用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友放學後係校車度訓著左...
go

小朋友放學後係校車度訓著左... [複製鏈接]

小朋友返上午班放12點, 因為係尾站關係, 校車大約要成個鐘至到屋企樓下, 即係1點!  小朋友落車時都係半睡狀態, 回家後就好扭計!  平時食完午飯後會即刻訓著, 工人就可以做其它野, 但係佢E+係車到訓醒左就唔再訓....
我住緊呢度係租既, 其實係咪應該搬去小朋友附近D屋宛呢? 但係問題係呢度個校網好D同埋近C6公司, 佢又成日都好夜收工...好矛盾!  各位家長, 可以俾下意見嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

針就當然有兩頭利…搬又唔係急切嘅…小朋友剛剛上學,仲未適應新的時間表,又未同同學仔熟…再過多一些時間,睇睇佢習慣左後係咪都係瞓著,又或者開始適得同小朋友玩時就唔會瞓。
如過多個月都係咁,其實你可以叫姨姨同你留意下佢幾時瞓,如開車冇幾耐就瞓,咁咪由佢落車都瞓多一陣,當nap埋(都有成個鐘),點鯪鐘食午飯,玩一陣就比佢上下興趣班。夜晚早少少瞓,第e朝就早d醒,都ok架!

how about switching to nearby kindergarten?

醒目開學勳章

原帖由 cacanov06 於 11-8-18 14:33 發表
小朋友返上午班放12點, 因為係尾站關係, 校車大約要成個鐘至到屋企樓下, 即係1點!  小朋友落車時都係半睡狀態, 回家後就好扭計!  平時食完午飯後會即刻訓著, 工人就可以做其它野, 但係佢E+係車到訓醒左就唔再訓....
...

你可以考慮下轉下晝, 之前有個小朋友又係咁, 放學喺校車瞓咗唔再瞓, 朝早又好難叫佢起身, 讀咗一個學期佢轉返下晝班, 佢每日放學當然會喺校車瞓一陣, 返屋企六點左右食飯, 大概八九點自動要瞓, 第二朝就八點幾起身.
其實你住果度個校網幾好, 如果你唔係諗住考私校或直資, 你亦可以考慮俾小朋友返屋企果邊讀, 佢又唔洗咁細個每日來回撘兩個鐘頭車咁辛苦.

原帖由 sheffield 於 11-8-18 15:55 發表
針就當然有兩頭利…搬又唔係急切嘅…小朋友剛剛上學,仲未適應新的時間表,又未同同學仔熟…再過多一些時間,睇睇佢習慣左後係咪都係瞓著,又或者開始適得同小朋友玩時就唔會瞓。
如過多個月都係咁,其實你可以叫姨姨同你留意 ...

Hi Sheffield,
Pls check pm.  Thanks!

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-18 23:12 發表

你可以考慮下轉下晝, 之前有個小朋友又係咁, 放學喺校車瞓咗唔再瞓, 朝早又好難叫佢起身, 讀咗一個學期佢轉返下晝班, 佢每日放學當然會喺校車瞓一陣, 返屋企六點左右食飯, 大概八九點自動要瞓, 第二朝就八點幾起身. ...

但係我個仔就好早起身, 佢以前返PN都係AM, 所以佢已經習慣左, 要佢返PM仲難適應!

我囡N班返上午放12點. 依家放學後要30分鐘到屋企, 不過佢都在半途中瞓左.

我想佢都係未適應時間, 依家辛苦D, 慢慢應該轉好.

原帖由 cacanov06 於 11-8-19 11:47 發表

Hi Sheffield,
Pls check pm.  Thanks!

oh, it's you!! Hi!
‹ 上一主題|下一主題