用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德福幼稚園 有無人知道"德福幼稚園"好唔好?
go

有無人知道"德福幼稚園"好唔好? [複製鏈接]

有無人知道"德福幼稚園"好唔好?

我想報C1 (0-2歲)同PN(2-3歲), 佢地話如果入讀C1班有priority升N1, 因N1係全日, PN要讀返全日, 如果想讀國際班(英普)就要輪候, 因國際班係下午班, 無PRIORITY.
   1    0    0    0

原帖由 martha_li 於 11-8-19 17:15 發表
有無人知道"德福幼稚園"好唔好?

我想報C1 (0-2歲)同PN(2-3歲), 佢地話如果入讀C1班有priority升N1, 因N1係全日, PN要讀返全日, 如果想讀國際班(英普)就要輪候, 因國際班係下午班, 無PRIORITY. ...

德福幼稚園好架. 老師好有愛心.
國際班PN係一定下午架, 升K先去返上午. 老實講佢係好, 但唔出名, 所以應該唔算難考. 但佢真係好好 , PN已係1.5小時全普, 1.5小時全英. 好正!!

我個仔現在16個月讀緊c1,我覺得c1洗老師好好,有愛心又有心機,我仔由細到大都吾like 飲水,但她們都耐心餵他,仔仔在學校勁開胄,我個仔返咗三日已經like school, 同我bye bye 及沒有喊啦,而且我覺得自從返c1乖咗和叻咗。
其他pn老師都好好,每朝返學都和我仔仔親一親先入c1房,very good.

我個女去上過pg, 好中意教上午中英文班嘅張老師. 佢日日返屋企都會提住.

回覆 3# tsangnamnam 的文章

國際班是下午,真係一個好大問題,仔仔返c1習慣訓12:30-3:00 ,吾知點好

講真我係因為咁而選擇唔讀 (其中一個主因啦). 其他野, 德福國際班都好啱我.
前幾個月因為阿女考到國際下午班, 於是我俾佢去上德福下午嘅pg, 就係咁識左張老師. 但阿女上堂會中眼瞓 , 試過幾次仲真係瞓左, 我知我個女真係唔適合. 所以先忍痛唔去讀.
你可以考左先, 再試下你小朋友下午頂唔頂到, 因為有啲小朋友係得嘅. 到時再諗~

回覆 1# tsangnamnam 的文章

C1班照顧大仔的班主任都是姓張,可能是她,短頭髮的,很好人,很有禮和愛心的老師,介吾介意講你轉咗邊間學校呢,是否附近?

原帖由 cclemon2009 於 11-8-24 17:44 發表
C1班照顧大仔的班主任都是姓張,可能是她,短頭髮的,很好人,很有禮和愛心的老師,介吾介意講你轉咗邊間學校呢,是否附近?

唔喺附近架, 喺大埔好遠, 你應該唔會揀掛~ 我揀因為近我62   佢住大埔.
我揀一係近我62, 一係近我地.
其他唔揀啦, 有起事上來, 有老人家睇住, 唔使靠晒姐姐呀!! 老人家真係巧緊要架~

我個女之前讀C1班半年, 張老師和冼老師好好。教的課程同N班差不多。

我想問你地小朋友讀C1時,會唔會成日病,我個仔9月讀全日N班,最擔心成日病?

回覆 1# ritterbaba 的文章

必定病,冇得避,個個小朋友無論幾多歲入學都病半年左右

我嗰個, 一星期已病左啦.  不過少少鼻水啫, 但都冇得返學, 要休息.

醒目開學勳章

有無在德福讀的K1-K3的家長可以比D意見。
唉!宜家個個讀D出名既K,都係博P1可以順利D,
唔知德福P1派位如何?

我並非德福家長, 不過請容我俾少少資料.
派位成績係同住嘅區域有關, 而跟幼稚園係冇關嘅. 但因為德福唔係嗰啲五湖四海叻仔叻女會長途跋涉去讀嘅幼稚園, 相信大部份係觀塘區或附近區域, 咁, 就要視乎學生所住區域嘅學校質素.
我反而想知道, 德福幼稚園讀完PN嘅小朋友考到邊啲K (因為有啲都會升K時轉校), 又或者讀完4年後, 考到而唔係派入嘅學校, 有邊幾間呢?

醒目開學勳章

對呀!其實我心目中都係去考直資OR私校。
我都係想知係德福讀完K3D學生出去考小學D成績如何?
請有經驗家長給予資料吧!

其實... 我都想知道呀!!!

我都好想我個仔仔可以讀到呢間學校. 我見其他地方. 都話佢唔錯..
不過學費全日都幾貴下..

有幾好真係要用家先知.
我只可提供面試時情況. 因為之後冇去讀.

我上年面試國際班. 我女係比較慢熱嗰啲. 個NET老師見佢怕怕羞, 走過來抱佢. 佢又好開心咁指俾老師睇天花版嘅花花, 同老師講:purple.
有4張枱, 老師問佢想去邊張, 等佢好耐都唔答, 老師就氹佢去其中一張.
行到去枱度, 又同老師玩得好開心.
面試時, 見到嘅兩個外國人老師同兩個國語老師都好有心機同耐性.

請問有冇家長嘅子女係讀德福嘅全日班? 全日班的質素好嗎?
‹ 上一主題|下一主題