用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 規劃署反對約克幼園遷校
go

規劃署反對約克幼園遷校 [複製鏈接]

各位約克家長,
今日睇星島日報講規劃署反對約克幼園遷校, 我睇完非常失望, 因約道八號的校舍租約將於本月三十一日屆滿, 新學年要面臨失學困境, 希望申請成功.
http://www.singtao.com/yesterday/loc/0818ao09.html
   0    0    0    0

人哋起新校舍就得, 我哋York都係搬遷姐, 點解唔批喎.真係唔公平 :(
原帖由 cmmama 於 11-8-18 14:40 發表
各位約克家長,
今日睇星島日報講規劃署反對約克幼園遷校, 我睇完非常失望, 因約道八號的校舍租約將於本月三十一日屆滿, 新學年要面臨失學困境, 希望申請成功.
http://www.singtao.com/yesterday/loc/0818ao09.html ...

醒目開學勳章

我見報導寫會有400名學童冇得讀,究竟係邊一個級別?老師同我講明早會再同規劃署開會,希望我們家長出席,我都好擔心校舍問題,希望可以快啲解決!

交通問題只是藉口,我們只是搬遷校舍,唔係擴建校舍,規劃署可以對我們公平些嗎?有400名小朋友無書讀,如果當中是你們的小朋友,你們會怎樣?真的要家長帶住小朋友來請願嗎?

原帖由 loloyen 於 11-8-18 16:01 發表
我見報導寫會有400名學童冇得讀,究竟係邊一個級別?老師同我講明早會再同規劃署開會,希望我們家長出席,我都好擔心校舍問題,希望可以快啲解決!

城 規 會 : 九 龍 塘 開 設 幼 稚 園 規 劃 申 請 撤 銷  
2011-08-19 HKT 09:51

城 規 會 原 定 今 日 討 論 一 宗 在 九 龍 塘 開 設 幼 稚 園 的 規 劃 申 請 , 但 昨 日 突 然 收 到 申 請 人 撤 銷 申 請 。
申 請 人 提 出 在 九 龍 塘 雅 息 士 道 2 號 開 設 幼 稚 園 , 申 請 引 起 地 區 人 士 的 反 對 。
城 規 會 早 前 接 獲 幾 千 個 意 見 , 有 居 民 認 為 過 去 10 年 已 有 超 過 20 所 幼 稚 園 進 駐 , 令 上 下 課 時 段 區 內 交 通 擠 塞 問 題 嚴 重 , 所 以 反 對 再 設 立 幼 稚 園 。

撤銷,咁搬去邊呀

會影響現有學生嗎?

去向如何?

醒目開學勳章

最新消息
http://www.takungpao.com/hm/top/2011-08-20/921101.html

都唔知政府做乜, 400名小朋友原本已經在九龍塘返學, 又唔係新開. 為左怕人講就要400名小朋友無得返學. 正一人頭豬腦.

反對班人又係自私, 為左返/放學一段時間無咁多車就反對搬校, 400名小朋友無得返都要反對. 正自私鬼. 希望可以續到約.
‹ 上一主題|下一主題