用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華女學校交流區
樓主: johnnywalker
go

英華女學校交流區  

2jkidsfather 發表於 17-10-12 10:08
Why????
英華新校舍設計的非常漂亮,無論是師生還是家長已盼望多年早日搬回半山。我只是從家庭住宅裝修考慮,很多人新裝修完屋企,如有條件,一般會開窗通風一段時間才入住。當然學校裝修也許與住宅裝修不一樣,裝修後可以立即使用,那就盡快搬回。

Arabellahk 發表於 17-10-13 00:12
英華新校舍設計的非常漂亮,無論是師生還是家長已盼望多年早日搬回半山。我只是從家庭住宅裝修考慮,很多人 ...
OIC.
Thanks for reply.

英華女學校獲得2017-2018年度全港學界精英排球比賽冠軍

回覆樓主:

恭喜哂
:-D :-?

回覆樓主

Band 1尾band 2頭值唔值博下英華呢?還是否追得到也未必好?好苦惱!

happy105 發表於 18-1-6 16:04
Band 1尾band 2頭值唔值博下英華呢?還是否追得到也未必好?好苦惱!
入得到,未必好,除非知道小朋友有鬥心又無咁易打沉,否則頭一年科科包尾,都咪話壓力唔大

mannewliv 發表於 18-1-6 20:04
入得到,未必好,除非知道小朋友有鬥心又無咁易打沉,否則頭一年科科包尾,都咪話壓力唔大 ...

課程真係會深好多?因為我女入返自己中學都唔易讀,都係band 1 ,但我覺得英華比較以人為本,感覺唔會因爲個學生讀書唔叻而踐踏學生既自專心,但我相信我女間中學一定會,因為小學既校長都成日話學業最緊要 ,要努力讀書為校增光!既然都係辛苦有老師鼓勵點都心理平衡好多!

happy105 發表於 18-1-6 20:12
課程真係會深好多?因為我女入返自己中學都唔易讀,都係band 1 ,但我覺得英華比較以人為本,感覺唔會因爲 ...
唔係課程問題,係學生質素問題呢。就算一間學校幾咁照顧次一級嘅學生,佢哋都無乜可能一下子就可以超越原本已經成績好嘅同學。頭一年成績墊底,唔係個個頂得順。

happy105 發表於 18-1-6 16:04

舊年攪珠有個Band2生入左,南區收兩個,人地夠膽搏,搏中。但讀起身可能會吃力D。

dannyczx 發表於 18-2-16 13:10
舊年攪珠有個Band2生入左,南區收兩個,人地夠膽搏,搏中。但讀起身可能會吃力D。
...
Absolutely 吃力

路過好奇,英華女校的校服 夏季和冬季都是穿祺袍嗎?

duckykong 發表於 18-2-26 16:01
路過好奇,英華女校的校服 夏季和冬季都是穿祺袍嗎?
Yes

2jkidsfather 發表於 18-2-27 10:35
Yes
穿祺袍冬天會不會很冷?我見過其他學校有穿祺袍女學生,冬天和夏天都是穿開义的祺袍,短襪,冷衫,連羽絨褸都沒穿,看見感覺好冷啊

duckykong 發表於 18-3-4 22:41
穿祺袍冬天會不會很冷?我見過其他學校有穿祺袍女學生,冬天和夏天都是穿開义的祺袍,短襪,冷衫,連羽絨褸 ...
天氣很冷可穿綿立

回覆樓主:

想請問大家,多學生住九龍嗎?搬回港島新校舍之後,如果响金鐘轉巴士方便嗎?

2jkidsfather 發表於 18-3-4 23:05
天氣很冷可穿綿立
現在哪裡還有綿立賣? 可以穿羽絨外套嗎?

夢非夢 發表於 18-3-8 18:06
想請問大家,多學生住九龍嗎?搬回港島新校舍之後,如果响金鐘轉巴士方便嗎?

...
响金鐘轉巴士方便,但上學巴士到校用時較長,放學巴士到金鐘較快,也可考慮坐地鐵到西營盤站轉巴士或走到學校。

夢非夢    發表於 18-3-9 17:44

duckykong 發表於 18-3-9 13:04
現在哪裡還有綿立賣? 可以穿羽絨外套嗎?
Only 10度或以下才可穿羽絨外套。
現在哪裡還有綿立賣? ----->百貨公司

duckykong    發表於 18-3-11 17:24

聽囡說,來年冬季會出新校褸....既保暖又配合祺袍校服,但式樣還沒公開..好期待.