用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華女學校交流區
樓主: johnnywalker
go

英華女學校交流區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+e12340+於+14-01-14+發表回覆

原帖由 NurseSally 於 14-01-14 發表
Hi! 我囡是學校深水埗網,但家住葵涌網。你於何時交表?我昨天13/1 才交表,YWGS沒要求我們交Cert. Copies, ...
是實幹型學校!

請問各位家長,上學期成績表系咪春節前家長日派發呀?

bmd 發表於 14-1-15 00:35
今年家長日係幾月幾號?

是22/2,嘻嘻!  果日係我生日呀。

回覆:英華女學校交流區

請問家長日囡囡是否需要出席?要見班主任多久?謝謝

我係諾諾,各位Auntie/Uncle請多多指教! [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid98/pbd41c729c985f406ac23e37da006ae6f/fa0075f5.jpg[/img] ]http://lilypie.com]

女女話每科成績拉curve, 英文科95分以上A, 90以上A-。
請問每科分幾grade? 每grade有幾多名呀?成績表的總分或平均分是否顯示級名次及班名次呢?

回覆 johnnywalker 的帖子

多謝分享!

johnnywalker 發表於 14-1-16 10:55
無錯係拉CURVE,但95分以上先有a? 係唔係form 1?

每grade有幾多個就唔知,但成績表係唔會顯示名次,只會用 ...
感謝Johnnywalker的解答!我女女讀 F1, 希望她中學第一份成績表上有多d星星吧

johnnywalker 發表於 14-1-16 12:37
個個都想擇星,擇得星,如果持續,dse應該好大機會取5**中英文有細分幾個section,所以隨 ...
女女中英文都系top group, 中文應該有星(希望是黑星星),數學都應該有星,其它科就唔肯定啦~

cychan39    發表於 14-1-17 10:42

回覆:johnnywalker 的帖子

謝謝你的解答

我係諾諾,各位Auntie/Uncle請多多指教! [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid98/pbd41c729c985f406ac23e37da006ae6f/fa0075f5.jpg[/img] ]http://lilypie.com]

johnnywalker 發表於 14-1-16 12:37
個個都想擇星,擇得星,如果持續,dse應該好大機會取5**中英文有細分幾個section,所以隨 ...
是否成績單上顯示的中英數成績是按1-7組分group,而不是按A-E班分group?

引用:Quote:johnnywalker+發表於+14-1-16+12:37+

想請教現有家長,我刚在填中一入學申請表,学校只要求填小四至小六的各項有關資料。咁如果有D比較有意思既獎項,例如鋼琴比賽獎是發生在一至三年級,你地有冇照填?定係跟足指示,只填4—6年級的?仲有其實係唔係好多格都填唔到?很少人能十項全能吧?多謝指教

cychan39  如是全港性或以上,不論幾年級,照填無妨  發表於 14-1-19 14:53

ahchoi 發表於 14-1-19 01:21
想請教現有家長,我刚在填中一入學申請表,学校只要求填小四至小六的各項有關資料。咁如果有D比較有意思既獎 ...

我去年是跟指示只填 小四至小六上學期的資料,個人覺得既然校方有這樣的要求便跟他配合吧
面試是在三月,如果交表後有其他奬項/資歷更新,可在面試時 補回已更新的表格
"仲有其實係唔係好多格都填唔到?"  我囡去年可填上全部的資料,但她絕不是十項全能,只是比較活躍,有較多方面的興趣和活動參與,我同意一點是考英華是學術成績先行,活動和技能的表現只是錦上添花吧

johnnywalker  我個女好多欄都漏空 :)  發表於 14-1-20 12:55

johnnywalker 發表於 14-1-16 10:55
無錯係拉CURVE,但95分以上先有a? 係唔係form 1?

每grade有幾多個就唔知,但成績表係唔會顯示名次,只會用 ...
資料很詳細, 十分多謝

回覆:CSDaddy 的帖子

多謝分享。因為小女運動細胞一般,雖有學過打籃球、羽毛球等球類活動、甚至游泳等都是在三年級前學,所以填表時發覺全部都要漏空,哈哈!好似不用点填寫咁,有点兒擔心觀感上無咁好!學術方面也有類似情況,所以都在反思是不是不應申請。

請問在那裏/那間書局有中一既IS, 地理, 中史既補充練習買?
‹ 上一主題|下一主題