用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005年黃大仙聖母幼稚園
樓主: 紫菜
go

2005年黃大仙聖母幼稚園 [複製鏈接]

Re: 已考到黃大仙聖母既家長入來啦!一齊開心

Interview 己7788, 不如傾下你da想個女讀邊間小學?

http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

咁快!
我重未唸!

貓貓Sharon 寫道:
Interview 己7788, 不如傾下你da想個女讀邊間小學?

睇最後讀邊間幼稚園就比會比佢直升小學,因我所揀的幼稚園全都是有中小學一條龍的。因為唔想隔幾年就煩一煩,真係心血少d都頂唔順。

kae

kae,

Agree - 心血少d都頂唔順!

紫菜,

What will you do in the afternoon everyday - sleeping with your daughter?
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

貓貓sharon:
我每日afternoon就係上網.
同埋睇書.
好少sleep.
因為呢斷時間係最自由同好寶貴,
所以會做d鍾意做既野.
咁你呢?
你得閒會做乜?

紫菜 .
自由時間愈來愈小, like this time - I can only 爬起身上網 after sleeping with my daughter...天寒地冷..not easy to 爬起...

Where will you go tomorrow and 0101?

貓貓sharon:
咁夜仲上網!
保重身體啊!
唔好咁夜sleep!
病左好辛苦架!
no idea .
要同老公研究下先.
你呢?

紫菜,

I will go to a BK mama's home party tomorrow

Everybody新年快樂!

爬起身上網 - but Tung Tung wake up and drinking the milk, so I need to go out to bk lar!

hi all
以下文章是在另一聖母幼稚園topic內轉貼出黎的,資料好有用,不妨睇下。

睇完之後即是話2007前入讀聖母小學先有機會入番中學部,咁我地呢班咪無行law,因為囡囡係2008先讀小一同埋我又唔係住向個區校綱。
----------------------------------------------------------
Dear all
大家31日有冇去到聖母小學看看,
當日大部份都是高班家長,
我和太太都有到場,
先由校長講解校內新情況,
再由學生表演舞蹈、管樂團及弦樂團演奏樂曲,
後由校長回答問題,老師帶大家觀看校舍,
有己個重點:
小學2006年轉全日制
小一有四班,一班只有32人左右(小班教學)
全日制學費由13XX加至17XX元(一年只需交十個月)
會全校安裝冷氣
新翼會在2005年完成開始使用
校內會有超過100班樂器班
聖母小學會全數收回聖母幼稚園的學生,但小一只有四班,聖母幼稚園上下午合共有七班?校長說十多年來都未有聖母幼稚園學生因無位不能入讀本校。
聖母幼稚園學生交了$500元留位費後可以自行參加小一自行分配學位及統一派位,學校會在6月統一派位公報後2日才註冊及交第一個月學費。
由於聖母書院不會轉直資,所以聖母小學直至2012年都不會轉直資,
2007年前入讀小一的學生都可直上聖母書院中一,但要註意:
(聖母書院有85%位一定會收回小學部學生,但由於聖母書院是第一組別英中,所以學生要考到第一或第二組別內,及在派位表格的第一志願是聖母書院,否則不會收回學生)

kae

HI ALL,

I WANT TO ASK WHAT IS 所以學生要考到第一或第二組別內?

PLS ADV....

TKS

filifala 寫道:
HI ALL,

I WANT TO ASK WHAT IS 所以學生要考到第一或第二組別內?

PLS ADV....

TKS

在小學的成績要有band1or band 2成績,咁中學部先會收番。

kae

HI KAE

DO YOU KNOW HOW TO CLASSIFY THE RESULT HIT BAND 1 OR BAND 2 ?

TKS

紫菜 ,

Man Sang will have result start from tomorrow, 諗掂味?  Wish you - receive a good news!

Kae,

Did you apply Man Sang?

貓貓Sharon 寫道:
紫菜 ,

Man Sang will have result start from tomorrow, 諗掂味?  Wish you - receive a good news!

Kae,

Did you apply Man Sang?

貓貓Sharon

no, 我無報man sang呀。

kae

貓貓sharon:

原來民生上到小學5年級要cut1班學生.
我依家至知道!

你之前知唔知?

紫菜,

I know they will cut cut cut but don't know primary?

I heard that there will cut cut cut in secondary school too but don't know exactly.

紫菜,

Pls remind me to register in May?

Kae,

When will you got the result from 浸記?

請問聖母難考入嗎?是否只收大仔?

童夢,

little bit lar, my daughter is "small" 仔
‹ 上一主題|下一主題