用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英國文化協會
go

英國文化協會 [複製鏈接]

請問有無小朋友係英國文化協會上過課呢?覺得如何?
   0    0    0    0

你仔仔幾大呀, 小朋友小一及小三, 想去試下.
原帖由 kenny131369 於 11-8-19 11:54 發表

好好啊﹗我個大仔上過,他好多同學仔都係果度上

我仔(升小三) 和我女(升k3)讀緊, 課程當然啱小學生,但不是以學校課程為主(不適合想於短期內提升校內英文成績)。佢地以role play為主,著重交流, 訓練oral就幾好。我仔在校內oral都算唔錯, 但做卷唔得....所以我仔仍然有補出面d 雞精班, 星期六先番British Council, 同其他同學交流吓(因為其中有好多小朋友讀名校, 佢地學習態度好主動, 希望學習氣氛會感染到我仔)

只是個人見解......

thanks for your sharing.
原帖由 angelmokco 於 11-8-19 14:01 發表
我仔(升小三) 和我女(升k3)讀緊, 課程當然啱小學生,但不是以學校課程為主(不適合想於短期內提升校內英文成績)。佢地以role play為主,著重交流, 訓練oral就幾好。我仔在校內oral都算唔錯, 但做卷唔得....所以我仔仍然 ...

我覺得一般, 小朋友上咗12個(2 個semester)老師轉了至少5個.

我大女小學時讀過,沒讀完我已經放棄唔返,浪費時間浪費金錢。

我覺得係浪費時間及金錢, 同埋老師質素都好有問題羅. 我兩個女個女老師比我感覺好hea下, 個樣又惡, 我第一堂就聽到佢好惡鬧個男仔. 我又見過佢帶小朋友出黎放學時在家長面前"放蚊", 雖然累係人之常情, 但比我感覺真係唔專業, 認真麻麻. 我兩個女未返完上學期就同我講想唔返啦(佢地未試過學野話唔想返學, 文化協會係第一間). 點知我又唔想清楚又報埋下學期, 仲要選同一centre, 又係佢教. 唉 ! 白白浪費萬多元. 如果小朋友本身幼稚園程度唔夠, 千奇唔好報. 因為佢唔會比你降Level去讀, 仲有上學期好多同學仔, 下學期巳經唔見左. 如果好都會完成佢. 我老公都話我明知唔得都仲要報, 我只係個別傻傻的例子.
BTW, 某個assistant仲因我個女唔識做堂上練習鬧佢. 講真, 識就唔駛黎學啦. 唔鼓勵不特只仲鬧到佢怕返學, 唉, 我對呢間機構完全失望.

真係咁樣情況? 我仔女都係番總校(金鐘)又無試過轉老師喎 (sick leave除外)每個sem都收齊16人一班, 會唔會係出面d centre情況有所唔同? 我都報左middle primary, 希望唔會發生你地呢d野啦!

原帖由 angelmokco 於 11-8-22 12:08 發表
真係咁樣情況? 我仔女都係番總校(金鐘)又無試過轉老師喎 (sick leave除外)每個sem都收齊16人一班, 會唔會係出面d centre情況有所唔同? 我都報左middle primary, 希望唔會發生你地呢d野啦! ...

好似都係(金鐘)總校好啲!識好多媽咪都咁講!

我個小朋友咪就係返金鐘(K3-2 semesters)

我有另外的經驗可以分享。
我仔仔K3開始讀,剛讀左1年。係油麻地讀。中間無轉變過老師。
我見其他班別都無乜點轉人。

初初都覺得老師有D惡,又好似無乜heart,後來跟老師熟落左,過去既壞觀感基本上都消除左。當然,老師的質素未必人人踫到的都係好,可能班老師都只係partime形式,故此都係講彩數。

讀左一年,發現仔仔英文都進步不少。對英文有自信心。不過我個仔本身對英文係比較上有多少少興趣,幼稚園本身都會教佢phonics等等,我係家中亦會時不時教下,故此我既經驗唔一定人人都適用。

好講LUCK喎...

ah-ho,
我女升P.1, 也想報油麻地,請問你仔仔的老師的名字?讀哪一班?可否pm話我知,thanks!
原帖由 ah-ho 於 11-8-23 13:08 發表
我有另外的經驗可以分享。
我仔仔K3開始讀,剛讀左1年。係油麻地讀。中間無轉變過老師。
我見其他班別都無乜點轉人。

初初都覺得老師有D惡,又好似無乜heart,後來跟老師熟落左,過去既壞觀感基本上都消除左。當然,老師的質 ...

你係邊到上堂?

原帖由 PS0325 於 11-8-20 02:40 發表
我覺得一般, 小朋友上咗12個(2 個semester)老師轉了至少5個.

我小朋友讀P. 3,我都想同佢報讀D 英文班.有朋友話英國文化協會好,咁除左 British Council,大家仲有無好介紹 (港島東)?

想問坊間好多教劍橋英語的中心,係吾係都差吾多? 請賜教.

聽到你地咁講我都好驚, 我個女明天上第一堂, 希望不會令我失望

原帖由 BBTWIN 於 11-8-20 20:00 發表
我覺得係浪費時間及金錢, 同埋老師質素都好有問題羅. 我兩個女個女老師比我感覺好hea下, 個樣又惡, 我第一堂就聽到佢好惡鬧個男仔. 我又見過佢帶小朋友出黎放學時在家長面前"放蚊", 雖然累係人之常情, 但比我感覺真 ...
‹ 上一主題|下一主題