用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友一個月上幾錢課外活動
樓主: iamfansma
go

小朋友一個月上幾錢課外活動 [複製鏈接]

我咁耐只係試過一間畫畫係佢學咗唔係好想再學,我又覺得無乜變化,所以停了,其他.....只有加無減

你哋又係乜情況下會唔學某一樣?

I'd really given it a deep thought before I decided on any activity.

Yip's - Toddler Music Course (2 years long) - will complete in March 2012 as scheduled - plan to enroll him with Hong Kong Children's Choir in Jan 2013 and keep him in the church choir throughout the years.

JMC (2 years long) - will complete in August 2012 as scheduled. Plan to promote to JAC/JXC.

Hooked On Phonics - currently finishing Grade 2 - will complete Reading Club by summer 2012 and then register him with Science Workshop.

Drawing at Lo Fung Art Gallery since 3 - will certainly continue (although my son shows much more interest and talent in languages, math and music).

Enopi Math since three and a half - will certainly continue till lower grades (when there may be more advanced/suitable math programs for him); plan to enroll him with a chess school at 5-6.

More plans - Swimming﹐Ballet and 基督少年軍 at 5.

Piano and Violin - all the way with me.

原帖由 iamfansma 於 11-8-24 10:55 發表

醒目開學勳章

my daughter:
溜冰: $700
ballet : $640
Piano : $480
swim:  $880
Enopi math : $650
Kuman ENG & CHI : $1100
Mandarin720
JUDO: $320

TOTAL: $5490

我覺得除非係上到小學﹐再安排吾到時間去返0甘多課外活動啦...

原帖由 iamfansma 於 11-8-24 10:55 發表

係唔係上到小學小朋友無時間學?

小朋友一個月上幾錢課外活動

summer : 4k
sept To june: 1k

我想問一問係hunghom 邊到學soccer, 我小朋友現在sportlight (whampoa 博藝會)學緊,
thanks
原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-8-22 01:42 發表
小兒升小一
Golf: 1000 (waterfall)
soccer: 500 (WTS)
RTL: 1200 (Hung Hom)
Enopi: 800 (Hung Hom)
流行鼓:800 (Hung Hom 柏C)
畫畫: 400 (Hung Hom 柏C)

考試/落場果D另計

來緊會考ROCKSCHOOL GRADE 1 同埋CAMBRIDGE  ...

原帖由 evasoeeyy 於 11-8-26 16:00 發表
我想問一問係hunghom 邊到學soccer, 我小朋友現在sportlight (whampoa 博藝會)學緊,
thanks

HUNGHOM, 大環山運動場好似有 (泳池隔離)
我地就去黃大仙足球公園學, 100蚊一堂 (踢人造草, 超安全的,而且系獨立球場(停車場頂樓),吾會有其他人一起踢)

我小朋友5歲,請問可否告知我黃大仙足球班是那個球會?

HUNGHOM, 大環山運動場好似有 (泳池隔離)
我地就去黃大仙足球公園學, 100蚊一堂 (踢人造草, 超安全的,而且系獨立球場(停車場頂樓),吾會有其他人一起踢) ...

黃大仙足球學校, 叻又繼續踢的, 可能會轉上愉園青年軍

車路士就在樂富

5歲先踢可能會遲左D, 因為一般初學者都是3﹣4歲開始

OH 我又係住紅磡 個仔樣樣都話學 我都幾煩惱
上年學得太多 英文跳舞專注力+日常去街+旅行... 9月開學好似冇放過假咁 都幾辛苦 今年暑期班 個仔只係學跳舞 800 其他錢拎去花左2次旅行 升K3快小學提早比佢減壓 而且搵小學... 雖然小學既壓力未退 想問下大家
新學年開始後 大家會唔會繼續幫仔女安排4,5樣課外活動呢 大家會預算花幾錢?
今年我仔仔SCH扣學卷之後一千度學費 校車又幾百蚊 我唸今年都2千5/每月向興趣班喇
學校一定會有好多課外活動既單張吸引家長幫小朋友參加
我又想幫仔仔報定佢想學既野 好多外面課程都係9月就開波喇
唔想錯過左9月興趣班開始 又要等幾個月收新生 怕撞期 又怕MISS左D好既課外活動
你地會唔會繼續報踢波 彈琴 打鼓 珠心算 劍橋 同 普通話個D課外活動阿?

回覆 1# emilysung 的文章

仔仔每個月(4堂計)
鋼琴 $1400
畫畫 $500
溜冰$700
網球 $1000
游水 $600
Creative writing $1000

回覆 32# emilysung 的文章

我都係紅磡 K3
阿女返半日,所以都有好多時間上課外班

認字班 $2100 (上小學會停)
畫畫 $520
芭蕾舞 $500
珠心算 $550
e.nopi math $650
游水 $480
普通話 $440
英文 $760

total $6000, 全部D堂係一至五,星期六遲D完哂學校既小一面試班同埋完哂小學D INTERVIEW會考慮去學樂器

醒目開學勳章

My Child(P.4)

Putonghua  480
Eng             480
Math           480
Swim          500
Choir          500
Violin          900
功課班          1300
school bus 1000   
Total          5640
重未計平時係學校果的課外活動

RADIOMAMA 個仔仔一定好鍾意運動 精力旺盛!
ANN LAU 你個女認字班 畫畫 珠心算 e.nopi math 游水 普通話 英文 向邊度上阿? 有冇學過D咩教得幾好 同區好介紹?
升小學真係要報樂器....
因為好多小學都要求只少一種樂器....
我見有D家長快手幫小朋友選話識牧童笛
我唸培養興趣都係比小朋友選同提早學會好D 唔想好似敷衍人咁...

Hi radiomama,
Please check pm.
原帖由 Radiomama 於 11-8-30 22:02 發表
仔仔每個月(4堂計)
鋼琴 $1400
畫畫 $500
溜冰$700
網球 $1000
游水 $600

不好意思! pm 失敗!
請問你能否把 creative writing course 的資料提供給我?
謝謝!
原帖由 Radiomama 於 11-8-30 22:02 發表
仔仔每個月(4堂計)
鋼琴 $1400
畫畫 $500
溜冰$700
網球 $1000
游水 $600

醒目開學勳章

yes your classes are quite expenisve

原帖由 himuimui 於 11-8-31 02:21 發表
Montessorian playgroup HK$2400/m
Swimming course : HK$1200/m
Baskball class : HK$860/m
Small figures moving playgroup : HK$2000/m
ie HK$6460/month. Quite expensive.
‹ 上一主題|下一主題