用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2歲4個月只懂說單字
go

[聽/語障] 2歲4個月只懂說單字 [複製鏈接]

大家好
我個仔2歲4個月仲只係講單字....現排緊健康院轉介大口環跟進.健康院話4個月耐等電話通知,4個月都無電話就先自己再打去問喎!!..唔知要等幾耐???...
唔知有無媽媽都係去大口環跟進...可否指点下我....會怎樣跟進同做d乜?? 謝謝!

呀仔而家剛開始返N1...見其他同學講野好叻...我心又急又擔心!
好想塭私人言語師..聽聞好貴??
唔知有無媽媽有好介紹....呢 ? 萬分感激
   0    0    0    0

我個囡已經兩歲十個月, 上年返左pn都係講幾隻字, 所以我起心肝去左呢樹上training
http://www.ear.com.hk/tc/
已經上左十堂, 終於有d短句聽吓, 如果join 5/10堂會有discount, 大約五六佰蚊有45分鐘, 你可以打去問吓~~

多謝你的回應
五六佰蚊45分鐘真係唔平喎!!每期一堂...都要成2千幾一個月...等於N1學費以我老公既收入開支可能真係應付唔黎

好以有間叫庭欣係好平, 應仲有一兩間係比低收入家庭, 你試下上綱搵下

原帖由 sweetwai 於 11-8-18 13:37 發表
大家好
我個仔2歲4個月仲只係講單字....現排緊健康院轉介大口環跟進.健康院話4個月耐等電話通知,4個月都無電話就先自己再打去問喎!!..唔知要等幾耐???...
唔知有無媽媽都係去大口環跟進...可否指点下我....會怎樣跟 ...

我仔又係只識講單字, 又係而家剛返n班, 但我覺得你應該俾多2個月時間佢, 看看經過返學後有無進展, 因為日日返學和同學仔溝通後係應該會有進展, 我見我仔返左2星期學後, 回來講多左2個字, 例如以前話手, 而家會話洗手等, 希望佢慢慢進步講一句

我個仔好些少,但係講d句子一舊舊,而且好似我咁,s音,z音有問題

衰仔好學唔學,衰野學晒老豆,唉!

我上次去果間一星期就BOOK到 , 唔知係唔係我好彩 , 呢D 愈快搞對小朋友愈好阿

樓主唔好心急, 先冷靜同開始上網搵治療既上班資料, 價錢應該都係500-1000一堂(55mins), 我上星期都問左好多好多機構, 好在係一星期左右就搵到聖雅各, 開始到言語治療, 佢地幾有經驗. 好似最平係保良局, 不過排好耐, 其實貴與平唔係重點, 最緊要係治療師好唔好, 同埋父母亦要盡力在家中幫佢.

我仔同樓主既小朋友一樣大, 亦有返幼兒園, 已經比學校label左, 唔緊要, 我早d知學校點睇佢重好, 我可以早點有心理準備.

等大口環跟進要等好耐, 我仔仔2歲半係健康院開始排期, 要等到3歲兩個月先做平估, 然後話再等1年多起碼先有定期的training。我話等得都成5歲, 個姑娘都好無奈話係。所以千期唔好靠政府。出去搵一o的自願機構, 好似耀能唔先等甘耐。

原帖由 wongvivian86 於 2011-10-11 09:29 PM 發表
大約三歲係黃金學習期,有些小朋友早做治療,好快追得番。如果排政府要等到五years old ,就只會將小朋友嘅差距越拉越大。2歲幾只講單字已經係語言遲緩,應及早介入,唔會覺得番咗學就會追得番,番學只係會令小朋友多咗language  ...

請問在家訓練, 可以用什麼的教材?我用家裡的玩具作教材已經吸引不到他了, 是否選用書本(但他好像不太喜歡),他喜歡聽歌, 25個月, 現在只肯說小量的單字, 但只是自己講, 不是同我們溝通時講

原帖由 kc61282 於 11-10-6 11:39 發表
樓主唔好心急, 先冷靜同開始上網搵治療既上班資料, 價錢應該都係500-1000一堂(55mins), 我上星期都問左好多好多機構, 好在係一星期左右就搵到聖雅各, 開始到言語治療, 佢地幾有經驗. 好似最平係保良局, 不過排好耐,  ...

你好, 請問可否PM我 "聖雅各語言治療" 的詳情呀, 地點, 時間, 學費等, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題