開心死佢地.

課外活動後無校車了,我女要自己搭車回家, 你地係咪呀?

引用:課外活動後無校車了,我女要自己搭車回家,+

原帖由 NKW 於 12-09-20 發表
課外活動後無校車了,我女要自己搭車回家, 你地係咪呀?
係呀,自己搭巴士。

自從上咗中學,一星期至少有兩日搭唔到校車放學。下月會考慮只搭返學一程,慳番D。

我女今星期就有4天都搭唔倒, 睇嚟耍考慮唔搭放學.

回覆:民生書院交流

呀仔上咗中學個幾月,佢學咗咩、要做咩功課、測咗咩,我乜都唔知。手冊永遠冇功課嘅。雖說中學理唔到咁多,我直情覺得係空白一片,完全唔知個仔做乜。

我個女呢, 我問佢點解唔使溫quiz, 又唔知測成點? 佢就總是答識.尋日就有中文默書番來簽名. 見佢成績唔差我都放心d. 亞女日日上課外活動又要自己迫巴士回家要6點, 書包重冇位坐, 累死! 夜晚又要10點幾至訓. 但見佢好開心同投入我都要比d支持同鼓勵佢.

呀仔英文測驗成績好差呀!又中文科好似好多同學仔都唔合格

點算好

聽講幾班精英班成績都唔理想,唔知係份卷深定喺未適應中學生活?希望考試好D。

份英文卷真係唔太深。Part 1 - 重組句子兼考 grammar .. D字都俾晒,冇咩難字。
Part 2 - 應該係失分最多嘅部份,D生字佢哋冇可能會識、明。
Part 3 - 又係俾晒字 ..成份卷都係考小朋友個英文底子打得好唔好,基本 tenses 同 grammar 。
我隻仔一向英文最屎,所以死晒。
佢話中、英最多人肥佬

係深, 亦有人唔合格.
我覺得第一次FORM TEST比D難度佢地等佢地日後著緊D.

係深, 亦有人唔合格.
我覺得第一次FORM TEST比D難度佢地等佢地日後著緊D.

係深, 亦有人唔合格.

Bonnie 發表於 12-10-12 09:08
呀仔上咗中學個幾月,佢學咗咩、要做咩功課、測咗咩,我乜都唔知。手冊永遠冇功課嘅。雖說中學理唔到咁多, ...
Hi!  各位民中家長你地好.  
我個仔都係民小今年上中一, 而家開左學都兩個月喇!  我既感覺就好似Bonnie咁, 一模一樣, 乜都唔知.  
唔好見笑, 我連個school calendar都唔係幾睇得明, 都唔知邊d關佢事, 問親阿仔都話唔知, 得喇之類. 話則上左中學就唔理得咁多, 但呢幾日我見你地都在討論form test D 嘢, 先知乜原來已經要test咩, 在calendar又唔見有喎!  真係覺得自己好失敗.  以往都有同佢溫下習, 而家好似無能為力咁.

hi hoho1230, 好耐冇見你上來傾計了.
中學呢, 不停有小測就好似小學嘅點書咁.我覺得咁都好嘅, keep住佢地學習態度, 時刻溫習, 考試時都容易應付d.不過, 現在真係唔可以像小學般捉住同佢溫了. 在校嘅野, 子女唔講嘅我地都唔知架

回復 NKW 的帖子

Hi!  NKW, 你仲記得我呀?
時不時都會有小測, 原來係咁, thx!  

而家上左中學真係好唔同, 佢地要適應, 我都要適應, 唔跟得咁多, 根本係無得跟, 要睇佢地自己造化.

係呢, 不過我都想問正式考試係咪一月份呀?  School calendar內

26.11 - 19.12

F.1 - F.3 Performance Booster 1 (3 cycles)

是甚麼呢?

問下亞女先

正式考試應該係1月7~17號。

我都好想知咩係 Performance Booster ? 又關於D乜?

我都問我個女LETS係乜,佢話吾記得,搞到我一頭霧水。
‹ 上一主題|下一主題