用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友一個月上幾錢課外活動
go

小朋友一個月上幾錢課外活動 [複製鏈接]

剛睇完個POST關於幼稚園學費幾錢個月,忽發奇想,諗緊課外活動大家又用幾錢個月

計計吓其實真的唔平
   1    0    0    0

我小朋友返有學卷的幼稚園(升K2)﹐學費每月不多於$700﹔
但課外活動就每月大約$4000(共五項)。

原帖由 iamfansma 於 11-8-20 23:18 發表
剛睇完個POST關於幼稚園學費幾錢個月,忽發奇想,諗緊課外活動大家又用幾錢個月

計計吓其實真的唔平

我小朋友都係交960學費,但課外活動(唔計暑假)都要....大約三千五,因為無學最貴四百大元一堂的PHONICS

我地今個summer就額外多花了$4000報暑期活動﹔不過阿仔都真係過得好充實﹐又開心﹐我亦覺得自己安排得很不錯
我小朋友都有學phonics,約$250一堂。

原帖由 iamfansma 於 11-8-20 23:40 發表
我小朋友都係交960學費,但課外活動(唔計暑假)都要....大約三千五,因為無學最貴四百大元一堂的PHONICS

請問您小朋友幾大?可以分享一下您小朋友的課外活動嗎?

原帖由 iamfansma 於 11-8-20 23:40 發表

我都用咗幾千蚊同佢報暑期班,費事佢咁悶日日在家無聊,佢學咗打鼓好鍾意

我小朋友四歲半,我自己教佢PHONICS,當然唔係好有係統啦,但都OK,你小朋友在那學PHONICS?

佢仲有學 TOM LEE的JMC,TAEKWANDO,小提琴剛開始,仲有英文PLAYGROUP做手工填色等,畫畫,同埋唱歌,游水,有時佢會我陪我去攀石

我小朋友都有學JMC呀﹗ 而鋼琴和小提琴就係我自己教 (我本身係全職私人導師)。Phonics0係parsons music裡面學﹐Hooked On Phonics.
暑期活動裡面﹐其中跳舞和乒乓球﹐我會嘗試讓他term time 繼續學。還有﹐Science Workshop, 基督少年軍﹐香兒等等﹐都係我的計劃之內。
游水就暫時都係自己游住先﹐等大些才跟教練正式學。

原帖由 iamfansma 於 11-8-21 00:15 發表
我都用咗幾千蚊同佢報暑期班,費事佢咁悶日日在家無聊,佢學咗打鼓好鍾意

我小朋友四歲半,我自己教佢PHONICS,當然唔係好有係統啦,但都OK,你小朋友在那學PHONICS?

佢仲有學 TOM LEE的JMC,TAEKWANDO,小提琴剛開始,仲有 ...

Normally more than $2,500 per month. If summer holiday, at least $4,000 la.

原帖由 ohmygosh 於 11-8-20 16:37 發表
我小朋友都有學JMC呀﹗ 而鋼琴和小提琴就係我自己教 (我本身係全職私人導師)。Phonics0係parsons music裡面學﹐Hooked On Phonics.
暑期活動裡面﹐其中跳舞和乒乓球﹐我會嘗試讓他term time 繼續學。還有﹐Science Work ...

好羡慕呀,我本來係一啲音樂都唔識的,依家先同呀仔一齊上親子班,其實細個己想學但屋企人無興趣所以無機會,生咗仔終於有機會 ^^
一般來說我都係做運動多
第時,等呀仔大個啲,會俾佢學乒乓球,因可以練反應

醒目開學勳章

我家就有兩位小公主
跳舞-   $1500,一對二,45分鐘
畫畫-   $1200,一對二,2個鐘
朗誦-   $1400,一對一,每人1個鐘
補習-   $1000,一對二,1個鐘
英文-   $1200,一對一,每人半個鐘
大提琴-$1600,一對一,每人半個鐘
全部都係一個星期一堂
總數$7900......
除左跳舞之外...全部都係請人上黎屋企教

課外活動就每月大約$3400

小兒升小一
Golf: 1000 (waterfall)
soccer: 500 (WTS)
RTL: 1200 (Hung Hom)
Enopi: 800 (Hung Hom)
流行鼓:800 (Hung Hom 柏C)
畫畫: 400 (Hung Hom 柏C)

考試/落場果D另計

來緊會考ROCKSCHOOL GRADE 1 同埋CAMBRIDGE 英語 (K2﹣P2)starter

9月份開始,功課輔導班(Hung Hom)又2千幾 (即系幼稚園學費+校車條數就去左 呢度

原來大家都學幾樣的,咁我都唔咁驚,我以為我俾呀仔學太多樣

每次學一樣新的,呀仔都想繼續,所以.....只會增加

你哋小朋友會唔會自己提出唔學咁樣野?

原帖由 iamfansma 於 11-8-22 09:43 發表

問佢,實話吾好,通常自己觀察, 好吾好同埋他有無興趣學
講真,到升小三, 呢D活動自然會CUT 走

One of my daughter:
Oral English: $1,500
Mandarin: $400
Flute: $1,100
Ballet: $800
Swimming: $1,000
Total: $4,800

piano 4Kviolin 3K
swim 0.6K
choir 0.5K
Draw 0.3K
English 0.6K
TOTAL: 9K

How come you piano and violin are so expensive

for piano, current rate is 1K per month, but the teacher is not professional.. I plan to change to a professional teacher with master degree, public performance experience etc in Sept..
for violin, it is from Yip's. the group lesson is $0.8K per month, and the private lesson from the same teacher is $2K per month but the teacher is very good.

其實真係越加越多......

原帖由 iamfansma 於 11-8-22 09:43 發表

‹ 上一主題|下一主題