用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 谷好定唔谷好?
樓主: camomile00
go

谷好定唔谷好? [複製鏈接]

谷,係咪解比正常功課/練習量多?

係咪指小朋友唔想都要做,逼住做果d?

咁佢有無誘因去做多D做好D?

如果咁負面,谷=谷氣個谷。

有人覺得,谷等如功課多,但我覺得,程度過深,令小朋友吃不消,家長陪同受苦,也是谷的一種!
每一個小朋友都唔同,但對於有特殊教育需要的小朋友,如學障.過度活躍等等,就真的不宜過谷!
另外,我個人不贊成愉快學習,那是沒有學習目標!我覺得真正的教育意義是學習愉快!

谷,一定要谷,就係谷佢睇書,中文書、英文書,每日都會睇。當佢自己識得睇書,家長仲駛煩谷定唔谷,唔駛啦!

離題一下。谷,怎解係這個谷字?催谷,好明顯係港語,谷做動詞,意思同催差不多,除香港第二度搵唔到山谷的谷有咁既意義。google 一下催谷,大陸網民居然有如此發明:就是催稻谷!

有時我覺得係先小人後君子,俾你打好左個底先講愉快學習都未遲

唔好用谷既心態啦,用TUM啦

小學生唔好迫得太犀利,咁會扼殺學習興趣,扼殺好奇心,扼殺創意。

鍾意睇書,自自然然會睇書,睇得多,慢慢樣樣都會好。目前唔突出又有咩所謂呢。

我仔而家K1, 開始要諗應該點鋪排想佢讀邊類型o既小學中學.
聽講而家一般小一小二每日都已經要用平均個幾兩個鐘做功課. 其實D功課係咪真係需要咁多? 功課多係咪等如小朋友就等到o野呢?
另外小朋友鐘意睇書係咪長遠o黎講就會學到多d知識同有好成績? 有無邊D 小學係唔會有咁多功課但小朋友都可以好叻?
唔好意思, 因為而家香港o既中小學同我o地以前果代已經唔同晒, 所以我真係有好多question marks o係個腦度.

//有無邊D 小學係唔會有咁多功課但小朋友都可以好叻?
//
International Schools.

原帖由 ming2 於 11-8-25 12:35 發表

其實咩叫"谷",咩叫"唔谷"??咩叫"有成績"咩叫"冇成績"??
在我而言,最緊要係小朋友知道讀書/學習係"為自己"唔係為其他人,可以自動自覺去完成自己0既"責任"(讀書/學習),已經係非常好0既一件事...只要佢地係有盡心盡力 ...

你的小朋友聰明你才這樣說,如果你由得佢自己讀,佢盡左力都考第尾,你都會好似其他家長一樣陪佢讀,在你的角度又係谷.你可能話應該轉校,但去到一間淺的學校,唔通就唔洗讀?蠢的小朋友去到邊都要不停讀書,在你的角度又係谷.

我覺得返學係要學野,係依據唔同年級,設定課程程度去學習...如果程度合付大部份小朋友能力,功課多,但起碼小朋友會識!E種"谷還可以,起碼我知道佢係學識左,只係做得快定慢嘅問題!
但係如果間學校程度SET得高過平圴小朋友能力嘅,咁小朋友就算少D功課都死...!淨係如果佢响學校唔明,返屋企教佢,都要用好多時間...自己教唔掂,揾補習..分分鐘要教識佢,時間仲多...!仲唔知佢地幾時先真係明白..!
當然,功課又多又深就真係"谷"啦...

回復 28# camomile00 的帖子

我女小一,佢同一般學校甘4,5,6 樣都試過,其實每樣內容都唔要做好多.,作業可能係1~2PAGES,生字比起我地以前小學真係少好多....錯字改正都係寫兩次!抄寫功課少左...只係佢地多左需要思考嘅問題..!可能幼稚園始終係學生字多..思考嘅野唔多...就算佢地唔洗寫好多字,但係好似作句咁,要家長引導下,佢地有時都要用時間去諗...!E樣先係用最多時間...小朋友轉數快就好D,好似我個女轉得慢,我都好忟下...!

簽名被屏蔽

回復 34# stccmc 的帖子

有朋友問我, 佢的女女重不做課外練習, 又不喜歡閱讀, 父母不跟功課, 但年年考10內, 點解我仔女喜歡閱讀, 考試前會做額外習作, 媽媽有跟功課, 佢認為我谷, 但仔女成績都唔係叻? 我答佢呢個係資質問題.  有D小朋友係你想谷都谷唔起...

原帖由 TINGMUM 於 11-9-30 13:43 發表
有朋友問我, 佢的女女重不做課外練習, 又不喜歡閱讀, 父母不跟功課, 但年年考10內, 點解我仔女喜歡閱讀, 考試前會做額外習作, 媽媽有跟功課, 佢認為我谷, 但仔女成績都唔係叻? 我答佢呢個係資質問題.  有D小朋友係你 ...

Agree.

有少少離題:

有樣野諗吾明:

有 d 學校教得好深, 教深一年, 但一般官津校就吾會, 相對比較淺.....

但去到終點(小六派位)又會有咩分別呢?
每間學校都會有 band 1 學生架啦!!!

在教深一年既學校辛苦六年, 到最後有咩成果呢???

邊有話咁兩極…谷咁勁會無童年,完全唔操又落後於人,睇你想唔想你個仔做最top。老實講我唔係好需要,我決定俾個好既童年佢

邊有話咁兩極…谷咁勁會無童年,完全唔操又落後於人,睇你想唔想你個仔做最top。老實講我唔係好需要,我決定俾個好既童年佢
‹ 上一主題|下一主題